Ekonomi Karadeniz gazı için ilk ‘kaynak’ baharda

Karadeniz gazı için ilk ‘kaynak’ baharda

23.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sakarya Gaz Sahası’nda mühendislik çalışmasının tamamlandığını ve boru siparişlerinin verildiğini söyleyen Bakan Dönmez, 2022 baharında borular su altına yerleştirilip ilk kaynağın yapılacağını açıkladı.

Karadeniz gazı için ilk ‘kaynak’ baharda

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’nda mühendislik çalışmalarının tamamlandığını, 2022’nin baharında borular su altına yerleştirilerek ilk kaynağın yapılacağını söyledi. 11. Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan Dönmez Karadeniz gazına ilişkin gelişmeleri aktardı. Dönmez, temmuz ayında Türkali-2 kuyusunun Rezervuar-2 ve Rezervuar-3 testlerinin başarıyla tamamladığını hatırlatarak, “Sakarya Gaz Sahasına ilişkin bütün mühendislik çalışmalarını tamamlamış durumdayız. Öte yandan o projede kullanılacak yüksek nitelikli boruların siparişlerini verdik. Alanında uzman, yetkinliği üst seviyede olan bir şirketle birlikte yürüteceğiz bu işi. 2022’nin baharında suyun altına, Karadeniz’in derinliklerine boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

3 milyar TL destek

Bakan Dönmez, elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarındaki sübvansiyonlarla vatandaşlara 127 milyar liralık destek sağlandığını belirterek, faturalardaki TRT payı ve enerji fonunun kaldırılmasıyla vatandaşa verilen desteğin yaklaşık 3 milyar lira olacağını söyledi.Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün ekim ayı sonu itibarıyla yaklaşık 53 bin megavata ulaştığını anlatan Dönmez, şöyle devam etti:“Bugün kurulu gücümüzün yüzde 53.4’lük kısmı yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. 2020 yılında yenilenebilir enerji kurulu gücünü en çok artıran dünyada dokuzuncu, Avrupa’da dördüncü ülke olduk. 2020 yılının başından itibaren devreye alınan kurulu gücümüzün tamamına yakını yenilenebilir kaynaklardan oluştu.”

Haberin Devamı

Elektrik üretim sektörünün ekim ayı itibarıyla yaptığı yatırımın 8.5 milyar liraya ulaştığını söyleyen Dönmez, “Dağıtım sektörümüzde 2021-2025 döneminde ise 78 milyar liralık bir yatırım gerçekleştireceğiz. İletim sektörümüzde ise 2021-2023 döneminde 20 milyar liralık bir yatırım yağacağız” dedi.

‘Milli akıllı sayaç’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise “Önümüzdeki günlerde sektörümüz ile elbirliği içinde geliştirdiğimiz Milli Akıllı Sayaç Sistemleri projemizi kamuoyu ile paylaşacağız. Kısa adı MASS olan bu proje ile harcadığımız enerjinin miktarını ve kalitesini ölçen, bu enerjinin en verimli ve en kısa yoldan müşterilerin hizmetine nasıl sunulacağı hususunda önemli bilgiler içeren, sayaçlara yapılan müdahale veya sayaç arızalanma durumlarını dağıtım şirketlerine ileterek yönlendirme yapabilen bir mobil uygulama sistemini hayata geçireceğiz” dedi.

‘6 milyar TL tasarruf var’

Dönmez yaz saati uygulamasının kaldırılması çağrısına yönelik olarak da, “Sabit saat uygulaması bir başka deyişle kış saat uygulamasına başladığımız 2016 yılından bugüne kadar elde ettiğimiz toplam tasarruf 6.82 milyar KWh elektrik oldu.

Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira oldu” açıklamasını yaptı.