Ekonomi Konut uçuşa geçti

Konut uçuşa geçti

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yılın ilk yarısında 646 bin konut satıldı. Haziran ayında satışlar yüzde 22.4’lük yükselişle 119 bini aştı. Konut üreticileri, “Yüzde 0.98 faiz ve yüzde 20 indirim kampanyası iyi sonuç verdi. Vatandaş fırsatı kaçırmadı” dedi

Konut uçuşa geçti

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı, haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre ülke genelinde haziranda 119 bin 413 konut satışı gerçekleştirildi. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 0.2 gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.4 artış gösterdi. Türkiye genelinde konut satışları yılın ilk yarısında 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 1.3 düşerek, 646 bin 32’ye geriledi.

Haberin Devamı

Konut satış istatistiklerini değerlendiren sektör temsilcileri, hazirandaki yüzde 22.4’lük yükselişte en büyük etkenin kamu bankalarınca verilen düşük faiz olduğunu bildirdi. Hükümet tarafından hayata geçirilen KDV ve tapu harcı indirimleri ile sektörün başlattığı indirim kampanyası artışa katkı sağladı.

İndirim fırsatı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut satışlarındaki artışta 15 Mayıs-30 Haziran’da yapılan konut kampanyasının etkili olduğunu söyledi. Konut alıcısının, yüzde 0.98 faiz oranına ek sunulan yüzde 5 peşinat ve yüzde 20 indirim fırsatını iyi değerlendirdiğini ve özellikle kredili konut satışlarında artış yaşandığını dile getiren Elmas, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“İpotekli satışlara baktığımızda da 47 bin 648 konut satışıyla 2017 Haziran’a göre yüzde 35 artış yaşanmış. Mayıs ayı ipotekli satışlarıyla karşılaştırdığımızda yüzde 29’luk bir yükseliş, birinci el satışlarında da yaklaşık yüzde 3’lük bir artış söz konusu. Faizler psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inince ev alma talebini erteleyen vatandaşların ve yatırımcıların harekete geçtiğini bu yaptığımız kampanyayla beraber bir kez daha görmüş olduk. Kamu ve özel bankalar elini taşın altına koyarak konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmelidir.”

Faizler düşmeli

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, haziran ayının seçim süreci, ramazan ayı ve yaz tatilinin başlaması dönemine denk gelmesine rağmen satışların ciddi manada arttığını belirterek, “Aylık bazda gerçekleşen 119 bin 413 adetlik satışın yüzde 39.9’unun ipotekli satışlardan olması, konut alıcılarının düşük faizi tercih ettiğini işaret ediyor” dedi.

Durbakayım, konut ihtiyacı halen çok fazla olmasına rağmen faizlerdeki aylık bazda yüzde 1.4 seviyelerindeki yüksek oranın alım kararlarının ertelenmesine neden olduğunu bildirdi. Durbakayım, faizlerin yüksekliğinin ötesinde bankaların kredi verme şartlarında zorlayıcı davranmalarının da ipotekli satış oranlarının dip seviyelere inmesine neden olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Kampanya çok başarılı oldu

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, “Konut satışlarındaki artışta sektörde gerçekleştirilen güçbirliği kampanyası etkili oldu. Özellikle konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi vatandaşı harekete geçirdi” diye konuştu. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, haziranda çok ciddi artış yaşandığını belirterek, faizlerin tekrar düşmesinin ve teşviklerin sürmesinin yüksek satış rakamının sürmesini sağlayacağını söyledi.