Ekonomi Kıdem tazminatı fonu seneye tamam

Kıdem tazminatı fonu seneye tamam

29.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ekonomiyle ilgili kritik düzenlemeler var. 2019 yılı aralık sonunda bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı fonu oluşturulacağı açıklandı.

Kıdem tazminatı fonu seneye tamam

Uzun yıllardır hükümetin hedefinde olan, taraflar arasında mutabakat sağlanamaması üzerine rafa kaldırılan kıdem tazminatı fonu, Cumhurbaşkanlığı 2019 Yıllık Programı’yla yeniden gündeme geliyor. Programa göre, bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı fonu oluşturulacak. Düzenlemenin tarihi olarak 2019 yılı aralık ayı sonu verildi. Programa göre, dövizde spekülatif davranışlar gözlenmesi durumunda piyasaya doğrudan müdahale edilebilecek. Kamuda makam aracına sınırlama getirileceği belirtilen programa göre, ithalatta da caydırıcı vergi uygulanacak.

Haberin Devamı

2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ekonomiyle ilgili kritik düzenlemelerin bazıları şöyle olacak:

Memura yetenek testi

- Tüm işçiler açısından erişilebilirliğin sağlanacağı bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi oluşturulacak. Sosyal tarafların mutabakatıyla tüm işçilerin erişilebilirliğini güvence altına alan bireysel hesaba dayalı bir “kıdem tazminatı reformu” yapılacak. Düzenleme için 2019 yılı aralık ayı sonu tarih olarak verildi.
- İşsizlik Sigortası Fonu varlığı 2019’da 148.5 milyar liraya ulaşacak.
- Kamu sektöründe çalışanlar için yetenek ölçümü, tekrar yerleştirme ve norm kadro çalışmaları yürütülecek, ödül ve performans sistemleri getirilecek, insan kaynakları modeli geliştirilecek.
- Üniversite ve kamu hastaneleri ile sözleşmeli eczanelerde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemine (BKDS) geçilecek.
- Kreş ve gündüz bakımevlerinin desteklenmesi amacıyla özel sektöre yönelik teşvik uygulamaları hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

Beyin göçüne önlem

- Yurt dışındaki nitelikli araştırmacıların Türkiye’de çalışmasının özendirilmesine yönelik programlar geliştirilecek.
- Yerlileştirilecek ürün listesi belirlenecek.
- Alışveriş turizminde moda ve alışveriş merkezleri geliştirilecek.
- Bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısı ve fon büyüklüğü artışının sürdürülebilir kılınmasına yönelik iyileştirmeler gerçekleştirilecek.
- Lüks ve ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları için caydırıcı vergilendirme yapılacak.

DÖVİZDE PİYASAYA DOĞRUDAN MÜDAHALE

- Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için elindeki tüm araçları kararlı ve bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek.
- Temel para politikası aracı olarak kısa vadeli faiz oranlarının kullanılmasının yanı sıra zorunlu karşılık oranlarıyla Türk lirası ve döviz cinsi likidite uygulamaları da kullanılmaya devam edilecek.
- Döviz kurlarında sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlenmesi veya aşırı oynaklık durumunda döviz satım ihaleleri yapılabileceği gibi spekülatif davranışlar gözlenmesi durumunda piyasaya doğrudan müdahale edilebilecek.

Haberin Devamı

Makam aracına sınır

- Kamu hizmeti sunumuyla doğrudan ilişkisi olmayan makam aracı, lojman ve sosyal tesislere yönelik harcamalar sınırlandırılacak.
- Kamuda yeni idari hizmet binası yapımına ve kiralanmasına izin verilmeyecek.
- Önümüzdeki yıl 10 milyar lira tutarında özelleştirme geliri elde etmesi bekleniyor.
- Önümüzdeki yıl işsizlik oranının yüzde 12.1’e yükseleceği öngörülüyor.