Ekonomi ‘Her alanda eşitlik şart haklardan vazgeçilmez’

‘Her alanda eşitlik şart haklardan vazgeçilmez’

08.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk iş dünyasından da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan mesajlar geldi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada 21. yüzyılda güçlü bir Türkiye için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak gerektiği bildirildi.

‘Her alanda eşitlik şart haklardan vazgeçilmez’

TÜSİAD 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yaptığı açıklamada insanların cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılık ve eşitsizliğe maruz kalmasının bir ülkeyi içten içe zayıflattığı, devletin, toplumun, ailenin ve bireyin yaşamının sağlıklı sürmesini engellediği belirtildi. Kadın ve erkeğin hak ve özgürlüklerde, fırsatlara erişimde ve temsilde eşitliğinin esas olduğuna inandıklarına vurgu yapılan açıklamada, bunun bir demokrasi, toplumsal refah ve ulusal onur konusu olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Her bireye eşitlik

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kadınların eğitim başta olmak üzere yaşamın her alanında eşit var olmasının önemini vurguladı. Sabancı, “Dünya teknoloji ve bilime odaklanarak dijitalleşme, büyük veri ve yapay zekayla geleceği şekillendirmeye çalışırken, çağdaş Türkiye’ye kızların okumasını tartışmak yakışmaz. Kız çocuklarının eğitimi için yıllardır sürdürülen çalışmaların sonuçlarını rakamlarla görmek çok güzel ancak oranlar hala geride. Ne yazık ki hala kız çocuklarının okuyup okumayacağını tartışıyoruz. Oysa bunları geride bırakarak, eğitimin kadın ve erkek tüm bireylerin hakkı olduğunu çoktan kabul etmiş olmamız gerekiyor” dedi.

Ekonomi için de önemli

Haberin Devamı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, “Kadınlara çalışma hayatında eşit fırsatlar sunulması, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasına, hane halkı gelirinin yükselmesine ve yoksulluğun azaltılmasına önemli katkı sağlayacaktır” dedi. Sargın, kadınlara eğitim ve iş hayatına aktif katılım imkanı sağlanmasının ekonomik ve demokratik gelişim için önemli olduğunu vurguladı.

Toplumun yarısı geri bırakılamaz

Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner de, kadınların elde ettikleri haklardan da toplumsal cinsiyet eşitliğinden de vazgeçmeye niyeti olmadığını kaydetti. Boyner, mesajında şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitliği gelişmiş, çağdaş ve zengin bir toplumun ön koşulu ve ayırdedici özelliği. Zira eğitimde, ekonomide, istihdamda, siyasette, sanatta, sporda ve hayatın tüm alanlarında nüfusunun yarısına diğer yarısından farklı haklar ve uygulamalar sunan bir toplumun gelişme ve ilerlemesinden bahsetmek mümkün değil. Sadece kadın hakları meselesi değil.”

Kadın esnaf sayısı artıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kadınların iş yaşamında ve dolayısıyla sosyal alanda daha aktif rol almalarını her zaman desteklediklerini, konfederasyona bağlı kadın esnaf ve sanatkar sayısının son 5 yılda yüzde 35 artarak 289 bin 967’ye ulaştığını bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, çalışan kadınların 4’te 1’inin tarımda olduğunu belirterek, ”Tarımda çalışan 2.2 milyon kadın ev işlerinin yanı sıra tarımsal üretimin de merkezinde” dedi.

‘Her alanda eşitlik şart haklardan vazgeçilmez’
Yüzde 40’lık ‘Zorlu’ hedef

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, kurucu üyeleri arasında yer aldığı Yüzde Otuz Kulübü işbirliğinde düzenlenen toplantıda açılış konuşması yaptı. Melik, “Çeşitlilik ve fırsat eşitliğine dayalı kurum kültürümüz sayesinde yüzde 33’e ulaşan kadın çalışan oranımız var. Bunu yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Zorlu Grubu çatısı altında kadın ve erkek üst düzey yöneticilerimizden oluşan bir ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’ kurduk” diye konuştu.