Ekonomi Hollande yatılı gelirse Türkiye’ye mesaj olur

Hollande yatılı gelirse Türkiye’ye mesaj olur

22.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanı Bağış, bu yıl Türkiye’ye gelecek olan Hollande’ın, Sarkozy’nin kısa ziyaretinin aksine Türkiye’de bir veya birkaç gün geçirmesinin Türk halkına ve iş dünyasına mesaj olacağını söyledi

Hollande yatılı gelirse Türkiye’ye mesaj olur

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa ziyaretinin ikinci gününde ekonomi dünyasıyla önemli temaslarda bulundu. Paris’te IFRI Enstitüsü’nde konuşan Bağış, müzakerelerin donduğu dönemde bundan en çok yara alan kesimin Fransız iş dünyası olduğunun altını çizdi. Sarkozy’nin birkaç saatlik Ankara ziyaretinin aksine, bu yıl Türkiye’ye gelecek Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın Ankara’da bir veya birkaç gün geçirmesinin önemli olduğunu söyleyen Bağış, “Bu Türk halkına da ekonomisine de açık mesaj olacaktır” dedi. Bağış, şunları söyledi:
“Fransa’nın gerek AB sürecinde blokaj koyduğu fasıllar, gerekse sözde Ermeni iddialarını yasalaştırma politikaları ilişkilerimizi yaralamıştı. Bu yaranın acısını da en çok Türkiye ile iş yapan Fransız firmalar hissetti.”

‘İyi bir başlangıç...’
Sarkozy’nın daha önce Türkiye ziyaretinde Ankara’da sadece birkaç saat kaldığını anımtasan Bağış, “Yeni Cumhurbaşkanı Hollande, bu yıl içinde Türkiye’ye geliyor. Selefi gibi birkaç saat değil, en az bir gece geçirecektir. Türkiye’de bir veya birkaç gece konaklaması, Türk halkına ve iş dünyasına önemli bir mesaj olacak” dedi. Hollande yönetiminin attığı ilk adımları olumlu bulduklarını vurgulayan AB Bakanı, “22. fasılın açılması sadece bir başlangıç. İyi başlangıçların iyi neticeler getireceğine inanıyoruz” diye konuştu. Bağış, Fransa ve Türkiye ikili ticaretinin 15 milyar euro’yu bulduğunu ancak bunun gerçek potansiyeli yansıtmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Öğrenciye internetli tablet sinyali
AB Bakanı Egemen Bağış, ziyareti sırasında Türk eğitim sistemindeki yeni projeler hakkında Fransız muhataplarını da bilgilendirdi. Görüşmelerinin ardından soruları yanıtlayan Bağış, “FATİH projesi kapsamında, 16 milyon öğrencimize tablet dağıtacağız. Öğrencilerimizin bu cihazlarla internete bağlanabilmesi konusunda da gelişmeler var. Siirt’teki bir öğrencinin internet sayesinde Japonya’daki bir projeyi dilediği yerden takip edebilmesi, İzmirli bir kardeşimizin El Ezher’in müfredatına erişmesi önemli” dedi.
Pilot projede dağıtılan ilk tabletlerde internet olmaması eleştiri konusu olmuştu. Alınan sinyallere göre FATİH projesinde bu yönde bir revizyon hazırlığı var. Başbakan Erdoğan’la bir araya gelecek olan Microsoft CEO’su Steve Ballmer’ın da gündeminde bu konu var. Öğrencilere 3G veya ADSL seçenekleriyle internet aboneliği verilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

‘Yorgun değil ileri demokrat Türkiye’

Egemen Bağış, Paris’te Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney’in Pere Lachaise Mezarlığı’nda bulunan mezarlarını ziyaret etti. Ahmet Kaya’nın Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Pınarhisar Cezaevi’ne Şafak Türküsü ile uğurladığını hatırlatan Bağış, “Kürtçe şarkı söyleyeceğim” dediği için Ahmet Kaya’yı hedef gösterenlerin dahi pişman olduğunu belirtti. Ahmet Kaya’nın arzularının gerçek olduğunu, devlet televizyonunda 24 saat Kürtçe yayın yapıldığını bhatırlatan Bağış şöyle devam etti:
“Artık yorgun değil ilerici demokrat Türkiye’de Diyarbakırlısı da Edirnelisi de Tuncelilisi de Manisalısı da sadece isimleriyle değil demokrasimizin standartlarıyla da bahtiyar.” Bağış, Kaya’nın ve aynı mezarlıktaki Yılmaz Güney’in kabrine çiçek bıraktı ve dua etti.