Ekonomi Krizde Yunan ordusu da eridi

Krizde Yunan ordusu da eridi

08.06.2010 - 01:24 | Son Güncellenme:

Yunanistan’daki borç krizi ve yanlış planlama orduda er eksikliği krizi yarattı

Krizde Yunan ordusu da eridi

Yunan basınında yer alan haberlere göre 30 yıl önce 90 bin civarında olan Yunan ordusunda görevli asker sayısı 43 bine düştü. Aradaki farkın paralı asker sistemiyle kapatılması girişimleri ise ekonomik kriz nedeniyle suya düşüyor.
Yunan ordusunda görev yapan yaklaşık 25 bin paralı askere ek olarak yeni 15 bin paralı asker atanması gerçekleşemiyor. AB ve IMF Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için verdikleri kredi karşılığında kamunun her sektöründe yeni atama yapılmamasını talep etti. Asker sayısındaki azalmanın bir nedeni de önceki hükümetlerin seçmenin sempatisini kazanmak için askerlik süresini sürekli azaltmış olması.
Yunanlılar karacı olarak 9, denizci ve havacı olarak 12 ay askerlik yapıyor. Bu durumda Yunanistan’da askerlik süresinin yeniden uzatılması gündemde. Elefteros Tipos gazetesi konunun Savunma Bakanlığı ve genelkurmay yetkililerince incelendiğini duyurdu. Gazete, “Ordusuz kalacağız” manşetiyle yayımladığı haberinde ülkenin birçok bölgesinde askeri birliklerin “hayalet birlikler”e dönüştüğünü yazdı.
Yeni kumarhaneler açılacak
Bu arada Yunan hükümeti, borç batağından kurtulmak amacıyla ülkede acilen yeni kumarhaneler açılmasını planlıyor. Yunan basınında yer alan haberlere göre yeni kumarhaneler Atina, Girit, Mikonos ve Santorini’de açılacak. Yunanistan’da şu anda yıllık ciroları toplam 2.8 milyar euro olan 9 kumarhane faaliyet gösteriyor. Yunanistan’da şans oyunlarının yıllık cirosu ise 10 milyar euro civarında.