Ekonomi Kur korumalı TL mevduatında vatandaşın kazancı ne olacak? İşte cevabı...

Kur korumalı TL mevduatında vatandaşın kazancı ne olacak? İşte cevabı...

25.12.2021 - 09:02 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı mevduata ilişkin 9 maddelik uygulama esaslarını belirlemişti. Bunun üzerine kamu bankaları yüzde 14 faiz üzerinden örneklerle müşterinin kazancını açıkladı. İşte detaylar...

Kur korumalı TL mevduatında vatandaşın kazancı ne olacak İşte cevabı...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı mevduata ilişkin 9 maddelik uygulama esaslarını belirlemişti. Buna göre kur korumalı mevduatlarda bankalarca uygulanacak azami faiz oranı asgari faiz oranının en fazla 300 baz puan üstünde belirlenebilecek. Bir kamu bankası yüzde 14 faiz üzerinden örneklerle müşterinin kazancını açıkladı.

Haberin Devamı

Banka tarafından yapılan açıklamada, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen müşteriler kur riskini artık düşünmeyecekler.' denildi.

ÖRNEK HESAP YAPILDI

1 milyon liralık bir bakiyenin yüzde 14 faiz üzerinden 92 gün vade ile ve kurun 12.50 olduğu varsayımı ile hesaba yatırıldığı belirtildi.

Buna göre müşterinin 1.000.000 TL bakiyesinin dolar (USD) karşılığı 80.000 (dolar) USD olacak.

Hesabın vade sonu tarihinde müşterinin faiz getirisi %14,00 faiz oranından hesaplandığında 35.287,67 TL olacak. (Stopaj oranı “0”)

Vade sonu tarihinde TCMB’nin açıkladığı USD kuru 13,50 olur ise müşterinin kur getirisi 80.000 TL olacaktır. Bu durumda müşterinin kur getirisi faiz getirisinden büyük olduğu için faiz tahakkuk döneminde hesabın güncel bakiyesi 1.080.000 TL olacak.

Haberin Devamı

Kur korumalı TL mevduatında vatandaşın kazancı ne olacak İşte cevabı...

Vade sonu tarihinde TCMB’nin açıkladığı USD kuru 12,60 olur ise müşterinin kur getirisi 8.000 TL olacaktır. Bu durumda müşterinin faiz getirisi kur getirisinden büyük olduğu için faiz tahakkuk döneminde hesabın güncel bakiyesi 1.035.287,67 TL olacaktır.

Vade sonu tarihinde TCMB’nin açıkladığı USD kuru 10,00 olur ise müşterinin kur kaybı 200.000 TL olacaktır. Bu durumda müşteri kur kaybına karşı korumaya alınmış olacak ve müşterinin faiz getirisi faiz tahakkuk döneminde hesaba yansıtılarak hesabın güncel bakiyesi 1.035.287,67 TL olacaktır.

Hesabınızı vadesinden önce kapatması durumunda , hesap açılış kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki kur karşılaştırılacak.

"HALKIMIZIN SORUNU OLMAKTAN ÇIKTI"

Kur korumalı TL vadeli mevduat ile ilgili açıklamalarda bulunan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, şöyle dedi: “Vatandaşının her zaman yanında olan devletimiz Türkiye ekonomi tarihine damga vuran bu uygulamayla vatandaşlarının tasarruflarını küresel finans etkileşimlerine karşı da koruma altına almıştır. Paramızın tarihsel olarak küresel para birimlerine karşı yaşamış olduğu değer kaybı riski de vatandaşlarının tasarrufları açısından ortadan kaldırılmış olacaktır. TL’nin dolar, euro gibi para birimlerine karşı değeri, halkımızın sorunu olmaktan çıkarılmıştır.”

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL vadeli mevduatlara ve katılma hesaplarına ilişkin uygulama esasları hakkında bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada söz konusu ürüne ilişkin azami faiz oranı belirtildi. Buna göre söz konusu hesaplara uygulanacak faiz, bankalarca azami faiz politika faizinin 300 baz puan üzerinde belirlenebilecek. Böylelikle TCMB'nin politika faizinin yüzde 14 olduğu dikkate alındığında söz konusu enstrüman için en düşük faiz yüzde 14, en yüksek faiz ise yüzde 17 olacak. Azami faiz oranı Bakanlık tarafından güncellenebilecek ve güncelleme tarihi ile sonrasında açılacak hesaplar için geçerli olacak.

Üründe en düşük faiz ise TCMB'nin politika faizi seviyesinde olacak. Açıklamaya göre üründen Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler faydalanabilecek. Uygulamadan birden fazla kez yararlanılması mümkün olacak ve alt-üst limit olmayacak.

Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecek. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Merkez Bankası’na iletilecek. Hazine tarafından ödenecek kısım Merkez Bankası tarafından bankalara aynı gün aktarılacak.

Haberin Devamı

VADEYE UYULMAZSA...

Vadeden önce hesabın kapatılması halinde iki farklı duruma göre işlem yapılacak. Bunlar şöyle:

1- Hesabın kapatıldığı tarihte saat 11:00’de Merkez Bankası’nca ilan edilen kurun vade başında esas alınan kurdan yüksek olması durumunda Hazine tarafından kur farkına ilişkin ödeme yapılmayacak.

2- Hesabın kapatıldığı tarihte saat 11:00’de Merkez Bankası’nca ilan edilen kurun vade başında esas alınan kurdan düşük olması durumunda, hesabın vadeden önce kapatıldığı tarihte saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kurundan hesap bakiyesi güncellenecek. Aradaki fark Hazine'ye aktarılacak.