Ekonomi Kırdan topladığı otlarla makarna yapıp satıyor

Kırdan topladığı otlarla makarna yapıp satıyor

28.01.2016 - 13:11 | Son Güncellenme:

Balıkesir'in Manyas ilçesinde KOSGEB'den aldığı krediyle küçük bir imalathane kuran 50 yaşındaki girişimci ev hanımı Karakaş, doğadan topladığı kazayağı, gelincik, ısırgan otu, ebegümeci gibi otlardan makarna yapıyor. Üç kadına istihdam sağlayan, brokoli, kırmızı biber ve semizotu gibi sebzeli çeşitlerini de yapan Karakaş, İstanbul, Bursa ve Balıkesir'deki marketlere kilosu 15 liradan sattığı yaptığı makarnadan ayda 4 ton üretiyor

Kırdan topladığı otlarla makarna yapıp satıyor

Balıkesir'in Manyas ilçesinde, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı 70 bin liralık krediyle küçük bir imalathane kuran ve 3 kadına istihdam sağlayan girişimci ev hanımı Serap Karakaş (50), kırlardan topladığı otlar ve brokoli, kırmızı biber gibi sebzelerden 12 çeşit makarna üretiyor.

Haberin Devamı

Ayda 4 ton makarna üreten Karakaş, ürününü kilosu 15 liradan İstanbul, Bursa ve Balıkesir'deki marketlere satıyor. Manyas'ın kırsal mahallelerinden Kulak'ta yaşayan Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manyas'ın, tüketilebilir otların doğada kendiliğinden yetiştiği bölgelerden olduğunu söyledi.

Hiçbir kimyasal ilaç ve gübre kullanılmayan bu otların tamamen doğal yetiştiğini vurgulayan Karakaş, bu otları bir şekilde farklı yollardan tüketime sunmak amacıyla proje geliştirdiğini anlattı.

Kırdan topladığı otlarla makarna yapıp satıyor

Projesini sunduğu KOSGEB'den 70 bin liralık kredi aldığını ifade eden Karakaş, "Küçük bir imalathane kurdum. Üç kadın istihdam ettim. Kırlardan topladığımız ısırganotu, ebegümeci, gelincik, kazayağı gibi otları, değişik tahıllardan oluşan özel un ile karıştırıp makarna yapıyorum. Öncelikle otları bir güzel kaynatıp püre haline getiriyorum. Ondan sonra tahılla karıştırıyorum. Aynı zamanda brokoli, semizotu, kırmızı pancar, yeşil ve kırmızı biber gibi sebzelerden de makarna üretiyorum. Şu anda 12 çeşit makarnamız var. Otlu, sebzeli makarnadan ayda 4 ton üretiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Makarnalarının 3 dakikada piştiğini anlatan Karakaş, önce Manyas ve Balıkesir'de satışa sunduğu ürünlerinin kısa süre tanındığını aktardı.

İNTERNETTEN DE SATIYOR

Kilogramını 15 liradan sattığı makarnalarına İstanbul, Bursa ve Balıkesir'deki marketlerden talep geldiğini ifade eden Karakaş, "İnternet aracılığıyla beni arayıp sipariş verenler de oluyor. Ben bu işe sıfır sermaye ile başladım. Sadece KOSGEB bana kredi desteği sağladı. Tüketiciler bu tür ürünleri istiyor. Doğal içerikte olsun, fabrika üretimi olmasın istiyorlar" dedi.

Kırdan topladığı otlarla makarna yapıp satıyor

REÇEL DE YAPIYOR

Karakaş, ürün çeşitliliği üzerinde çalıştıklarını, kızılcık, böğürtlen, erik ve armuttan meyve reçelleri üretmeye başladıklarını kaydetti.