Ekonomi İhracata rekor destek

İhracata rekor destek

20.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İhracata yönelik devlet yardımlarında geçen yıl rekor kırıldığını açıklayan Bakan Pekcan toplam 3.2 milyar lira destek sağlandığını duyurdu

İhracata rekor destek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracata yönelik devlet yardımları açısından 2019’un “altın yıl” olduğunu ifade ederek, “Destek bütçesinde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırdık ve 3.2 milyar lira ile bugüne kadarki en yüksek ihracatta devlet desteğine ulaştık” dedi.

Haberin Devamı

Pekcan, Bakanlık olarak her yıl ihracat ailesine yeni fertlerin katılması, ihracatçıların pazarlarda tutunabilmeleri ve markalaşmaları için “İhracatta Devlet Yardımları” adı altında destekler verdiklerine dikkati çekti.

Bu kapsamda yurt dışı fuar katılım desteği, Küresel Tedarik Zinciri, tasarıma ve tasarım ofisleri kurulmasına yönelik destekler, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur-Ge), Turquality, pazara giriş gibi destekler sağladıklarını anlatan Pekcan, bu desteklerin pek çoğunu hizmet ihracatı için de sunduklarını kaydetti.

İhracata rekor destek

Pekcan, hizmet sektöründe ihracatçı firmaların rekabet gücünü artırmaya yönelik kurgulanan Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi Desteği (HİSER) ile sektörlerin sistemli bir şekilde ve kümelenme kurgusu ile yurt dışı pazarlara açıldığını bildirdi. Bakanlıkça verilen ihracata yönelik devlet destekleri için 2019’un tam anlamıyla ‘altın yıl’ olduğunu vurgulayan Pekcan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Online başvuru

“Destek ödemelerinde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık ve 2.4 milyar lirası mal ihracatına yönelik olmak üzere toplam 3.2 milyar lira ile bugüne kadarki en yüksek ihracatta devlet desteğine ulaştık. 2020’de mal ve hizmet ihracatımız için toplam 3.8 milyar liralık destek bütçemiz var. Bunun 3.1 milyar lirası mal ihracatı için ayrıldı. Hedefimiz bu bütçenin tamamını kullanarak, ihracatçılarımızı desteklemek. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Düşün, Uygula, Neticelendir’ düsturuyla paralel, aklında ihracat olan her girişimciye uygun bir desteğimiz var. 1 Ocak’tan itibaren ihracat destek başvurularını Destek Yönetim Sistemi üzerinden alıyoruz, destekler için ihracatçımız online başvuruda bulunabiliyor.”