Ekonomi Karşılıksız çek için taksitli çözüm yolda

Karşılıksız çek için taksitli çözüm yolda

10.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin hazırladığı mini ekonomi torba teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Karşılıksız çek için taksitli çözüm yolda

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara -  Teklife göre karşılıksız çek keşide etmek suçundan 30 Nisan 2021 itibarıyla mahkum olanlara ödenmemiş çek bedellerinin onda birini 30 Haziran 2022 tarihine kadar, diğer taksitleri 2’şer ay arayla 15 eşit taksitte ödemeleri halinde mahkumiyet sonuçlarını ortadan kaldırma imkânı tanınacak.

Haberin Devamı

AK Parti, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklifin getirdiği ekonomiye ilişkin düzenlemeler özetle şöyle:

2020’de meydana gelen depremlerde, binaları zarar gören vatandaşlar için devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri ile ilgili yapılacak iş ve işlemlerde olası mağduriyetlerin giderilerek hak kayıplarının söz konusu olmaması, afetzedelere eşit ölçüde yardım eli uzatılabilmesi ve uygulama birliği sağlanması amacıyla düzenleme yapılacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan başka kurumlara geçişi önlemek için kurumda tabip ve eczacı olarak çalışanlara döner sermayeden ek ödeme yapılacak.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, götürü bedel üzerinden sağlık hizmeti sunmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları da söz konusu protokoller doğrultusunda götürü bedel üzerinden sağlık hizmeti bedeli ödemeye yetkili olacak.

Haberin Devamı

Öğretim üyeleri de Merkez Bankası Banka Meclisi üyesi olabilecek. Banka Meclisi üyeliğine seçilen öğretim üyeleri yalnızca Meclis üyeleri için öngörülen aylık ve tazminatların ödenecek.

Kaçakçılıkla mücadele

Rekabet Kurulu’nda görevden ayrılanlar soruşturma yürüttükleri sektörlerde iki yıl boyunca çalışmayacak.

Yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihi 1/1/2022 tarihine ertelenecek.

OHAL kapsamında getirilen, terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatlı kişilerin sahibi veya ortağı oldukları şirketlere yönelik yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun kayyum olarak atanmasına ilişkin hükmün, 31/7/2021 tarihinden itibaren üç yıl daha uygulanacak.

Gümrük hizmetleri ve kaçakçılıkla mücadele görevlerinde yer alan bazı personele yüksek hizmetleri ve olağanüstü yararlık göstermeleri durumunda ödül verilecek.

Ödenmezse ne yapılacak?

Karşılıksız çek keşide etmek suçundan 30/4/2021 tarihi itibariyle mahkum olanlara ödenmemiş çek bedellerinin 1/10’unu 30/6/2022 tarihine kadar diğer taksitleri anılan tarihten itibaren 2’şer ay arayla 15 eşit taksitte ödemeleri halinde mahkumiyetin bütün sonuçlarını ortadan kaldırma imkanı tanınacak.

Haberin Devamı

Ödemelerine sadık kaldıkları sürece infazları durdurulacak. Bu hüküm 30/4/2021 tarihine kadar işlenen suçlarda yargılama aşamasında olan dosyalar hakkında da uygulanacak. Düzenlemeden yararlanacakların kapsamı genişletilirken, çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini ödemek için öngörülen süre 30/6/2022’ye uzatılacak.

Hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek. Kalan taksitlerden birini daha ödemediği takdirde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek. Düzenleme 30/4/2021 tarihine kadar işlenmiş ve yargılaması devam eden suçlar bakımından, çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin 30/6/2022 tarihine kadar ve bu düzenlemede belirtilen taksitlerin süreleri içinde alacaklıya ödenmesi koşuluyla, infaz aşamasında uygulanabilecek.