Ekonomi Milyar dolarlık Türk balığı

Milyar dolarlık Türk balığı

17.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki market reyonlarında “Karadeniz somonu” diye yazıldığında ürünün satılmadığından yakınan Sagun, buna karşılık Avrupa balık üretiminde ülkemizin payının 3’te 1’e ulaştığını söyledi.

Milyar dolarlık Türk balığı

Türk balıkçılık sektörü ihracatta 1 milyar dolarlık eşiği aşarak hedef büyüttü. Türkiye bu sınırı çupra, levrek ve alabalık yetiştirerek geçti. 2018 sonu itibariyle ihracatta şimdiden “2023 hedeflerini” tutturmayı başaran ilk sektör olduklarını belirten ihracatçıların temsilcisi Tuncay Sagun, yeni hedefin 2.5 milyar dolara koşmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Grup Sagun’un Başkanı Tuncay Sagun, balıkçılık sektöründeki son gelişmeleri anlatırken, “Karadeniz’de somon, İç Anadolu’da alabalık, Ege ve Akdeniz’de çipura, levrek ve orkinos yetiştiriliyor. Bizim üretimimizin büyük kısmı ihracata gidiyor. İhracat oranı somon ve orkinosta oldukça yüksek” dedi.

Milyar dolarlık Türk balığı

Yüzüne bakan yok!

Avrupa’da üretilen her üç balıktan birinin Türk balığı olduğunun altını çizen Sagun, şunları kaydetti:

“Bu yıl 1 milyar dolar sınırını geçtik. 2023’te 2.5 milyar doları yakalarız. Balığın katma değeri de yüksektir, ithal girdisi düşüktür. Her ne kadar kendi insanımıza balık yedirmekte başarılı olamıyorsak da, ihraç ediyoruz. İhracatta sınır yok.”

Söz konusu 1 milyar dolarlık ihracatın yüzde 83’ünü ise çiftlik balıkları oluşturuyor.

Haberin Devamı

Şirkette Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Oğulcan Sagun, somon satışlarının iç pazarda değil yurtdışında ağırlığa sahip olmasının nedenini ilginç bir örnekle açıklıyor:

“İstanbul’da bir büyük süpermarketin reyonunda Norveç somonu ile Karadeniz somonunu üzerlerine isimlerini aynen bu şekilde yazarak yan yana sergiledik. Karadeniz somununun tarafına bakan bile olmadı. Norveç somonu yok sattı. Biz de bu yüzden ihracata yöneldik. Rusya, Kanada ve Japonya’ya satıyoruz.”

Milyar dolarlık Türk balığı

‘Deniz’ geçildi!

Türkiye’de denizlerdeki çiftliklerde yetiştirilen balıkların pek tercih edilmediği sorulduğunda Sagun, şunları söyledi:

“Biz birçok pazarda iş yapıyoruz, inanın dünyada böyle bir ayrım yok. Hatta yetiştirme balık daha çok tercih ediliyor. Neticede yetiştirme balık fabrikasyon yem yiyor ama o da denizde, kendi doğal ortamında yetişiyor. Öte yandan rakamlara bakıldığında dünyada geçen yıl yetiştirme balık üretimi ve tüketimi, deniz balığı olarak adlandırılan kategoriyi geçti. Bunun tersine dönmesi de artık pek mümkün görünmüyor.”

Milyar dolarlık Türk balığı

Orkinosa özel ‘tekne’ önerisi

“Orkinos balığı (suşi yapımında kullanılıyor) ihracatı iyi gidiyor, bu yılı 70 milyon dolarlık bir rakamla bitiririz” diyen Tuncay Sagun, bu balıktaki hedefin yıllık 100 milyon dolarlık ihracat olduğunu anlattı. Buradaki kota sorununu aşmanın önemine değinen Sagun, kotaların belirlendiği Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu gelecek yılki toplantısının Türkiye’de yapılmasının kotaları genişletmeye yardımcı olacağını söyledi. Sagun, orkinosta kapasite artırımı için avlanma teknelerini ayırmanın ciddi bir katkısı olacağını ve bu konudaki kararın Tarım Bakanlığı’nda olduğunu hatırlattı.