Ekonomi ‘Her adımınızda bizzat yanınızdayım’

‘Her adımınızda bizzat yanınızdayım’

22.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük 500 ihracatçısının ödüllendirildiği törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş dünyasına verdiği tam desteği bir kez daha vurguladı. Erdoğan, “Üretim, teknoloji, istihdam, ihracat yolunda atacağınız her adımda yanınızdayım” dedi

‘Her adımınızda bizzat yanınızdayım’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin demokrasisiyle, ekonomisiyle, güvenliğiyle ekonomik kalkınma ve büyüme hedeflerine doğru kararlılıkla yürüdüğüne dikkat çekerek, bu anlamda iş dünyasına her zaman destek verdiklerini söyledi. Erdoğan, “İş dünyamıza tavsiyemiz fırsatçılara göre değil, önümüzdeki geleceğe göre pozisyon almanızdır. Cumhurbaşkanı olarak üretim, teknoloji, istihdam, ihracat, katma değer yolunda atacağınız her adımda yanınızda olacağımı özellikle bilmenizi isterim” dedi.

Haberin Devamı

‘Sancaktarlarımız’

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürüttüğü Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni ile hizmet sektörünün başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. Ödül töreninde hizmet sektöründe en çok ihracatı yapan ilk 10 firmaya ödüllerini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatçıları ‘Yurt dışındaki sancaktarlarımız’ olarak tanımladı. Türkiye’nin 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefini hatırlatan Erdoğan, bu yolda ihracatçılarla yan yana çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

‘Başarı yağmur oldu’

Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde attığı adımlarla büyüme ve üretim yolunda harekete geçtiğini anlatan Erdoğan, ancak ardından tek partili dönemle birlikte sıkıntıların baş gösterdiğini, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal dönemiyle birlikte dışarıya açılma anlamında önemli gelişmeler yaşandığını anımsattı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz yaşadıkları zorluklar, geriye çekmeye çalışmalar, sıkıntıların ardından tesis ettiğimiz ve gözümüz gibi baktığımız istitkrar ve güven ortamı ile adeta küllerinden yeniden doğmuştur. Ülkemizin ve milletimizini gücüne, potansiyeline azmine inandık ve başardık. Önce kendi aklımıza ve kendi kaynaklarımıza yöneldik. Dışarıdan gelen akılları ve borçlanmaları geride bıraktık. 2013 yılında IMF borcumuzu da sıfırladık, bitti o dönem. Biz ülkemize güvendik. Güvendikçe başarıların yağmur olup Türkiye’nin üzerine yağdığını gördük. Önümüze geçmişte çıkan ciddi engeller, Türkiye büyüdükçe küçük tümseklere dönüştüler” ifadelerini kullandı.

‘Her adımınızda bizzat yanınızdayım’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende ödüllendirilen en büyük 10 hizmet ihracatçısını tebrik etti.

‘Her adımınızda bizzat yanınızdayım’

Güvenle bölgesel güç olduk

Türkiye’nin kendine güvendikçe ve iş dünyasının önünü açtıkça bölgesinde ve dünyada gücü ve itibarı artan bir ülke haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, iş dünyasına verdikleri destekle ortaya çıkan tabloyu örneklerle anlattı. Erdoğan, şöyle devam etti:

“16 yılda Türkiye ortalama yüzde 5.7 büyüdü. Ülkemize gelen uluslararası yatırımlar 201 milyar doları geçti. Milli gelirimiz 850 milyar doları aştı, kişi başına 11 bin doları buldu. Satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13. ekonomisi durumundayız. Ekim ayındaki açılan ve kapanan şirketlere baktığımızda çok daha olumlu bir tablo görüyoruz. 7 bin 160 yeni şirket faaliyete geçerken, 1235 şirket de faaliyetini sonlandırmıştır. Tablo budur. Buna birileri iyice baksın. İhracatımız 170 milyar dolar seviyesine çıktı. Bizden önce bu 260 milyon dolardı.”

Haberin Devamı

‘Rekorlara imza attık’

Hizmet ihracatçılarının Türkiye’ye katkılarına vurgu yapan Erdoğan, “Turizmde 15 Temmuz darbe girişimi ile başlayan sıkıntıyı aştığımız ve tarihi rekorlara imza attığımız bir sezonu geride bırakıyoruz. Merkez Bankası rezervlerimiz gerilemişti. Daha önce 136 milyar dolara çıkardığımız rezervler gerilemişti ancak 92.5 milyar dolara yeniden ulaştık. Çıktığımız seviyeyi yakalamak ve onu da aşmak durumundayız” değerlendirmesini yaptı.

‘Mevzuatımızı dönüştürüyoruz’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin hizmet alanında net ihracatçı konumda olduğunu, müteahhitlik, yazılım, sağlık, kültür ve dizilerin bu ihracatın konusunu oluşturduğunu söyledi. Hizmet ihracatı fazlasının 2017’de 20 milyar dolar olduğunu, bu fazlayı 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini belirten Pekcan, küresel ekonomide en karlı 10 şirketin 7’sinin teknoloji şirketleri olduğunu kaydederek şöyle konuştu

Haberin Devamı

“2018’de sadece oyun ihracatımız 1 milyar doları aşacak. Gelecek 10 yılda dünya ekonomisinin kartları yeniden dağıtılırken bilişimde, yazılımda, e-ticarette, sağlık turizminde ülkemizi bölgesel bir güç haline getirmek için hızla çalışıyoruz. Mevzuatımızı da çağın gereklerine göre dönüştürüyoruz. Hedefimiz tüm ihracat ve gümrük ile iç ticaretimizde dijitalleşme seviyemizi en üst seviyeye çıkarmak. Böylece tüm dünyaya ‘gelin Türkiye’de iş yapın’ deme şansımız olacak.”

‘Her adımınızda bizzat yanınızdayım’

Diziler Kanal D’ye ödül getirdi

Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni’nde sektörel ödüller de sahibini buldu. 17 sektördeki ilk 3 firmaya ödülleri sunuldu. Sevilen dizileri dünyanın pek çok ülkesine ihraç eden Kanal D, görsel-işitsel hizmet sektöründe ödül aldı. Kanal D’nin ödülünü Genel Müdür Murat Saygı’ya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy takdim etti.

Haberin Devamı

Dakikada 504 bin dolar

Türkiye’nin ticaret diplomasisinde ihracatçıları ‘saha ekibi’ olarak niteleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, “Gece gündüz 200 ülkeyi dolaşarak,Türkiye’mizin her bir dakikasında 504 bin dolar, her bir saatinde 30 milyon dolar, her bir gününde 726 milyon dolar, her bir haftasında 5 milyar dolar, her bir ayında da 18 milyar dolarlık ihracatı, 75 bin ihracatçımızla gerçekleştiriyoruz” dedi.

İhracatın beşte biri ‘hizmet’

Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı İlker Aycı, toplam ihracat içinde payı yüzde 22 olan hizmet ihracatçılarının, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ve dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almak için yaptığı çalışmalara büyük destek verdiklerini söyledi. Bu hedefe daha hızlı ulaşmak için hizmet ihracatçılarının tüm sektörleri alt komiteleriyle çalışmalar yaptıklarını belirten İlker Aycı, “500 milyar dolar ihracat hedefimizi yakalayacaksak, hizmet ihracatçıları 50 milyar dolarda kalamaz. Hedefi üç katına çıkardık ve 150 milyon dolar yaptık ” diye konuştu.