Ekonomi Libya’da Cevahir gibi iki AVM inşa edecek

Libya’da Cevahir gibi iki AVM inşa edecek

12.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Libya’ya Cevahir Bingazi ve Cevahir Tripoli adlarını taşıyacak iki alışveriş merkezi kuracaklarını söyleyen İbrahim Cevahir, Libyalı yetkililerin Şişli’deki projeyi gördükten sonra kendilerine teklif getirdiklerini belirtti

Libya’da Cevahir gibi iki AVM inşa edecek

Libya’da yeni projelerin peşinde olduklarını söyleyen Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir, “Bu ülkede iki tane alışveriş merkezi (AVM) kurmayı planlıyoruz. Her ikisi de tıpkı Şişli’deki Cevahir Alışveriş Merkezi’nin küçük birer kopyası olacak” dedi.
Libyalı yetkililerin Şişli’deki projeyi gördükten sonra kendilerine teklif getirdiklerini belirten Cevahir, “Birisi Cevahir Bingazi, diğeri Cevahir Tripoli ismini taşıyacak. Halen proje safhasındayız. Libya’da şu ana kadar yatırım dairesine yatırım için müracaat etmiş ilk Türk firmasıyız. Libya’da Türk müteahhitlik firması çok. Ama Libya devletiyle ortak bir yatırım yapan ilk firmayız” dedi.
Cevahir, geçmişte Libya’da projeler yaptıklarını söyleyerek, 1975’te Libya’da, 1979’da Suudi Arabistan’da inşaat projeleri gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Türkiye’de inşaat sektöründe satışlarda bir durgunluk olduğunu belirten Cevahir, “Şu anda bir proje yapsanız da satma şansınız çok az. Ama Ortadoğu’daki ve Kuzey Afrika’daki petrol ülkelerinde müteahhitlik hizmetlerinin ve yatırımların hâlâ şansı var” dedi.

Ukrayna’ya gökdelen
Ukrayna’da yatırım projeleri bulunduğunu söyleyen Cevahir, orada yerli bir firmayla ortak gökdelen inşaatı yapacaklarını belirtti. Ancak kriz nedeniyle bu projeyi şimdilik dondurduklarını anlatan Cevahir, “İptal etmedik. Krizin geçmesini bekliyoruz” dedi.
Cevahir, “Prensibimiz gereği nerede iş alırsak alalım orada Türk mühendisini, işçisini ve teknisyenini çalıştırıyoruz. Biz aldığımız 100 dolarlık işin 80 dolarını Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Bunun için malzemeyi Türkiye’den alıp, çalışanımızı Türkiye’den getirmemiz gerekiyor” dedi.

‘Krizin üzerine gidilmeli’
Küresel krizle ilgili ışığın nereden görüneceğinin de meçhul olduğunu söyleyen Cevahir, şunları söyledi:
“2009’da krizin geri dönüşü görünmüyor. Firmaların krizin üzerine giderek imkanları ölçüsünde bir şeyler yapması gerekiyor. Turizm bu krizden etkilenen sektörlerden biri oldu.”
Sahibi oldukları İstanbul’daki Grand Cevahir Oteli’nin bir kongre oteli olduğunu hatırlatan Cevahir, “350 kişiyle çalışan bir oteliz. Ama kararlılık içinde hiç kimseyi işten çıkarmadık. Ve çıkarmamaya kararlıyım. Bizim ödediğimiz maaşlar kimseyi zengin edecek paralar değil. Sadece insanların tencerelerini kaynatan paralardır. Bu zorluğu onların taşımasındansa kendimizin taşımasına karar verdim” dedi.
İstanbul’da yeterli sayıda alışveriş merkezi olduğunu ifade eden Cevahir, “İstanbul artık doydu. Belki birkaç ilçede yapılabilir. Biz de İstanbul dışındaki illerde projeler yapıyoruz. Şu anda Trabzon’da Cevahir Alışveriş Merkezi yapıyoruz. Mart ayında tamamlanacak” dedi.
Teşvik sisteminin içine AVM yatırımlarının dahil edilmediğini hatırlatan Cevahir, “İstihdam açısından AVM’ler çok önemli. Bir çarşıda ortalama bin - bin 200 kişi çalışıyor. Bu nedenle teşviğin içine almamaları yanlış” diye konuştu.

Maltepe’ye yeni otel

Haberin Devamı

Kriz döneminde yatırım projelerine devam ettiklerini belirten İbrahim Cevahir, Maltepe’de bir otel inşaatına devam ettiklerini kaydetti. Otelin inşasına Anadolu yakasında artan talebe cevap vermek amacıyla başladıklarını söyleyen Cevahir, Maltepe Cevahir Otel’in, Sabiha Gökçen Havalimanı’na ve Anadolu yakası iş merkezlerine yakın bir konuma sahip olduğunu anlattı.