Ekonomi KOCA ÇINARA VEDA

KOCA ÇINARA VEDA

29.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ömrünü sanayileşmeye adayan, kültür-sanata katkılarıyla tanınan Asım Kocabıyık, Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği’ne defnedilecek

KOCA ÇINARA VEDA

Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, tedavi görmekte olduğu İstanbul’da yaşamını yitirdi. Kocabıyık, bugün Fatih Camisi’nde kılınacak öğle namazını müteakip Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verilecek.
Asım Kocabıyık, işadamı olarak imza attığı başarılarının yanısıra özellikle eğitim, kültür ve sanat alanlarında yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliğiyle de tanınıyordu.
1924’te Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğan Kocabıyık, 1947’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Henüz öğrenciyken 1944 yılında babasının kurduğu İstikbal Ticaret şirketinde iş hayatına atılan Kocabıyık, 1952’de babasının vefatından sonra işin başına geçti.
1958’de 27 çalışanıyla sanayi sektörüne geçen Kocabıyık, 1972’de Borusan Holding’i kurdu. Kocabıyık, 57 yıl yönettiği Borusan’ın, bugün 6 bin kişinin çalıştığı, çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren bir dünya şirketi haline gelmesini sağladı.

Eğitim gönüllüsüydü
Türk sanayinin gelişmesinde önemli misyonlar üstlenen Kocabıyık, hayatı boyunca, ülkesine hizmet olarak gördüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliğiyle ilköğretim, lise, yüksekokul, fakülte ve öğretmen evi gibi sayısız eğitim kurumları yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmetine sundu.
Özellikle eğitim alanında yoğunlaşan sosyal sorumluluk faaliyetlerini, “Memlekete bir hizmet borcum var. Onu yerine getirmeye çalışıyorum” sözleriyle izah eden Kocabıyık, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, TEMA Vakfı, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türk Musikisi Vakfı ve Afyon Eğitim Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı. 24 yıl İstanbul Sanayi Odası, 15 yıl TÜSİAD yönetiminde yer alan Kocabıyık, 4 yıl da İktisadi Kalkınma Vakfı’nda başkanlık yaptı.

Haberin Devamı

‘Çıplak ayaklı köylü çocuğu sanayicilik şansını yakaladı’

Asım Kocabıyık, Doğan Kitap tarafından yayımlanan “Tazlar Köyü’nden Borusan’a” adlı kitabın arkasına şunları yazmıştı:
“Bu kitapta yazılanlar, ailemin hikayesi, benim hikayem, Borusan Grubu’nun hikayesi, Türkiye’nin son seksen yılının hikayesidir. Altı yaşına kadar köyde yaşayan, imkansızlıktan çıplak ayakla tarlalarda dolaşan bir köylü çocuğu olarak benim, üniversite eğitimi görme şansını ve sanayici olma şansını yakalayışımın hikayesidir.”

KOCA ÇINARA VEDA

Asım Kocabıyık, 1954’te Nurhan Kocabıyık’la evlenerek Ahmet, Zeynep ve Nükhet adlı üç çocuk sahibi oldu. Devlet Üstün Hizmet Madalyası alan Kocabıyık, İtalyan Hükümeti’nin verdiği Şövalye nişanına sahiptir.

Haberin Devamı

Sanayileşmeye öncülük eden tesisler kurdu

1958 Borusan Mannesmann Boru ve Borçelik’i kurdu.
1960 Hafif çelik profilleri üreten Kerim Çelik kuruldu.
1970 Amerikan EatonS.r.L. lisansı ile Supsan’ı kurarak otomotiv sanayine girdi.
1972 Şirketleri Borusan Holding çatısı altında topladı.
1973 Boru Nakliyat’ı ve hemen ardıdan Borusan İhracat İthalat’ı kurdu.
1975 Birlik Galvaniz, Borusan Grubu’na katıldı.
1976 Borusan Boru Gemlik tesisleri faaliyete geçti.
1984 BMW’nin Türkiye distribütörü oldu.
1994 Caterpillar’ın Türkiye ve Yakın Asya’daki temsilciliğini aldı.
2001 Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı oğlu Ahmet Kocabıyık’a devretti.