Ekonomi Hoca'nın 4. Kaynak paketinden "ordu" çıkacak

Hoca'nın 4. Kaynak paketinden "ordu" çıkacak

01.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çoğunluğunu Milli Eğitim, Maliye Bakanlığı ve Üniversitelerin oluşturduğu 41 sosyal tesis satış listesinde ilk sırada yer alırken cumhuriyet tarihinde ilk kez TSK'ya ait arazi ve sosyal tesisler de satışa çıkarılıyor. Milli Emlak, Arsa Ofisi ve Tapu - Kadastro genel müdürlükleri de tek bir müsteşarlık çatısı altında toplanıyor

Hocanın 4. Kaynak paketinden ordu çıkacak

BAŞBAKAN Necmettin Erbakan'ın 10 Milyar Dolar beklediği ve Ocak ayı içerisinde basın toplantısıyla açıklamayı planladığı 4. Kaynak Paketi'nin 3 Milyar Dolarlık bölümünün askeri taşınmazların satışından elde edilmesini hedeflediği öğrenildi.
Milliyet'in ele geçirdiği 4. Kaynak Paketi'nde 10 Milyar Dolarlık hedefin 5 milyarlık bölümünün gecekondular, İstanbul ve Antalya'daki orman dışı yerler ve sosyal tesisler ile KİT taşınmazlarının satışından elde edilmesi, 2 milyar dolarlık bölümün ise kamu arsa ve arazilerinin satışından sağlanması öngörülüyor. Pakette yer alan ve geriye kalan 3 milyar dolarlık son bölümün ise cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek olan orduya ait sosyal tesis ve arazilerin satışından elde edileceği belirtiliyor.
Başbakanlığın bu amaçla Genelkurmay'dan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait tüm taşınmazların envanterini de istediği öğrenildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmazlarının satışına ilişkin yasanın Anayasa Mahkemesi'nnce iptal edilmesinin ardından, başında Doç. Dr. Kamil Eren'in bulunduğu Başmüşavirlik bu hafta içinde Erbakan tarafından imzalanması beklenen yeni bir Başbakanlık genelgesi hazırladı. Genelgeyle hazine mülkiyetinde olan ve kamu hizmetlerinin ifası için tahsis edilmiş taşınmaz mallardan, hizmet için gerekli olmayan, müstakilen değerlendirilebilen ve kent merkezlerinde ticari değeri yüksek yerlerde olanların satışı gerçekleştirilebilecek.
Yeni genelgede sosyal tesis tanımı kamu personelinin günlük ya da daha uzun süreli sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak hangi isim altında olursa olsun, misafirhane, lokal, eğitim ve dinlenme tesisi ile memur evi ve kamp gibi yerler olarak ifade ediyor. Sosyal tesislerden arsa ve binası hazineye ait olanlar Maliye Bakanlığı'nca tahsisleri kaldırıldıktan sonra satışa sunulacak. Orman arazisi sayılan yerlerde bulunan sosyal tesislerde 49 yıl süre ile kiralanabilecek.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez askeri mülklerin de satışını öngören yeni kaynak paketi için ordudan ihtiyaç fazlası ve şehir merkezlerinde kalmış askeri taşınmazların listesi de istenmiş durumda. TSK taşınmazlarının envanterini içeren bu listenin Ocak ayı içinde Başbakanlığa ulaşması bekleniyor. Örneğin 97 yılı içinde satışı planlanan kamu arsa ve arazilerinden orduya ait olan Ankara-Gölbaşı'ndaki 7 bin dönüm, İstanbul-İkitelli'de 25 bin dönüm ve Aydın-Yenihisar'da 9 bin yüz dönüm arazide kaynak paketinde yer alıyor.
Refohyol'un uzun vadede tüm kamu taşınmazlarını ve sosyal tesislerini tasfiyeyi hedeflediği ve orduya ait kent içindeki ve sahil merkezlerindeki sosyal tesis ve kampları da satmak istediği öğrenildi.

Kamu arsa ve arazilerinin satışından sorumlu Başbakanlık Başmüşaviri Kamil Eren'in üzerinde çalıştığı bir diğer önemli projenin de Milli Emlak ve Arsa Ofisi ile Harita ve Tapu-Kadastro genel müdürlüklerinin tek bir çatı altında toplanması olduğu belirtiliyor. Başbakanlığa bağlı bir müsteşarlık altında toplanması öngörülen bu birimlerin halen birbirinden kopuk ve koordinesiz çalıştığını vurgulayan Eren "Herşey her yerde. Kimse bu bürokratik yapı içinde kamunun malına sahip çıkamıyor. Coğrafi veriler birbirini tutmuyor. Tüm bunların tek bir çatı altında toplanması şart" diye konuştu.