Ekonomi İhracatçılara 3 müjde birden

İhracatçılara 3 müjde birden

19.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ihracatçılara 3 müjde verdi. İhracatçılar için yeni bir finansman kaynağı oluşturulacak. İstanbul’a yeni fuar merkezi kurulacak. Uzak pazarlar için oluşturulan strateji kamuoyuna açıklanacak

İhracatçılara 3 müjde birden

EKONOMİ SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin büyümesinde ihracatın önemli payının bulunduğunu belirterek ihracatı geliştirmek için oluşturulan yeni projeleri sektör temsilcileriyle paylaştı. Buna göre, sadece ihracatçıların erişimine açık finansman kaynağı oluşturulacak, İstanbul’a yeni fuar merkezi kurulacak ve uzak pazarlar için oluşturulan strateji kamuoyuna açıklanacak.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Törende Türkiye’nin en çok ihracat yapan 10 şirket ile 28 sektörün ihracat şampiyonları ödüllendirildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aylık, 6 aylık ve 12 aylık bazda rekor ihracat rakamlarına bu yıl ulaşıldığını belirterek, “Mesela 12 aylık ihracatımız ilk defa 200 milyar dolar eşiğini aşarak 17 Eylül itibarıyla 211 milyar dolarla rekor kırdı. Eylül ayında da 20 milyar doları bulacağımızı ümit ediyoruz. Daha önemlisi ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 85 seviyesine çıkmış olmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Uzak pazarlar

İhracatçıların yazdığı bu başarı hikayesini daha da ileri taşıdıklarını dile getiren Erdoğan, yakın coğrafyalarda yoğunlaşan ihracat ağını çok daha uzak coğrafyalara doğru genişlettiklerini söyledi. Erdoğan, bugüne kadar ihracatın üçte ikisini menzili 2 bin kilometre olan ülkelerin oluşturduğunu belirterek, “Artık 8 bin kilometre menzili hedef olan uzak ülkeler stratejisini hayata geçiriyoruz. Amacımız uzak coğrafyalardaki ülkelerin ithalatlarında ülkemizin payını 4 kat artırmaktır. Bu doğrultuda 84,5 trilyon dolar büyüklüğüyle dünya ekonomisinin yüzde 64’ünü oluşturan 17 ülkeye ihracatımızı 81,5 milyar dolara çıkarmak için hazırladığımız eylem planını önümüzdeki günlerde açıklıyoruz” ifadelerini kullandı.

İhracatçılara 3 müjde birden

İhracat şampiyonları ödüllendirildi. Geçen yıl en çok ihracat yapan ilk 10 firmanın yetkilileri ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.

İstanbul’a fuar merkezi

İstanbul’u, ülkenin kapasitesine uygun bir fuar merkezine kavuşturacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu merkezin yönetiminde TİM’in de yer alacağını kaydetti. Erdoğan, Asya, Avrupa ve Afrika’nın buluşma noktası İstanbul’u fuar merkezi haline getirerek, küresel ticaretin kalbi konumuna çıkarmanın kendileri için bir kararlılık olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Finansman için fon

Erdoğan, hedeflere ulaşabilmek için bu yeni ihtiyaçları karşılayacak yeni imkanlar geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün burada artan ihracatımızın hızına uygun finansmanı sağlayacak yeni bir mekanizma kurmakta olduğumuzun müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kuracağımız İhracatı Geliştirme Fonu ile ihracatçılarımıza sağladığımız diğer desteklere ilave olarak sadece sizlerin erişimine açık bir finansman kaynağı oluşturuyoruz. TİM ve ihracatçı birliklerimizin katkılarıyla oluşacak bu fon sayesinde ihracatçılarımızın finansmana erişiminde teminat sorunu ortadan kalkacaktır. İhracatı Geliştirme Fonu’nun şimdiden ülkemize ve sizlere hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca EximBank’ı, sermayesini de arttırarak yeniden yapılandırıyor daha işlevsel, daha güçlü hale getiriyoruz.”

‘Destekler döviz olup  dönüyor’

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sağlıklı ve dengeli bir ekonominin olmazsa olmazı olan ihracata dayalı büyümenin, Türkiye’nin başarısı olduğunu belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İhracatçılarımızın finansmana erişimine ilişkin çok önemli çalışmalar yapıyoruz. İhracatın finansmanı konusuna önümüzdeki dönemde daha çok eğileceğiz. İhracata verilen her bir destek döviz olarak geri gelmektedir. İhracata verdiğimiz bu destekler ve sizlerin gayretiyle mal ve hizmet ticaretinde fazla veren bir ülke olmak istiyoruz. Hedefimiz cari açık konusunu milletimizin ve ekonomimizin gündeminden tamamen çıkarmak, devletimiz ile bu cari açık sorunu arasında yıkılmaz bir duvar örmek.”

‘Bir üst lige adım attık’

TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatı bu yıl 210 milyar dolara, 2026’da ise 300 milyar dolara taşıyacaklarını belirterek, “Türkiye bugün, küresel ihracattan yüzde 1’in üzerinde pay alan, üretim ve ihracatta bir üst lige adım atmış bir ülkedir” dedi. Bu yıl üretim ve ihracatı kapsayan tüm verilerde tarihi zirvelere ulaştıklarını, ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 21.7’lik büyümenin 10.8 puanının ihracattan geldiğini dile getiren Gülle, küresel ölçekte yaşanan konteyner krizine çözüm bulmak üzere ihracatçılar ile lojistik sektörü arasında dijital bir köprü vazifesi görecek olan Türkiye Lojistik Portalı’nı hayata geçirdiklerini belirterek, bu portalın tanıtımını gelecek hafta yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İhracatçılara 3 müjde birden

İhracatçılara 3 müjde birden