Ekonomi Kayseri'den Özbekistan'a 15 milyon dolarlık ihracat yapıldı

Kayseri'den Özbekistan'a 15 milyon dolarlık ihracat yapıldı

25.02.2021 - 14:06 | Son Güncellenme:

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Mehmet Akkaş, 2020 yılında Kayseri'den Özbekistan'a 15 milyon dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.

Kayseriden Özbekistana 15 milyon dolarlık ihracat yapıldı

KAYSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Özbekistan İhracatçılar Birliği Başkanı Muhtar Umarov başkanlığındaki heyet, KAYSO'yu ziyaret etti.

Haberin Devamı

Akkaş, ziyarette, Türkiye'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu belirterek, son dönemde bu ülkeyle ikili ilişkilerde büyük atılım yaşandığını, bunu karşılıklı ziyaretlerle daha üst seviyelere taşıma gayretinde olacaklarını ifade etti.

Kayseri ile Özbekistan arasındaki ticarete ilişkin verilere değinen Akkaş, şunları kaydetti: "Kayseri'den 2020 yılında Özbekistan'a 15 milyon dolar civarında ihracat yapıldı. 25 milyon dolar civarında da ithalat gerçekleştirildi. Kayseri'den 20 firmamız Özbekistan'a ihracat yapıyor. İhraç edilen ürünler arasında elektrikli ev aletleri, mobilya, kablo ve çelik tel ilk sıralarda yer alıyor. Tabii bu rakamlar bizim açımızdan son derece düşük. Şehrimiz ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmini çok daha yukarılara çıkaracak potansiyele sahibiz. İnşallah ikili ilişkilerle iş birliğimizi daha da artıracağımıza inanıyorum."

Haberin Devamı

Kayseri'nin mobilya üretimindeki potansiyeline ilişkin de bilgi veren Akkaş, şehirde irili ufaklı 4 bin civarında mobilya üreticisi olduğunu ve bu işletmelerin yaklaşık 90 bin kişiyi istihdam ettiğini bildirdi.

"Türk iş adamlarına her türlü desteği vermeye hazırız"

Özbekistan İhracatçılar Birliği Başkanı Muhtar Umarov da iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek, "İki ülke arasında 5 milyar dolarlık ticaret hedefi konulmuştu. Ne yazık ki 2,4 milyar dolar olan ticaret hacmi, pandemiden dolayı 2,1 milyar dolara düşmüş durumda. Biz bu hedefi gerçekleştirmek adına mobilya sektöründe faaliyet gösteren 15 iş adamıyla bu ziyareti yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Özbekistan'da yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Umarov, şunları ifade etti:

"Özbekistan, Asya'nın merkezinde bir ülke. Çin'e 140 kilometre mesafedeyiz. Pakistan'a demir yolları inşaatımız devam ediyor. Dolayısıyla diğer ülkelerle ticaret yapmak için Özbekistan'ı bir koridor olarak kullanabilirsiniz. Kayseri mobilyasının tasarım ve kalitesini çok beğendik. Özbek halkı da sizin mobilyalarınızı beğenecektir. Türk iş adamlarını ülkemizde yatırım ve üretim yapmaya davet ediyoruz."