Ekonomi Her uzva bir cihaz geliyor!

Her uzva bir cihaz geliyor!

07.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES’te giyilebilir teknolojiler öne çıkacak. Bugün başlayan fuara damga vuracak diğer trendler ise TV’ler, internete bağlı konut ve otomobiller olacak

Her uzva bir cihaz geliyor

Dünyanın en büyük fuarlarından biri olan ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’na (CES) giyilebilir teknolojiler damga vuracak. 7-10 Ocak 2014 tarihlerinde açık kalacak olan fuarda yeni teknolojiler görücüye çıkıyor. Bu yıl CES’teki teknoloji trendleri arasında daha büyük TV’ler, akıllı saatler, internete bağlı konut ve otomobiller ön plana çıkıyor.

Üstünüzde şık duracak
Fuara damga vuracak teknoloji trendlerinden biri giyilebilir teknolojiler olacak. Üreticiler şimdiye kadar daha çok kol ve göze takılabilen cihazları piyasaya sunsa da insanın neredeyse her uzvunda kullanabileceği cihazlar üzerinde de çalışılıyor. Tüketici Elektroniği Fuarı’nda, kol, yüz, kemer, boyuna takılabilen teknolojik cihazları görüyor olacağız. Giyilebilir teknoloji üreticileri, bir yıldır tüketiciyle sunulmaya başlanan cihazlarına daha fazla yüklenecek.
Giyilebilir teknolojide bugüne kadar gözler daha çok akıllı saatler üzerinde oldu. Samsung’un Galaxy Gear’ı gibi modeller piyasaya sunuldu. Google Glass ise henüz beta testinin dışına çıkamadı. Ama halihazırda şimdiden bir itibar sorunu var.
Giyilebilir teknolojide karlı olan alanlardan biri ise fitness cihazları. FitBit gibi adımları sayan, kaloriyi hesaplayan ve verileri akıllı telefonlarla senkronize eden cihazlar basit kullanımlarıyla öne çıkıyor. Fitness giyilebilir cihazları, sağlık teknolojileriyle de örtüştürülerek hastalar için önemli hayati işaretleri doktorların uzaktan takip edebilmesine de yardım ediyor.
Fakat hala üreticilerin, sportif ve tekno cihazları yasal olarak moda tasarımlarına dönüştürerek bütün kullanıcılara hitap edecek hale getirip getirmeyeceği net değil.

İnternete bağlı evler
CES’e damga vuracak diğer segmentlerden biri ise internet bağlantısı olan konutlar. Sadece telefon ve kol saatlerinin akıllı olması yetmiyor. Benzer teknolojiye sahip küçük sensor ve düşük pil tüketen kablosuz bağlantılar da kullanılarak evler de internete bağlı hale geliyor.
Birkaç yıldır enerji tasarrufu yapan, cep telefonundan kontrol edilebilen akıllı evler üzerinde çalışılıyor. Fakat sektör, şu anda akıllı evlerde cihazların en iyi şekilde birbiriyle nasıl konuşabileceği sorununu çözmeye çalışıyor.
Ev otomasyonu sektörünün ortalama evsahiplerine hitap etmeden önce de bazı konuları çözmesi gerekiyor. İletişim standarlarıyla ilgili sorunlar yaşanıyor.
Büyük firmalardan bazıları internete bağlı ev ekosisteminin tamamına sahip olmak isterken, küçük firmalar ise sistemin farklı parçalarında farklı sağlayıcıların bulunmasının daha iyi olduğunu düşünüyor.
Televizyonlar fuarda hakim ürünler olmaya devam edecek. Sony, Samsung, LG ve Sharp gibi büyük firmalar daha büyük ekranlı, daha fazla görüntü kalitesine sahip ve daha gösterişli cihazlarını tüketicilerin beğenisine sunacak. Kavisli ekranlı, diğer yeni özelliklere sahip TV’ler, ilgi çekici ve son derece maliyetli özellikleriyle de sergileniyor olacak.

Daha gösterişli TV’ler
Geçen yıl görüntü kalitesinde 4K (yüksek çözünürlük standardı) yeni trend olmuştu. Fakat 4K içeriği henüz minimal düzeyde. Google, Youtube’dan 4K içeriğinin akışını sağlayacak yeni bir cihaz üzerinde çalıştığını açıklayarak bu formata destek vermişti. Ancak CES’te, büyük TV üreticileri, VP9 olarak adlandırılan yeni formatı sergileyecek. Diğer TV trendleri ise OLED (Organik Led) ekranlar, TV işletim sistemlerinde internet uyumluluğu ve jest kontrolü olarak öne çıkyor.

Haberin Devamı

Her uzva bir cihaz geliyor

‘Giyilebilir’de oyun başlıyor
Google Glass ve Samsung Galaxy Gear saat gibi giyilebilir bilgisayarlar henüz tam patlama yapmadı fakat oyun geliştiriciler bu cihazlar için uygulama geliştirmek için tüm güçleriyle çalışıyor. Mobil oyun geliştiriciler yeni cihazların tüketici eletkroniğinde yeni katalizör olacağı öngörüsünde bulunuyor.
Mobil oyun geliştiricisi Glu Mobile’ın CEO’su Niccolo DeMassi, giyilebilir teknolojileri Apple’ın iPhone’u lanse ettiği döneme benzeterek, mobil uygulamalar için yeni bir potansiyel yaratılacağını söyledi.
DeMassi ve sektörün diğer oyuncuları, giyilebilir teknoloji için ilgi gören uygulamaları geliştirmenin ürünlere de çok kuvvetli talep gösterilmesini sağlayacağını da kaydetti.

Haberin Devamı

Her uzva bir cihaz geliyor

Samsung Galaxy Gear

Lenovo’dan LTE destekli telefon
Akıllı telefon pazarına giriş yapan Lenovo, ilk LTE akıllı telefonunu CES’te tanıtıyor. Lenovo’nun, süper hızlı data transferine imkan sağlayan, hareket kontrolleri, fotoğraf zenginleştirme yazılımı ve diğer birinci sınıf teknolojilerle donatılmış akıllı cihazı Vibe Z, 7.9 mm’lik kağıt kadar ince ve gümüş rengindeki şık tasarımıyla fuarda ilgi çekecek.
Cihaz, 5.5 inç genişliğinde ve 1080p çözünürlüğünde ekrana sahip. 13 mepapiksel arka kamerası bulunan bu cihazda 5 megapiksel ön kamera da var.