Ekonomi Kuzey Irak petrolünde Türk bankası devredışı

Kuzey Irak petrolünde Türk bankası devredışı

29.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak petrolünün boru hatlarıyla Türkiye’ye ardından da buradan dünya pazarına sevkedilmesi operasyonunda petrol paralarının, Irak Kalkındırma Fonu (Development Fund Of Irak-DFI) adına Birleşmiş Milletler tarafından 2003 yılında ABD’de açılan hesaba yatırılacağı bildirildi. Söz konusu hesap, ABD’li JP Morgan Bankası’nda bulunuyor.

Kuzey Irak petrolünde  Türk bankası devredışı


3 gün önce IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin petrol sevkiyatı konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Bağdat hükümetinin üzerinde durduğu en hassas nokta ise petrol gelirlerinin hangi bankaya yatırılacağı oldu.
Türkiye bu noktada paranın Halk Bankası’nda tutulmasını istiyordu. Ancak petrol gelirleri, 2003 yılında Birleşmiş Milletler tarafından New York’ta JP Morgan Bankası’nda açılan Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak.

Görüş birliğine varıldı
Irak Başbakanlık Basın Danışmanı Ali Musavi, IKBY ile Bağdat’ın sorunların çözümü için heyet oluşturma konusunda görüş birliğine vardıklarını ve 2014 yılının başında bu heyetlerin bir araya gelerek sorunlara nokta koyacağını kaydetti.
Böylece petrol satışından elde edilen gelir halka eşit dağıtılsın diye bu hesap açılmıştı. Şimdi IKBY üzerinden Türkiye’ye ihraç edilecek petrolün geliri de bu hesaba aktarılacak. Türkiye tarafı ise konunun henüz netleşmediğini belirterek, paranın Halk Bank hesabında toplanması konusunda temaslarını sürdürüyor.