Ekonomi Kriz yatırım kulüpleri için fırsat

Kriz yatırım kulüpleri için fırsat

23.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel krizde büyük fonların devrildiği bir ortamda 8-10 kişiden oluşan yatırım kulüplerinin katılımcıları hisse topluyor. Gedik Yatırım’ın düzenlediği SPK, İMKB ve TSPAKB’nin desteklediği yatırım kulüpleri konferansında konuşan Kamie Zaracki krizin tam bir fırsat olduğunu, yatırım kulüpleri ile piyasanın genişleyeceğini söyledi

Kriz yatırım kulüpleri için fırsat

Yurtiçinde İMKB, SPK ve Aracı Kuruluşlar Birliği, yatırımcı sayısının nasıl artırılabileceğine yönelik çalışmalarını sürdürürken, yurtdışında küçük yatırımcıların bir araya gelerek kurdukları yatırım kulüpleri hisse topluyor. 18 Ekim’de Gedik Yatırım’ın düzenlemiş olduğu “Yatırım Kulüpleri” konulu konferans ile ilk defa bu yatırım modeli piyasaya tanıtıldı.
Toplantının katılımcıları arasında bulunan Amerika’dan Yatırım Kulüpleri Birliği (NAIC’s BetterInvesting) CEO’su Kamie Zaracki, deneyimlerinden bahsederken, “Şimdi yatırım kulüpleri için hisse toplama zamanı” dedi. Yatırım kulüplerinin büyüyen kârlı şirketlere yatırım yaptıklarını belirten Zaracki, temettü ödeme potansiyeli olan şirketlerin değerlendirildiğini ve portföyün çeşitlendirilmesine önem verdiklerini, bunun için de kulüpleri sık sık eğitimlerle desteklediklerini dile getirdi.
‘Alımlar sürüyor’
Yatırım kulüplerinde katılımcılar düzenli toplantılarla kendilerini geliştiriyor. Her ay ayırdıkları mütevazı meblağlarla tespit ettikleri hisseleri alıyorlar. Borsa düşerken de bu alımlar devam ediyor. Zaracki’ye göre, borsa her zaman yatırımcılar için fırsat yaratıyor. Yurtdışındaki yatırım kulüpleri, yatırımcıların küçük birikimlerini değerlendirebilmek için bir araya geldikleri yerler. Aralarında belli kuralar var ve düzenleyici otoritenin denetiminde bulunuyorlar.
Türkiye’de engel yok
Ülkemizde ise henüz bu konuya ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. Ancak engel bir durum da yok. Fikrini dile getiren piyasadaki kimi uzmanların en büyük kaygısı ise bu tür oluşumların manipülatif hareketlere alet edilme riski. Tabi bu noktada SPK’nın tedbirleri öne çıkacaktır.
Yurtdışındaki kulüpler hisseleri en az beş yıllığına ellerinde tutmak üzere alıyor. İnce eleyip sık dokuyorlar. Kârlı ve cirosu artan orta ölçekli şirketleri bulup, portföylerini çeşitlendirerek yatırımlarını gerçekleştiriyorlar. Düşüşleri ise fırsat olarak değerlendirip hisse toplamaya devam ediyorlar.
Yatırımcı sayısı artar
Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç da yatırım kulüplerinin yatırımcı sayısının artması için örnek bir model olacağını düşünenlerden. Zaten sektör temsilcilerinin bir araya geldiği Amerika ve İngiltere örneklerinin verildiği bir konferansa ön ayak olması da bu düşünceden kaynaklanıyor.
Topaç, yatırım kulüpleri aracılığı ile küçük birikimlerin birbirini tanıyan gruplar vasıtasıyla ülke ekonomisine akmasının önemine vurgu yapıyor. Bu yolla özellikle küçük yatırımcı, bir yandan öğrenme sürecine girerken diğer yandan birikimini kâra dönüştürebiliyor.

BÜYÜYEN SATIŞLAR VE KÂRA YATIRIM
Yatırım kulüplerinin gözde hisseleri büyüyen kârlı şirketler. İMKB’ye baktığımızda son üç yılda yıl sonları itibari ile hem kârı hem de cirosu artan 5 şirket var. Bu şirketler içerisinde sadece 2 tanesi son üç yılda her yıl düzenli temettü verdi. BİM ve Adel Kalemcilik hisseleri. BİM’in fiyat/kazanç oranı ocak ayında 36.82 seviyesinde iken şimdi 29’lu seviyelerde bulunuyor. Adel’in fiyat kazanç oranı ise 10 seviyesinin altında bulunuyor.

Kriz yatırım kulüpleri için fırsat

Haberin Devamı

BANKALARDAKİ TAVSİYELER DÜŞTÜ
Son günlerde yurtdışındaki gelişmelere bağlı olarak yabancı yatırım kuruluşlarından banka hisselerine yönelik satış haberleri yoğunlaştı. Morgan Stanley, yayınladığı raporda EEMEA banka portföyü içinde Türk bankaları için tavsiyesini para politikası bekleyişleri ve kar görünürlüklerinin kötüleşmesi nedeniyle ‘equal-weight’e (Piyasa düzeyine eşit ağırlıkta) indirdiğini, vurguladı. Morgan Stanley ayrıca, Türk bankaları için 2011 yılı kâr tahminlerini yüzde 5-30 arasına indirdiğini bildirdi.

Kriz yatırım kulüpleri için fırsat

AÇIKLANACAK VERİLER

24 Ekim 2011
01:30 Japonya’da Eylül ayı ticaret dengesi.
11:00 Almanya’da Ağustos ayı CB öncü göstergeler endeksi.
12:00 Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı yeni sanayi siparişleri.
14:30 TCMB Ekim ayı Reel Kesim Güven Endeksi.
14:30 TCMB Ekim ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı.
15:30 ABD’de Eylül ayı Chicago FED ulusal aktivite endeksi.
25 Ekim 2011
09:00 Almanya’da GFK Tüketici Güven Endeksi.
14:45 ABD’de haftalık mağaza satışları verisi.
16:00 ABD’de S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi.
17:00 ABD’de Ekim ayı CB tüketici güveni.
17:00 ABD’de Ekim ayı Richmond FED İmalat Endeksi.
26 Ekim 2011
10:00 TCMB Enflasyon Raporu’nu açıklayacak.
11:00 Euro Bölgesi’nde Eylül ayı CB öncü göstergeler endeksi.
15:30 ABD’de Eylül ayı dayanıklı mal siparişleri.
17:00 ABD’de Eylül ayı yeni konut satış verileri.
17:30 ABD’de haftalık petrol stok verileri.
27 Ekim 2011
06:30 Japonya Merkez Bankası faiz kararı.
08:00 Japonya Merkez Bankası Görünüm Raporu.
10:00 TÜİK Eylül ayı dış ticaret istatistikleri.
10:00 TÜİK Türkiye’de 3.çeyrek turizm gelirleri.
12:00 Euro Bölgesi’nde Ekim ayı ekonomik görünüm endeksi.
15:30 ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları.
15:30 ABD’de 3.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak.
17:00 ABD’de Eylül ayı tamamlanmamış konut satışları endeksi.
28 Ekim 2011
01:30 Japonya’da Eylül ayı TÜFE.
02:50 Japonya’da Eylül ayı işsizlik oranı ve sanayi üretimi.
09:00 Almanya’da Ağustos ayı inşaat siparişleri.
15:30 ABD’de Eylül ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE.
15:30 ABD’de 3.çeyrek işgücü maliyet endeksi.
16:55 ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güveni.

Kriz yatırım kulüpleri için fırsat


Kriz yatırım kulüpleri için fırsat


Kriz yatırım kulüpleri için fırsat



Avrasya Petrol ve Tur. ve Ereğli Demir Çelik ilk beş kurum bazında en çok alınan senetler oldu

Hisse bazında ilk beş aracı kurumda son bir haftada en fazla alınan ve satılan hisseler


Kriz yatırım kulüpleri için fırsat


Kriz yatırım kulüpleri için fırsat


Bilançolar bu hafta tamamlanacak
Bu hafta açıklanacak olan veriler içinde 24 Ekim’de Türkiye’de kapasite kullanım oranları takip edilecek. 28 Ekim Cuma İMKB banka dışı şirketlerinin 9 aylık bilançolarını açıklayacakları son tarih. Bilançoların yoğun olarak açıklanması hisse bazında hareket getirebilir. Öte yandan, yatırımda TL öne çıkıyor. Merkez Bankası’nın gecelik faizlerde borç verme oranını artırmasının ardından gösterge faiz yüzde 9’un üzerine yükseldi. Merkez’in ihaleler ve doğrudan satışla başladığı kurla mücadelesini faiz koridoruyla sürdüreceği görülüyor.

Kriz yatırım kulüpleri için fırsat



Kriz yatırım kulüpleri için fırsat



DIŞ PİYASALAR

Avrupa liderlerinin uzlaşması bekleniyor
Dünya borsalarında volatilite arttı. Avrupalı liderlerin borç krizi konusunda anlaşamaya varacağı beklentisi ile toparlanan Avrupa borsaları, haftanın son gününde İMKB Endeksi’ni de yukarı çekti. Özellikle Merkel’in Yunanistan’ın borçlarına ilişkin yaptığı açıklamalar, AB’nin sürekli ve geçici fonları birleştirme olasılığı ABD’de hisselerin gerilemesini durdurdu. S&P 500 Endeksi şubattan beri en uzun haftalık yükselişi gerçekleştirdi. S&P 500, 1.238 puan oldu. Endeks böylece 3 Ağustos’tan beri kapanıştaki en yüksek seviyeyi gördü. Euro değer kazandı. Bu hafta Almanya’da TÜFE, ABD’de GSYH ilk tahmin rakamları izlenecek. Ayrıca, ABD’de kişisel harcamalar açıklanacak.

Kriz yatırım kulüpleri için fırsat


Kriz yatırım kulüpleri için fırsat


Yazarlar