Ekonomi Kamu bankalarına ücret dopingi

Kamu bankalarına ücret dopingi

21.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kamu bankalarına ücret dopingi

Kamu bankalarına ücret dopingi


Kamu bankalarında çalışan yaklaşık 55 bin kişiye özel zam geliyor. Bankacılık tazminatı adı ile yürürlüğe girecek zamla kamudaki personel brüt maaşının yüzde 200'ü kadar zam alacak

       Kamu bankaları özel bankalarla arasındaki 6 - 7 kata varan ücret farkları yüzünden elindeki nitelikli personeli hızla kaybedince özel çözüm üretme yoluna gitti. Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, kamu bankaları ile özel banka çalışanları arasındaki ücret dengesizliğini azaltabilmek amacıyla bir yasa taslağı hazırladı.
       Bu taslakla brüt ücret tutarının yüzde 200'ünü geçmemek üzere, banka yönetim kurullarınca belirlenecek miktar ve esaslara göre, kamuda çalışan bankacılara her ay "bankacılık tazminatı" ödenmesi öngörülüyor.
       Somuncuoğlu, kamu bankalarının üst yönetiminde görev yapanların ücretlerinin yetersiz hale geldiğine, aynı durumun diğer banka çalışanları için de geçerli olduğuna dikkat çekti. Özel bankalarda genel müdürlerin maaşlarının 3 - 4 milyar liradan başladığını, hatta bazı bankalarda şube müdürlerinin maaşlarının bile bu düzeylere ulaştığını anlatan Bakan Somuncuoğlu şunları söyledi: "Kamu bankalarında ise genel müdür ve yardımcılarının maaşları, 350 - 500 milyon lira olarak ödenmektedir. Uygulama, tecrübeli personelin kamu bankalarından uzaklaşmasına yol açmaktadır.
       Bu amaçla, sözkonusu kanun taslağı hazırlanmış ve Bakanlar Kurulu'na sunulmuştur. Hükümetimizce de benimsendiği takdirde, TBMM'ye sevkedilecektir."

55 bin kişi yasayı bekliyor

       Söz konusu yasadan, Halk Bankası, Emlak Bankası ve Ziraat Bankası çalışanları yararlanacak. Halen, Emlakbank'da yaklaşık 10 bin, Halkbank'da 15 bin, Ziraat
       Bankası'nda çalışan yaklaşık 30 bin kişi, özel bankalarda çalışanların yarısı hatta çoğu zaman 4'de 1'i düzeyinde ücret alıyor.
       Ziraat Bankası'nda 20 yıldır çalışan sözleşmeli statüsündeki bir amirin brüt ücreti 322 milyon lira, neti ise 230 milyon lira düzeyinde. Aynı konumda özel bankada çalışan şube müdür yardımcısının maaşının ise 2 - 2.5 milyar lira olduğu belirtiliyor.

Yol parası yardımı

       Kamu bankaları, özel bankalara göre ücret dengesizliğini biraz olsun giderebilmek için, personele "yol parası" adı altında ek ödeme yoluna gidiyor. Banka çalışanlarına, şube müdürünün takdiri ile, müşteri ziyaretlerine gidilmiş gibi, aylık 25 milyon lira ile 100 milyon lira arasında değişen tutarlarda "yol parası" ödeniyor. Çoğunlukla "taksi fişi" karşılığı yapılan bu ödemeler, toplam olarak önemli tutarlara ulaşırken, banka bilançolarının ''harcırah ve yıllık ödemeleri'' bölümündeki yüksek rakamlar, TBMM KİT Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında yoğun eleştirilere neden oluyordu.