Ekonomi iŞCHE BAYRAMI

iŞCHE BAYRAMI

14.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşçi Bayramı’nı Küba’da kutlamak isteyen Türk turistler, seyahat acentalarına akın etti. 1 Mayıs coşkusunu Küba’daki görkemli törenlerde yaşamak isteyenler için turlar 2 bin dolardan başlıyor

iŞCHE BAYRAMI

1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Havana’da kutlamak isteyen Türk turistler, Küba turlarında yer bırakmadı. Dünyadaki az sayıdaki sosyalist ülkelerden biri olan Küba, İşçi Bayramı’nın görkemli törenlerle kutlanması nedeniyle en fazla turisti mayıs başında ağırlıyor. Küba’nın efsanevi liderleri Che ve Castro’nun ülkesinde 1 Mayıs coşkusunu yaşamak isteyen Türk turistler, bir haftalık tur için 2 bin dolar ve 9 günlük tur için 2 bin 500 euro ödeyerek bu hayallerine kavuşuyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Küba’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olması, iki ülke arasındaki deniz ve havayolu seferlerinin başlamak için gün sayması ve ambargonun bitirilmesi gibi adımlarla Küba, turizmde 2016’nın parlayan yıldızı oldu. Her ülkeden olduğu gibi Türkiye’den de Küba’ya turist yağmaya başladı.

Yüzde 50 artış
Avrupa ve Rusya aktarmalı olarak yapılan uzun yolculuğa ve yüksek tur maliyetine karşın yılda 7 bin Türk Küba’ya gidiyor. Bu sayının 2016’da yüzde 50 artışla 10 bine çıkması bekleniyor.
Jolly Tur Yurtdışı Turizm Direktörü Tolga Tekin, “Geçen yıl Küba’ya planlananın üzerinde talep gelince bu yıl tur sayımızı yüzde 25 artırdık. Talep böyle devam ederse yüzde 35 artış olur” dedi.

‘Fiyat zamlanacak’
Tekin, Küba’ya artan ilginin nedenlerini şöyle açıkladı:
“Amerika-Küba ilişkileri normalleşince Küba değişmeye başladı. Ülkenin otantik halini görmek isteyenler turlara hücum etti. Talep olunca fiyat da yükseliyor. 2017’de fiyatlar yüzde 20-25 artacak. Daha ekonomik bütçeyle gitmek isteyenler elini çabuk tutuyor.”

Haberin Devamı

‘YENİ TURLAR YOLDA’
Küba’ya 1 Mayıs turlarının tamamen dolduğunu kaydeden Tolga Tekin, “29 Mayıs, 4 Haziran, 18 Haziran ve 4 Temmuz’da kesin hareketli turlarımızda sınırlı yerimiz var. Bu turlarımızın fiyatları 2.290 ile 2.590 dolar arasında değişiyor” dedi.


‘1 Mayıs’ta Küba’ya 6 tur düzenliyoruz’
Esra Abamor VİP Turizm Dış Turlar Direktörü
“Küba turu talebinde yüzde 30 artış oldu. Yıl boyunca her ay 3 tur düzenliyoruz. Küba’daki 1 Mayıs kutlamaları için nisan ayı boyunca ve nisan ayı sonunda farklı çıkış tarihleriyle 6 grubumuz olacak. Sömestr ve bayramlarda daha fazla grup oluyor. Balayı programı ve bireysel olarak yıl boyunca her gün gitme imkanımız var. Air France ile yapmış olduğumuz özel anlaşma en cazip fiyatları sunabiliyoruz.
Bu yıl firmalar için düzenlediğimiz gezilerle birlikte, 3000’in üstünde seyyahı Küba’ya götüreceğiz. 1997 dolardan başlayıp 3 bin 997 dolara kadar değişik fiyatlar ile Küba ve Karayipler’deki adalara programlarımız olabiliyor. Sezonlara göre fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. Erken rezervasyonda 500 dolar indirim sunabiliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Otellerde boş oda bulmak imkansız’
İbrahim Cenk Okumuş Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü
“2015’te yaklaşık olarak 750 pax Küba gruplarımız oldu. Bu yıl ise Küba’daki değişen havanın neticesinde otellerde yer bulma sıkıntımız sebebiyle yıl sonuna kadar yaklaşık olarak 1000 kişiye yakın grup planlıyoruz.
1 Mayıs’taki Küba turlarımız çok önceden doldu, yeni turlarımız ise mevsim itibariyle eylülden sonra başlayacak. Tropikal iklim hüküm sürdüğü için haziran ve ağustos ayları oldukça fazla yağış alıyor.Küba’da gezilecek, görülecek çok yer var: Varadero, Playa Paraiso, Eski Havana, Valle de Vinales, Sirena, Playa Pilar, Plaza de la Catedral, Plaza Mayor, Casa Cantero, Museo de la Revolucion... Küba’ya Air France, KLM, Aeroflot ve Air Canada havayollarıyla aktarmalı gidiliyor. ”

Havana için Meksika şartı
Dünyada en çok yere uçan havayolu şirketi ünvanına sahip olan Türk Hava Yolları’nın Küba’ya sefer başlatmak için girişimleri sürüyor. THY, İstanbul-Havana uçuşlarını Mexico City’ye kadar uzatmak istiyor. Ancak, Küba yetkilileri Meksika bağlantısını istemiyor. Kilitlenen nokta aşıldığında Havana seferlerinin başlaması bekleniyor.