Ekonomi İTO Başkanı Demirtaş'tan Moody's değerlendirmesi

İTO Başkanı Demirtaş'tan Moody's değerlendirmesi

28.09.2016 - 19:53 | Son Güncellenme:

TÜRKİYE'nin kredi notunu düşüren Moody's'in gerekçelerini anlayamadıklarını ifade eden İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, kararın siyasi olduğu yorumunu yaptı.

İTO Başkanı Demirtaştan Moodys değerlendirmesi

Demirtaş, Moody's'in 15 Temmuz sonrasında Türkiye'nin kredi notunu değiştirmediğini hatırlatarak, "Bize göre siyasi bir davranış. Bakın işsizlik oranımız yüzde 10.2. İspanya'da yüzde 18.6, Yunanistan'da yüzde 23.4, Fransa'da yüzde 10.3, İtalya'da ise 11.4" diye konuştu. FETÖ/PDY ile ilgili açıklama yapan Demirtaş" Türkiye'deki oda ve borsalarda yaklaşık 400 kişinin FETÖ ile bağlantısı olduğu için ilişiği kesildi. Bizde bir elin parmaklarını geçmiyor." dedi.

Haberin Devamı

İTO Eylül ayı meclis toplantısı gerçekleşti. Meclis açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'de terör olaylarının tırmandığına dikkat çekti. Devletin terör örgütüyle birçok noktada mücadelesinin devam ettiğine değinen Demirtaş, "Terör örgütü PKK'nın hedefleri asker ve polisi aşıp, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na kadar ulaştı. Ülke olarak bu terör örgütleriyle topyekun mücadele edilmesi gerek" diye konuştu.

FETÖ AÇIKLAMASI
Ekrem Demirtaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin katıldığı TOBB Müşterek Konsey Toplantısı'nda; 'içinizdeki FETÖ'cüleri ayıklayın, istifaya davet edin, etmezlerse bildirin' şeklinde sözlerini hatırlatarak, "Türkiye'deki oda ve borsalarda yaklaşık 400 kişinin FETÖ ile bağlantısı olduğu için ilişiği kesildi. Bizde bir elin parmaklarını geçmiyor. Az sayıda, ancak hala incelemelerimiz sürüyor. Üniversitemizde bir tek hocamız yok. Birkaç personelimiz var, onların da ilişkileri çocukların okula göndermekten ileri geçmiyor. Aile yapılarını biliyoruz. Ayrıca üniversitemize kapatılan üniversitelerden 877 öğrenci geldi. Bizim zaten bin 200 öğrencimiz vardı. Şimdi zor bir sürece girdik" dedi.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE EKONOMİSİ BOZULMADI'
Türkiye ekonomisinin Moody's'in verdiği karar gibi olmadığını söyleyen Demirtaş, Türkiye'nin ekonomisinin bozulmadığını belirtti. Başkan Demirtaş, faiz oranları ve inşaat sektöründen örnekler vererek, "Amerika faiz oranını değiştirmedi. Merkez Bankası çeyrek puan indirdi. Konut satışları geçen yıllara göre yüzde 2 artmış durumda. Ağustos ayında İzmir'de 6 bin 419 konut satıldı. Ağustos ayı bütçe fazlası 3.6 milyar lira. Sekiz aylık bütçe fazlası 4.9 milyar lira. Geçtiğimiz hafta borsada yabancı yatırımcı 50 milyon dolar hisse senedi, 150 milyon dolar devlet tahvili aldı. İç kalkışma, Fırat Kalkanı, Güneydoğu'da canlı bomba, bombalı saldırılar ne bütçeyi ne ekonomiyi bozdu. Ancak, Başbakan Yardımcısı ve bakanların açıklamalarında ifade edildiği gibi, yapısal dönüşüm için duraksamadan çaba göstermek zorundayız" diye konuştu.

Haberin Devamı

'EKONOMİMİZİN ÇARKLARI DÖNÜYOR'
OHAL ilan edilirken ülke ekonomisinde olağan dışı bir durumun olmadığını vurgulayan Başkan Demirtaş, "21 Temmuz'da OHAL ilan edildi. Ama ne mutlu ki; ekonomimizde OHAL yok. 15 Temmuz'da gerçekleşen hain darbe girişimi ve içimizi acıtan terör olaylarına rağmen ekonomimiz istikrarını koruyor. İç ve dış ticaretimiz kesintiye uğramadı. Finans piyasalarımız normal akışında. Hükümetimiz, 15 Temmuz girişimi ve sonrasındaki süreçte, ekonominin zarar görmemesi için çok hızlı önlemler aldı. Yatırımı daha da cazip hale getirecek düzenlemeler yaptı. Kısaca, ekonomimizin çarkları dönüyor. Bunu, özellikle yabancılara çok iyi anlatmalıyız. 73 ülkedeki kardeş odamızın başkanlarına ülkemiz ekonomisinde hiçbir sorun olmadığını belirten bir mektup gönderdim. Ülkemiz ekonomisinde bir sorun olmadığını yabancılara anlatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'2050 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 12'NCİ ÜLKESİ OLACAĞIZ'
HSBC'nin '2050'de Dünya' başlıklı raporundan bahseden Başkan Demirtaş, bu raporda Türkiye'nin 12'inci sıraya yükseleceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, "2050 yılında dünyanın en büyük 12'nci ülkesi konumuna yükseleceğiz. Şu anda dünya ekonomisine yön veren; Rusya, Güney Kore, Hollanda, Arjantin, İspanya, Avustralya, İsveç gibi devleri geride bırakacağız. HSBC, güçlü temelleri ve olumlu demografik yapısı sayesinde, Türkiye'nin uzun vadede oldukça güçlü bir hikayesi olacağına inanıyor. Ayrıca Türkiye'nin 2'nci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. 2016 yılı 2'nci çeyrekte yüzde 3.1 büyüdük. 27 çeyrektir aralıksız büyüyoruz. 2014'te büyüme oranımız yüzde 3, 2015'te yüzde 4 olmuştu. 2016 yılı ilk yarısında büyüme hızı ise yüzde 3.9. Büyümeye en fazla katkı yapan sektörler ise sırasıyla; Eğitim, Bilgi ve İletişim, Finans ve Sigorta, Gayrimenkul ve İnşaat. Yine, dünyanın en çok büyüyen ülkelerinin ilk sırasında yer alıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'KRUVAZİYERİN AYAKBASTI PARASI İTO'DAN'
Kruvaziyer gemilerin yönlerini İzmir'e çevirmeleri için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyleyen Başkan Demirtaş, "Ayakbastı paralarını ödeme önerimiz kabul edildi. Gemilerden römorkör alma zorunluluğu kaldırıldı. Sahil, sıhhiye ve fener ücretlerinin de düşürülmesi ile birlikte gemilerin rotalarının Türkiye'ye döndürülmesini sağlayabiliriz" ifadelerini kullandı. Demirtaş, son olarak Anıtkabir'e konulan çocuk parkının ne amaçla konulduğunu anlayamadıklarını belirterek, karardan dönülmesinin isabetli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

'KÜLTÜRPARK GEREKTİĞİ GİBİ KULLANILMIYOR'
Demirtaş'tan sonra kürsüye çıkan Meclis Üyesi Adil Özyiğit, İzmir Kültürpark'ın İzmir'e ekonomik katkısı olduğunu belirterek, "Kültürpark, 420 bin metre kare, bu alan şu an gerektiği gibi kullanılmıyor. Alanda hava karardıktan sonra çok az faaliyet yapılıyor. Bu alanı niye doğru kullanmıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir planı var ama bir sonuç alınmıyor. Burası nasıl kullanılmalı? Ekonomi ve sosyal yaşantısına katkı sağlayacak etkinlikler yapılabilir. Yaşam alanları, hayvanat bahçesi, eğitim, müze, kütüphaneler yapılabilir. Mimarlar Odası ile görüştük, burayı sadece bir park olarak hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bütün değerlerimiz gibi fuar alanını da tüketiyoruz. Oysa buralar 100 binlerce kişiye istihdam sağlayabilir. Kısacası İzmir'e sahip çıkalım" dedi.