Ekonomi Karnımız kartla doyuyor

Karnımız kartla doyuyor

24.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl yaşanan, kredi kartıyla alışveriş patlaması en çok süpermarketlerin işine yaradı. Kart kullanımında yüzde 76 ile süpermarketler birinci sırayı aldı

Karnımız kartla doyuyor

Karnımız kartla doyuyor

Bu yıl yaşanan, kredi kartıyla alışveriş patlaması en çok süpermarketlerin işine yaradı. Kart kullanımında yüzde 76 ile süpermarketler birinci sırayı aldı

EKONOMİ SERVİSİ

Son yapılan bir araştırma, halkın tüketim giyecek ve yiyecek olmak üzere tüm tüketim mallarını kredi kartı ile yaptığın ortaya koydu.
Marstercard tarafından 11 ilde ve 1200 kredi kullacısıyla araştırmaya göre, kredi kartlarının en çok kullanıldığı yerlerin başında süpermarkatler geliyor.
Arket sonuçlarında kart sahiplerinin hangi işyerlerinde kredi kartlarını daha çok kullandıklarına bakıldığında süpermarketleri, akaryakıt istasyonlarının ve giyim mağazaları izliyor.

Benzinciler ikinci sırada
Araştırmaya katılanların yüzde 76’sı kredi kartlarını süpermarketten yaptıkları alışverişlerde kullanırken, yüzde 71’i akaryakıt istasyonlarında kredi kartıyla ödeme yapmayı tercih ediyor.
Giyim mağazalarında kredi kartlarını kullananların oranı ise: yüzde 70. Kredi kartı sahiplerinin yüzde 59’u havayolu, yüzde 57’si de seyahat acentelerine ödemelerini kartlarla yapıyor.
Otel konaklamasında kredi kartı kullananların oranı yüzde 57 iken, lokanta ve restoranlarda bu oran yüzde 56 olarak görülüyor.
Arkete katılanların yüzde 50’si sağlık harcamalarını kredi kartlarından yaparken, yüzde 49’luk bölüm de market ve bakkal alışverişlerinde kredi kartlarını kullanıyor.

İlk kartlarına bağlılar
Elektrik, su, doğalgaz gibi tüketim faturalı ödemelerimizde henüz kredi kartlarına alışamadığımızı ortaya koyuyor. Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 29’u tüketim faturalarını kartlarıyla öderken, cep telefonu faturalarını kartlarıyla ödeyenlerin oranı yüzde 30.
Araştırma kredi kullanı tercihinde düşük faizin ve yüksek limitin etkili olmadığını gösterdi.
Ankete katılanların yüzde 30’u alışkanlıklarını koruyarak, ilk sahibi oldukları kartları kullandıklarını söylediler. Sahip oldukları ilk kartı kullananların arasında da en yüksek oran Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi yüzde 50 ile ilk sırayı alıyor.

Tüketim krediyle yapılıyor
Süpermarket 76
Akaryakıt istayonları 71
Giyim mağazaları 70
Hava yolları 59
Seyahat Acetesi 57
Otel konaklama 57
Lokanta - Restaurant 56
Otomobil kiralama 54
Sağlık kuruluşları 50
Bakkal - market 49
Mobilya mağazaları 48
Beyaz - Elektrikli eşya 47
Bar - Meyhane 46
Kitap - Kırtasiye 45
Okul - Dershane 44
Telefon ile spariş 35
Cep telefonu faturaları 30
Tüketim faturaları 20




EKONOMİ