Ekonomi İnternet avına çıktı 35 milyon $ yatıracak

İnternet avına çıktı 35 milyon $ yatıracak

30.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hızlı girişimci Hasan Aslanoba, yılsonuna kadar 40 internet şirketine 35 milyon dolar yatıracağını açıkladı. Aslanoba, internet sitelerine 250 bin ile 2 milyon dolar arasında yatırım yaptığını söyledi

İnternet avına çıktı 35 milyon $ yatıracak

Melek yatırımcı olarak tanınan ve son dönemde internet girişimlerine yaptığı yatırımlarla gündeme gelen Hasan Aslanoba, 2013 yılı sonuna kadar 35 milyon dolarlık 40 farklı internet şirketine yatırım yapacak.
Aslanoba yılbaşından beri, Boni, Ehil, Tablet Seminerler, AnyMeeting, AlwaysFashion, İncir, Etohum, Fırsat Bu Fırsat, HemenKiralık, Tasit.com, Vivense, BiTaksi, İninal, MailMag ve Dugun.com gibi sitelerde hisse satın aldı.
Daha önce Erikli Su’nun Genel Müdürlüğünü yapan ve 2012 yılında bu görevini devreden Aslanoba, 2013 yılı başında ise melek yatırımcılığa soyundu. Hasan Aslanoba, internet girişimlerine genelde 250 bin dolar ve 1 milyon dolar arasında yatırım yaptığını belirterek, bazen bu tutarı 2 milyon dolara da çıkarabildiğini söyledi.

Hepsi internete
Bugüne kadar 31 şirkete 30 milyon dolar yatırım yaptığını aktaran Aslanoba, 2013 yılı sonuna kadar da 35 milyon dolarlık yatırımı daha olacağını açıkladı. Aslanoba, “Yıl sonuna doğru da bu yatırımları tamamladıktan sonra yavaşlamayı düşünüyorum. Sonraki hedefim mevcut yatırımlarıma destek olarak onların değerini arttırmak” dedi.
Hasan Aslanoba, uzun vadede internette kazandığı her kuruşu tekrar bu alana yatırmayı düşündüğünü de kaydetti. Şu anda sadece yurtiçi projelere odaklandığına da işaret eden Aslanoba, Türkiye’de internetin çok fazla fiyat ve fırsat odaklı geliştiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

İnternet avına çıktı 35 milyon $ yatıracak

Kendisini internet konusunda iflah olmaz bir iyimser olarak da değerlendiren Aslanoba, en fazla potansiyel gördüğü birkaç alanı da şöyle sıraladı:

‘Yeterli e-zenginimiz yok’
“Mobil teknolojilerin getirdiği yenilikçi iş modellerini, pazara ilk giriş avantajı ile günlük yaşamımıza katabilen şirketler. Sadece online için yarattığı markasını, kendi sitesinde satarak büyüyebilen şirketler. Kaliteli içerik sunan, hedef müşterisinin ihtiyaçlarına odaklı, ölçeklenebilir dikey siteye sahip şirketler.”
Yatırım tarafında gerek başlangıç tohum yatırımlarında ve gerekse erken aşama melek yatırımlarında ciddi bir eksiklik olduğuna da dikkat çeken Hasan Aslanoba, şöyle konuştu:
“Türkiye’de, geç aşamada ve yüksek yatırım gerektiren şirketlerimize, yabancı girişim sermayesinin önemli ilgisi var. Erken aşamadaki sermaye ihtiyacı ise bir türlü yeterince karşılanamıyor. Bunun temel nedeni henüz yeterli sayıda internet zenginimizin olmayışı. İnternet zenginleri tekrar bildiği ve heyecan duyduğu internet ekosistemine tohum ya da erken aşama yatırımlarla geri dönüyor.”

Haberin Devamı

İnternet avına çıktı 35 milyon $ yatıracak

Erikli’nin CEO’suydu

1963 Bursa doğumlu olan Hasan Aslanoba, Bursa Anadolu Lisesi’nden sonra, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Daha sonra San Diego National University’de finans üzerine MBA yaptı. 1990’da aile şirketleri Erikli Su’da çalışmaya başladı. Şirketin yönetimini 1996’da tam devraldı.
2006’da dünya gıda devi Nestle’nin su alanındaki şirketi Nestle Waters ile ortak oldu. Ortaklık anlaşması gereğince hisselerini 2010’dan itibaren belli aralıklarla satmaya başladı. Bugün itibariyle ortaklıkta artık herhangi bir hissesi yok.
Erikli’deki CEO’luk görevini bırakarak, 2011’de Türkiye’de internet tabanlı iş modellerindeki büyük gelişmeleri görünce bu alanda yatırım yapmaya karar verdi. 2013 başından itibaren ise melek yatırımcılık faaliyetlerine ciddi zaman
ayırmaya başladı.