Ekonomi 'İmar Barışı' için son 4 gün

'İmar Barışı' için son 4 gün

12.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması hedefiyle hayata geçirilen İmar Barışı’na son başvuru tarihi 15 Haziran.

İmar Barışı için son 4 gün

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan uygulama, daha önce iki defa uzatılmıştı. Bugüne kadar 10 milyonu aşkın başvuru yapılan İmar Barışı’ndan devletin geliri ise 19 milyar lira oldu.

Haberin Devamı

Son başvurular 15 Haziran’a kadar e-devlet üzerinden gece 00:00’a kadar yapılacak. Başvuru kayıt bedelleri ise 30 Haziran’a kadar ödenebilecek.

Bugüne kadar yapılan başvurularda İstanbul açık ara lider durumunda. Buna göre, en çok başvuru yapılan il 1.7 milyon ile İstanbul olarak açıklandı. İstanbul’u 795 bin 934 ile İzmir, 452 bin 295 başvuru ile Ankara izledi.

Konutta yüzde 3

Başvuru yapan vatandaşların, işlemlerini tamamlamaları için bilgilerini doğru olarak sisteme girip, yapının bulunduğu arsanın değeri ile yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlenen bedeli ödemeleri gerekiyor.

Yapıların özellikleri ve metrekaresine göre gerçekleştirilen başvurularda, tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira esas alınarak hesap yapılıyor.

Haberin Devamı

Geliri imara...

İmar Barışı’ndan elde edilecek gelir şehirlerin yeniden imarını düzenlemek için kullanılacak. Yapı Kayıt Belgesi müracaatı e-Devlet üzerinden beyan esasına göre yapılıyor.

Yanlış bilgi verilmesi durumunda suç duyurusunda bulunulacağını dikkate almak gerekiyor.

Bu suçun cezası, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.

ÖTV ve KDV indirimi de bitiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ekonominin hareketlenmesi, enflasyonla mücadeleye destek ve kur etkisiyle daralan bazı sektörleri canlandırmak için 6 başlıkta başlatılan ve 30 Haziran tarihine uzatılan vergi düzenlemelerinden yararlanmak için son 19 günlük sürece girildi.

Uygulamaya göre, mobilya sektöründeki KDV oranı yüzde 18 yerine, yüzde 8 olarak uygulanırken, beyaz eşyadaki ÖTV oranları da sıfır olarak baz alınıyor.

Öte yandan, konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4’ten 3’e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek.

Haberin Devamı

1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de yapılan 15’er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran’a kadar sürecek.