Ekonomi Komisyonlar için BDDK devreye girebilir

Komisyonlar için BDDK devreye girebilir

13.05.2013 - 14:45 | Son Güncellenme:

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, tüketicilerden alınan banka komisyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Komisyonlar için BDDK devreye girebilir

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, tüketicilerden alınan banka komisyonu konusunda, hangi kalemlerde ne kadar komisyon alınabileceğine ilişkin yeni düzenlemede üst limitin belirlenmesinde Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) da devrede olabileceğini söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ateş, yakın zamanda bankaların tüketicilerden aldığı komisyon ve masrafların sıkça tartışılmasına ilişkin olarak, "Biz mortgage kredisinde erken ödendiğinde maksimum yüzde 2 alırız, yüzde 3'ü ondan almıyoruz. Yeniden fiyatlamayı çok süratli yapıyoruz. Kriz ortasında fiyatlar ayda yüzde 2,75'ti, şimdi 0,69. 7-8'lerle 10 yıllık kredi finanse ediliyor. Komisyonu tek başına faiz bileşeni ile birlikte düşünmek lazım. Tek başına faiz değil" değerlendirmesini yaptı.

Ücret ve komisyonlara ilişkin çalışmalara da değinen Ateş, "Türkiye Bankalar Birliği'nde bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. O sonuçlandı. Çalışmamız bankalar hangi kalemlerde komisyon alabilir şeklinde. Tüketiciden alınan komisyon konusunda üst limit belirlemede BDDK da devrede olacak sanıyorum" şeklinde konuştu.

Türk bankacılık sektöründe gerekli bütün görüşmelerin yapıldığını belirten Ateş, "Sayın BDDK Başkanı ile Bankalar Birliği olarak bir araya geliyoruz. Bir sonuç alacağız. Türk bankacılığı daima basiretli ve ekonomisine katkıda bulunan bir sektördür" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, yatırım, üretim ve ihracat için gerekli olan kredilerde maliyetle ilgili ne yapılabileceği konusunu Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaştığını belirterek, "Koordineli bir şekilde ve eşgüdüm içerisinde yapmaları gerekiyor. Özellikle üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir, bunu gözden geçireceğiz. Burada hareket alanı var" şeklindeki ifadelerini de değerlendiren Ateş, "Risk ağırlığının düşürülmesi konusundaki hareketler olumlu. Böyle bir şey olursa, biz o tarafa daha çok yayılırız" dedi.