Ekonomi Kurbanlıklara pasaport şart

Kurbanlıklara pasaport şart

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanan 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, dün Resmi Gazete’de yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, küpelenmemiş, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaport veya nakil belgesi bulunmayan kurbanlıkların sevkine izin verilmeyecek.

Kurbanlıklara pasaport şart

11 Ağustos’ta başlayacak bayramla ilgili kurban satış yerleri 27 Temmuz itibarıyla hazır olacak ve bu tarihten önce kurbanlık hayvanların satış yerlerine girişine izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 287 TL ceza kesilecek. Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, toplu kesimler için 72 bin 197 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1794 TL ceza kesilecek.

Kasaplar ‘kurs’a...

Şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek. Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik, ‘Kurban Kesim Elemanı’ kursu düzenlenecek. Kurban satış yerlerinde her satıcıdan hayvanların kurban olmaya uygun olduğuna dair taahhütname alınacak, yapılan denetimlerde uygun olmayan hayvanların satış yerine getirildiğinin anlaşılması durumunda (X) sembolüyle işaretlenerek vatandaşlar uyarılacak.

Haberin Devamı

Küpelere dikkat

İller arası sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce usulüne uygun bastırılmayan, silinti ve okunaksız olan pasaportlar ve nakil belgeleri işleme konulmayacak. Küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları veya nakil belgeleri bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecek. Veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları TÜRKVET’ten mutlaka kontrol edilerek, veri tabanından teyit edilecek.

Hayvana eziyete ceza

Hayvanların kesimi ehliyetli kişilerce yapılacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına bin 255 TL idari para cezası uygulanacak.

Hayvanlara kasıtlı olarak psikolojik ve fiziksel acı çektiren, bakımlarını ihmal edenler ile kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunanlara 625 TL idari para cezası uygulanacak.

Fiyatlar % 15 arttı

Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıklara yüzde 15 zam yapıldı. Büyükbaşlar kilogramı 26, küçükbaşlar 25 liradan satılacak. ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, “İstanbul’da bu yıl 80 bin civarında büyükbaş, bir milyona yakın da küçükbaşın kesileceğini düşünüyoruz. Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10-15 yukarıda olacağını öngörüyoruz. Bu yıl büyükbaşta kilogram fiyatları 26 liradan başlayacak. Küçükbaşta da geçen yıla göre yüzde 10-15 artış olacak” dedi.

Haberin Devamı

4 milyon kurbanlık

Yücesan, “Karaman Anadolu koyunu kilogramı 23-24 liradan, kıvırcık koyun ise 24-25 liradan satışa çıkartılacak. Hem büyükbaşta hem de küçükbaşta bu fiyatlar beklenen rakamlar. Arz fazla olursa rakamların geçen yılla aynı seviyelere inmesi mümkün. Kurban’da 800.000-1.000.000 adet büyükbaş, 2.5-3 milyon adet de küçükbaş kesiliyor” diye konuştu.

Şanlıurfa’da 700-1500 TL

İlk kurbanlıklar görücüye çıktı. Hayvancılığın yaygın olduğu kentlerin başında gelen Şanlıurfa’da, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi pazarlarda yoğunluk oluşmaya başladı. Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, “Şanlıurfa’da geçen seneye nazaran fiyatlarda ciddi bir değişim görülmüyor. Şu an küçükbaş 700 liradan başlayıp 1500 liraya kadar çıkıyor” dedi.