Ekonomi İstanbul'da en düşük kira asgari ücrete bedel

İstanbul'da en düşük kira asgari ücrete bedel

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul'da en düşük kira asgari ücrete bedel

İstanbulda en düşük kira asgari ücrete bedel

İstanbul'da en düşük kira asgari ücrete bedel

Dünyanın en pahalı kentlerinden olan İstanbul'da yaşayanların hayatları sürekli artan konut kiralarıyla daha da zorlaşıyor. Ev sahibi olmak ise yüksek fiyatlar nedeniyle İstanbullular için hayal haline geldi.
Nüfusu hızla artan İstanbul'da kira ve satılık konut fiyatları sürekli yükselirken, dar gelirli kesimin ulaşımı kolay, alt yapı sorunları çözümlenmiş merkezi semtlerde oturmaları her geçen gün güçleşiyor. 100 metrekarelik bir konutun kira değeri bugün 100 milyon liradan başlarken, bu rakam döviz bazında bin dolara kadar ulaşabiliyor. Yine aynı ölçüde bir konutun satış fiyatı ise, 13 ile 90 milyar lira arasında değişiyor.

Deprem etkiledi
TURYAP Emlak Bilgi Bankası'ndan alınan bilgiye göre, kiraların sınırlandırılması, yaşanan depremler, Türk aile yapısı emlak piyasasını şekillendiriyor.
Hükümetin enflasyonun düşürülmesi amacıyla aldığı önlemler çerçevesinde kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılması, beraberinde bazı olumsuzlukları da getirdi. Kiracının aleyhine sonuçlar da doğuran uygulama sonucu, evsahipleri her yıl kiracı değiştirme yoluna giderken, kiracılar da tahliye taahhüdü imzalamak ve dövize endeksli sözleşmeleri kabullenmek zorunda kalıyor.

Küçük aile, küçük ev
Büyük aile yapılarının yerini anne, baba ve çocuklardan oluşan çekirdek ailenin alması nedeniyle aile bireylerinin sayılarının azalması sonucu ise çok odalı büyük evlere ihtiyaç büyük ölçüde ortadan kalktı.
Bunun yanı sıra bireylerin yalnız kendilerine yetecek kadar mini daireleri tercih etmesiyle, tek odalı stüdyo tipi dairelere talep arttı. Evlenme oranının yüksek olması, gençlerin kendi evlerinin sahibi olma arzusu ve göçler emlakta fiyatları oluşturan etkenler var.



EKONOMİ