Ekonomi Köprü affı TBMM’den geçti

Köprü affı TBMM’den geçti

31.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren AK Parti’nin torba kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Köprü affı  TBMM’den geçti

Düzenlemeye, kamulaştırma davalarında kesinleşmiş mahkeme kararı olmaksızın icra takibi başlatılmaması ve Hazine Maliye Bakanlığı personeline belli şartlarda kurumlarında defterdarlık uzmanı ve gelir uzmanı kadrolarına atanma imkanı tanınmasına ilişkin maddeler eklendi. AK Parti’nin kabul edilen önergesiyle kültür-turizm alanlarında jeotermal tesis kurulmasına imkan tanıyan hüküm yasa metninden çıkarıldı. Yasada öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle:

Haberin Devamı

- 1 Ocak 2019’dan düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar araç sınıfları itibarıyla geçmesi yasak olmasına karşın 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçenlere idari para cezası verilmeyecek, verilmiş cezalar tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilenlerin de tahsilatından vazgeçilecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış tahsilatlar ise başvurulması halinde iade edilecek. Düzenlemeyle yaklaşık 275 bin araca kesilen 310 milyon liralık ceza affedildi. Tahsilatı yapılmış ve ilgililerin süresi içinde başvurması halinde iadesi öngörülen ceza tutarının da 3.9 milyon TL olduğu ifade ediliyor.

- 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, TIR çekicisi cins araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak aynı cins yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden ÖTV’nin terkin edilecek üst sınırı 10 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi.

Haberin Devamı

- Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdı içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün, tütün harici herhangi bir madde doldurmak, bu şekilde üretilen ürünleri satışa arz etmek, satmak, bulundurmak veya nakletmek yasağına aykırı hareket edenlere, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verileceğine yönelik düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendi.