Ekonomi Kapıkule yenilendi, dört kat büyüdü Başbakan Hamzabeyli’yi uydudan açtı

Kapıkule yenilendi, dört kat büyüdü Başbakan Hamzabeyli’yi uydudan açtı

20.06.2009 - 00:07 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yap - işlet devret modeliyle modernize ettiği Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapıları törenle hizmete açıldı

Kapıkule yenilendi, dört kat büyüdü Başbakan Hamzabeyli’yi uydudan açtı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarının açılışını, Kapıkule’den kurulan uydu bağlantısı sayesinde birlikte gerçekleştirdi.
Aynı anda hizmete açılan iki kara sınır kapısında araçtan inmeden kontrollerin yapılacağını vurgulayan Başbakan, tören sırasında gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya şaka yaparak, “Zulalarda birşey çıkmasın, işiniz zor Hayati Bey” dedi. Modernizasyonla birlikte Kapıkule sınır kapısından araç geçiş kapasitesi 1.2 milyon adetten 4 milyona, Hamzabeyli’de ise 220 binden 500 bine çıktı. Kapılarda bekleme süresi ise 30 dakikadan 10 dakikaya düşürüldü. Türkiye’nin kara sınır kapılarından yılda 5 milyon araç ve 15 milyon yolcu geçtiğini söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2008’de 330 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacminin yüzde 40’ının kara gümrük kapılarıyla gerçekleştiğini söyledi.
Sınır kapılarının modernizasyon projelerinin, Gümrük Müsteşarlığı ve TOBB öncülüğünde 137 oda ve borsanın da katıldığı yap işlet devret modeli ile yürütüldüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar Habur, Cilvegözü, İpsala ve Sarp gümrük kapılarını kısa sürelerde tamamlayarak hizmete açtıklarını, Nusaybin, Dereköy, Dilucu, Akçakale, Türkgözü, Yayladağı Karakamış, Öncüpınar kapılarına yönelik proje çalışmaların da Gümrük Müsteşarlığı ile sürdüğünü bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, “Bugüne kadar bu yatırımları gerçekleştirmek için 270 milyon lira harcadık. Bunu yaparken devletimizin kasasından bir kuruş çıkmadı. Kapıkule için 130 milyon, Hamzabeyli için 10 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik” dedi.

Kapasite 4 kat artırıldı
-  Kapıkule’de yıllık 1.2 milyon adet olan araç geçiş kapasitesi, 4 kat artırılarak 5 milyon araca çıkartıldı. 
-  Kapıkule, Meksika’daki Elpaso sınır kapısından sonra sonraki ikinci büyük sınır kapısı olma özelliğini taşıyor.
-  Toplam inşaat alanı 41 bin metrekare olan Kapıkule yaklaşık 14 ayda tamamlandı. 
-  TIR bölümünde 5 giriş, 6 çıkış olmak üzere 11 peron, yolcu bölümüne ise 12 adet giriş, 11 adet çıkış olmak üzere 23 peron var.
-  Yolcuların her türlü ihtiyaçlarını sağlayabilecek freeshop, restaurant, market hediyelik eşya imkânları bulunuyor. 
-  Hamzabeyli için ise yaklaşık 10 milyon lira yatırım yapıldı, inşaatı 8 ayda tamamlandı.
-  Sınır kapısı, modernizasyonla 500 bin araca hizmet verebilir hale geldi.