Ekonomi KOBi’lere % 9.90 ile ‘ticari kredi’

KOBi’lere % 9.90 ile ‘ticari kredi’

05.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lere yıllık yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaştıklarını belirterek, “Yıllık yüzde 18’i bulan ticari kredi faizleri yüzde 9.90’a kadar inecek” dedi

KOBi’lere % 9.90  ile ‘ticari kredi’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) kullandıkları ticari kredilerin faizlerinin yüzde 18’den, yüzde 9.90’a çekileceğini söyleyerek, “TOBB olarak KOBİ’lere yıllık yüzde 10’nun altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaşmaya vardık. Bazı bankalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Sayın başbakanımız ve ekonomiden sorumlu bakanlarla beraber, başka da katılmak isteyen banka olursa bu adımı atacağız” dedi.
‘Yarı yarıya düşecek’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Başbakan Binali Yıldırım’ın finans sektörüyle biraraya gelmesini olumlu bulduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Son dönemde bankaların kredi faizlerini indirmeye yönelik attıkları adımı olumlu buluyoruz. Bu, Cumhurbaşkanımızın uzun süredir talebiydi. Denizbank’la TOBB, 365 oda, borsa beraber işbirliğine giderek KOBİ’lerin yüzde 17-18 oranında kullandıkları kredi faizlerini 9.90’a indirecekleri operasyonu, yakın zamanda Başbakanımız ve ekonomiden sorumlu bakanlarla beraber, başka da katılmak isteyen banka olursa onlarla beraber bu adımı atacağız. Bankacılık sektörünün kârlılığı da çok iyi. 2015-2016 bankacılık sektörünün kârlarının ilk 6-7 ayına bakınca bilançoda artış var. Kârlarından fedakârlık ederek faizleri düşürme operasyonuna girdikleri için memnunuz. Esas devrimi yakında açıklanacak 9.90’lık faizle yapacağız. Diğerleri de 9.90’a indirecektir” dedi.
Hisarcıklıoğlu, konu hakkında birkaç bankayla daha görüşüldüğünü de ekledi.
Hisarcıklıoğlu, bankacılık ve piyasalara bakıldığında mayıs ve haziran aylarında ekonomide düzelme sinyalleri olduğunu belirterek, “Karşılıksız çeklerde düşüş yaşanmaya başlamıştı. Fakat 15 Temmuz sonrasında ciddi bir tedirginlik oluştu. Bunlar tekrar yükselme trendine girdi. Türkiye ekonomisine bakınca hepimizin tahmininden daha güçlü olduğunu görüyorsunuz” dedi. Son 1.5 yılda iki seçim ve kabine değişimi geçirildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “3 milyon mülteci, bir taraftan DEAŞ, bir taraftan ve PKK ile mücadele, arkasından hain darbe girişimi olmasına rağmen kamu maliyesinde bozulma yok. Kamu maliyesi açısından baktığımız zaman Türkiye 28 AB ülkesinin 23’ünden daha iyi. Bu, Türkiye’deki ekonominin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Sanayi tesislerimiz çok güçlü, üretime devam ediyor. Bugün için Türkiye Çin ile İtalya’nın arasında sanayi devi ülkesi durumunda” diye konuştu.
‘Kimse para çekmedi’
Türkiye’de ekonomiye güven olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Burada en önemli göstergelerden bir tanesi 15 Temmuz darbe girişiminin hemen sonrasında dükkânlar açıldı, bankalar çalıştı. Hiçbir kriz yaşamadık. Kimse bankalardan para çekmeye gitmedi. Hem halkın, hem ekonominin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
‘2 yıldır oy atmıyorum’
Ankara Ticaret Odası (ATO) seçimlerine ilişkin soruya ise Hisarcıklıoğlu, “TOBB başkanı olarak, 365 oda, kendi odam da dahil olmak üzere ben hiçbir şekilde seçim süreçlerine karışmadım. Son iki dönemdir de ATO’dan TOBB delegesi seçiliyorum ama gidip oy atmıyorum. TOBB başkanının tarafsız olması lazım” diye yanıtladı.
‘Temizliğimizi yapıyoruz’
FETÖ yapılanmasıyla ilgili TOBB’daki sürecin sorulması üzerine Hisarcıklıoğlu, TOBB’da 29 başkanın değiştiğini ve 424 meclis üyesinin ayrıldığını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, “Bugün en objektif şekilde kendi içinde kendi temizliğimizi yapıyoruz” diye konuştu.
DenizBank’ın kârı 1.1 milyar TL
DenizBank’ın konsolide aktifleri 2016 yılının dokuz ayında yüzde 8 artarak 122 milyar TL’ye, net kârı ise yüzde 56 yükselerek 1 milyar 105 milyon TL seviyesine ulaştı.
DenizBank, 9 aylık konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş’in görüşlerine yer verildi. Ateş, Türkiye’nin 81 ilinde ve yurtdışı dahil toplamda 733 şube ve 15 bine yakın çalışanı ile faaliyet gösteren DenizBank’ın konsolide aktiflerinin 2016 yılının dokuz ayında yüzde 8 artarak, 122 milyar TL’ye; net kârının ise yüzde 56 yükselerek 1 milyar 105 milyon TL seviyesine ulaştığını ifade etti.
9 ayda mevduatın yüzde 11’lik artışla 78.7 milyar TL’ye, toplam kredilerinin yüzde 8’lik artışla 110.8 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Ateş, müşteri sayısının da 2015’in aynı dönemine kıyasla 1 milyonun üzerinde yükselişle 9.9 milyon kişiye çıktığını kaydetti.