Ekonomi Meyve suyunda ihracat hamlesi

Meyve suyunda ihracat hamlesi

25.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk meyve suyu üreticileri ihracata yüklenecek. Bu yılın ilk altı ayında geçen yıla göre ihracatta yüzde 35 büyüme yakalayan sektör, yılı 248 milyon doların üzerinde ihracatla geçirmeyi hedefliyor.

Meyve suyunda ihracat hamlesi

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı İlker Güney, yılın ilk altı aylık döneminde ihracat büyümesinim beklentileri aştığını belirterek, “2017’nin ilk altı ayı içerisinde meyve suyu ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 35’in üzerinde bir büyümeyle 144.9 dolar olarak gerçekleşti. Bu doğrultuda, 2019 yılına çeyrek milyar doları aşan ihracata imza atmış olarak girmeyi öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tüketim artmalı

Avrupa Meyve Suyu Birliği’nin 2017 tarihli raporuna göre, dünya genelinde bir önceki yılın meyve suyu tüketiminin yaklaşık 36 milyar litre düzeyinde gerçekleştiğini belirteren Güney, “Dünya meyve suyu pazarı, yaklaşık 11.5 milyar dolar. Türkiye’nin bu pazardan daha fazla pay almasını amaçlıyoruz. Sektörümüz yüzde 92.5 oranında ihracat fazlası sağlıyor” diye konuştu.

Meyve suyunda ihracat hamlesi
Güney, meyve suyunda en büyük ihracat pazarları arasında AB ülkeleri, ABD ve Uzakdoğu’nun yer aldığını kaydederek, şunları söyledi: “Ortadoğu’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracatta düşüş var. Ancak Afrika pazarının Türkiye meyve suyu ihracatı açısından önemi giderek artıyor. Yeni meyve türlerine, ihracat pazarlarına uygun ürünlere odaklanan endüstrimiz, bu avantajları değere dönüştürüyor. İlk zamanlarda en popüler ihraç ürünlerimiz, elma ve vişne meyve suları iken, nar ve çilek meyve suları eklendi.“

Haberin Devamı

Tüketim rakamlarına da değinen Güney, “Eskiden kişi başı yıllık meyve suyu tüketimi yarım litrelerdeydi. Kademeli bir gelişim gösteren tüketim, 2016 yılı itibarıyla 8.7 litre seviyesine ulaştı. Yine de bu rakam dünya ortalamasının çok altında kalıyor” dedi.

İstihdama önemli katkı

Ülkemizin yıllık 20 milyon ton düzeyinde olan meyve üretiminin, 1 milyon tonluk kısmı meyve suyu endüstrisince değerlendiriliyor. Güney, yaklaşık 1 milyon tarım emekçisine istihdam sağlandığını da dile getirerek, “Meyve söz konusu olduğunda tarımda istihdama da katkımız bulunuyor” dedi.

Yazarlar