Ekonomi Kadın yönetici oranını yükselteceğiz

Kadın yönetici oranını yükselteceğiz

17.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Kadın yönetici oranını yükselteceğiz

Migros, farklı kademelerde görev yapan 15 bin 71 kadın çalışanıyla ve yüzde 40 kadın çalışan oranıyla Türkiye’de en fazla kadın istihdamı yaratan şirketler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kadın yönetici oranı da sektörün üzerinde bir ortalamayla yüzde 29 olan Migros, 2025 yılında bu oranı yüzde 31’e yükseltmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

İcra Başkanlığı’na bağlı 12 kişiden dördü kadın olan Migros, üst düzey görevlerde yer alan kadın yönetici oranını daha da artırmak amacıyla Avrupa’da kurulan, yetenekli kadın iş gücünü perakende ve tüketici malları sektörüne çekmeyi amaçlayan oluşumlardan LEAD Network’ün “CEO Taahhüdü”nün destekçisi oldu. Türkiye başkanlığını Migros Ticaret A.Ş. Pazarlama Direktörü Aysun Zaman’ın yürüttüğü LEAD Network’ün projesi kapsamında 2023 yılına kadar üst düzey kadın yönetici oranını beş puan artırarak 23’e yükseltmeyi taahhüt eden Migros, aynı zamanda kuruluşunda aktif olarak görev aldığı LEAD Network Avrupa’nın Gold üyesi. Gelecekteki Migros yöneticilerinin yetiştirildiği “Liderlik Yolu” eğitim programının katılımcılarının yüzde 42’si de kadın çalışanlardan oluşuyor.

Haberin Devamı

Sadece yönetimde değil, kadınların her alanda yeni meslekler edinmelerini destekleyen Migros, kadın kasapların gelişimini de destekliyor. Türkiye’de yüzde 1 olan kadın kasap oranı, 265 kadın kasapla Migros’ta yüzde 9’a ulaştı.

Migros Kadın Akademisi 

Migros Aile Kulübü ve Migros Perakende Akademisi’nin güçlerini birleştirerek hayata geçirdiği Migros Kadın Akademisi eğitim platformu ile kadınların kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak sosyal hayatta ve iş yaşamında kendilerini daha güçlü hissetmelerini sağlamayı amaçlayan Migros; tarım, girişimcilik, finans, inovasyon ve dijitalleşme gibi konulardaki eğitimlerle hem kadınların iş yaşamına kazandırılmasına, hem de başta tarım olmak üzere birçok alanda gelişmesine destek olmayı amaçlıyor. Çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri veren Migros’un bir diğer projesi ise tarım alanındaki kadın girişimcileri desteklemek amacıyla yürüttüğü “Tarımda Kadın Girişimci Geliştirme ve Hızlandırma Programı.”

Migros Ticaret A.Ş. İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Olcay Yılmaz Nomak, “Migros olarak kadın çalışanlarımız için çalışma şartlarını iyileştirmeye ve kariyer hedefleri için yeni fırsatlar yaratmaya; kadını odağına alan projelerimizle cinsiyet eşitliğini desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu uzun yolda sadece kendimiz için değil, toplumumuz ve geleceğimiz için daha yapacak çok işimiz olduğuna inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kadın yönetici oranını yükselteceğiz

Olcay Yılmaz Nomak

‘Mesleğin kadını erkeği olmaz’

EMRE TURANLI Shell & Turcas CEO Yanındayız Derneği Kurumsal Üyesi

Ülkemizdeki tüm sektörlerde kadınların iş gücüne katılmaları, karar alma süreçlerinde daha aktif yer almaları büyük önem taşıyor. Kadınların tüm alanlarda daha fazla rol alması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması hedefine bizleri daha da yaklaştıracaktır.

Shell olarak tüm politikalarımızın temelinde kadın erkek ayırmaksızın tüm çalışanlarımız için eşitlik ilkesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu eşitlik ilkesi doğrultusunda sadece cinsiyet eşitliğine değil, geniş bir yelpazedeki kültürel ve kişisel farklılıklara değer verir ve çalışanlarımızın kendilerini güvende hissedebilecekleri bir çalışma ortamı yaratırken, potansiyellerini kullanabilecekleri fırsatlar sunuyoruz. Cinsiyet dengesinin her uzmanlık alanında sağlanmasını amaçlıyor ve “Mesleğin kadını erkeği olmaz” diyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde yürüttüğümüz akaryakıt sektöründe bir ilk olan “Shell’de Kadın Enerjisi”, bu anlamda başlattığımız en önemli uygulamalardan biri. Ülkemizdeki kadın istihdamına destek olmak amacıyla 2018 yılının Mart ayında hayata geçirdiğimiz “Shell’de Kadın Enerjisi” ile kadınlara, istasyon yöneticisi, ön saha satış elemanı, market satış elemanı, vardiya amiri, muhasebe elemanı ve idari işler uzmanı gibi farklı pozisyonlarda çalışma olanağı sağlıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın himayelerinde, İŞKUR iş birliği ile hayata geçirilen program ile akaryakıt sektöründe kadınların da çalışabileceğini, mesleğin cinsiyeti olmadığını gösterdiğimize inanıyoruz. Kadın çalışanlarımızın olduğu istasyonlardaki müşteri memnuniyetinin diğer istasyonlarımıza oranla 2019 yılında yüzde 3, 2020 yılında ise yüzde 6 artış gösterdiğini gördük. Shell’de Kadın Enerjisi bir proje olarak başladı, operasyonumuzun vazgeçilmez bir parçası oldu. Cumhuriyet’imizin kuruluşunun ve Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin 100’üncü yılı olan 2023’e kadar istasyonlarımızda kadın istihdamının 5 binlere ulaşmasını planlıyoruz.

Haberin Devamı

Her işe değer katan kadınlar

Ayrıca, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve BM Global Compact ortak inisiyatifi olan “Kadının Güçlenmesi Prensipleri”nin imzacısı, Yanındayız Derneği üyesi ve Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin destekçilerinden biriyiz. Doğrudan istihdam sağladığımız çalışanlarımızın yüzde 31’ini, yönetim ekibimizin ise yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadın çalışanlarımızın gelişimini takip ediyor, potansiyellerini gösterebilmeleri için çeşitli fırsat alanları sağlıyor, hem global hem lokalde çeşitli programlar yürütüyoruz.

Tüm sektörlerde kadınların çalışma hayatına katılmaları ve karar alma süreçlerinde aktif bir şekilde yer almaları çok önemli. Sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi için yaptığı her işe değer katan kadınların, iş hayatı başta olmak üzere tüm alanlarda aktif rol alması gerektiğine inanıyorum. Shell kadınların iş hayatında daha güçlü hale gelebilmesi için desteklemeye devam edecek.

Kadın yönetici oranını yükselteceğiz