Ekonomi Konut sektöründeki anlayış değişiyor

Konut sektöründeki anlayış değişiyor

22.12.2010 - 12:12 | Son Güncellenme:

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED)Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Madenli, lüks evlerin yüzde 90’ının daha inşaat halindeyken alıcı bulmasına karşın, orta gelir grubuna hitap eden evlerin inşaatı bittiğinde bile ancak yüzde 50’sinin satılabildiğini bildirdi.

Konut sektöründeki anlayış değişiyor

Aynı zamanda Mersin Emlakçılar Odası Başkanı olan Madenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut sektörünün Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirterek, sektörün canlı tutulması gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıllara göre sektörün eski canlılığını kaybettiğini, ancak kriz dönemine göre ise hareketlenmelerin olduğunu anlatan Madenli, son dönemdeki canlanmada düşük banka kredi seçeneklerinin de etkin rol oynadığını vurguladı.

Şu an banka kredilerinin 0.80’in bile altına düştüğüne işaret eden Madenli, "Kredilerin uygun olması, bizi bir nebze olsun rahatlattı. Çünkü sattığımız her evin önemli bir bölümü banka kredilerinin desteği ile alınıyor" dedi.

Satılan ve alıcı bekleyen evlerin profillerinin incelendiğinde 3 tip konut ile karşılaşıldığını anlatan Madenli, şöyle devam etti: "Bu evlerden birinci tipi, lüks ev diye nitelendirdiğimiz, 400 bin TL’den başlayan akıllı ev özelliklerine sahip konutlar. İkinci tip ise orta gelir grubuna hitap eden daha ucuz evler. Ancak geçmiş yılların aksine lüks evlerin daha fazla alıcı bulmasıyla karşı karşıyayız. Öyle ki, bugün lüks evlerin yüzde 90’ı daha inşaatı bitmeden alıcı bulurken, orta sınıfa hitap eden evlerin inşaatı bittiğinde bile ancak yüzde 50’si satılabiliyor. Üçüncü tip ise, 1 1 evlerden oluşan stüdyo daireler." İlerleyen süreçte konut sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin lüks konut yapımına daha fazla ağırlık göstermesinin beklendiğini bildiren Madenli şunları kaydetti: "Bu beklentimiz, inşaat sektörü açısından mantıklı olabilir. Ancak ilerleyen süreçte sosyal bir sorunu da beraberinde getirebilir. Çünkü şimdilerde orta sınıftaki ev seçeneği çok olan tüketicilerin ileride, sıfır evlerdeki alternatifi azalacak."

Haberin Devamı

-"STÜDYO EV SATIŞLARI ARTIYOR"-

Madenli, ülke genelindeki üniversite öğrencisi ve ailesinden uzak yaşayan genç sayısının artmasıyla konut sektöründeki tercihlerinde yeniden şekillenmeye başladığını bildirdi.

Bu kapsamda "stüdyo ev" diye tabir edilen 1 1 evlerin eskiye oranla daha fazla talep edilmeye başlandığını anlatan Madenli, "Stüdyo ev satışlarındaki artış da memnuniyet verici düzeyde" dedi.

Tüketicilerin önemli bir kısmının bu daireleri yatırıma yönelik olarak aldığını vurgulayan Madenli, şunları kaydetti: "Çünkü küçük rakamlarla alınan bu evler, çok kolay kiraya verilebiliyor ve kira getirisi diğer evlere göre daha yüksek. Bu nedenle insanlar 3 1 veya 4 1 bir adet ev almaktansa, 1 1 iki ev alarak, daha fazla gelir sağlıyor." Madenli, önümüzdeki süreçte stüdyo ev inşaatında adeta "patlama" yaşanacağına işaret ederek, "İlerleyen yıllarda inşaat halinde gördüğümüz yapıların neredeyse yüzde 85’i ya lüks evlerden ya da stüdyo evlerden oluşacak" diye konuştu.