Ekonomi Mobilya ve beyaz eşyada ‘KDV bayramı’ bekleniyor

Mobilya ve beyaz eşyada ‘KDV bayramı’ bekleniyor

23.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mobilya ve beyaz eşyada iç pazarı canlandırmak isteyen üreticiler yeni bir KDV indirimi bekliyor. KDV indirimiyle satışların geçen yıl yüzde 37 arttığına dikkat çekiliyor.

Mobilya ve beyaz eşyada  ‘KDV bayramı’ bekleniyor

Yerli ve milli ürün kullanımı çağrısına büyük destek veren üretici ve tüketiciler, özellikle yerli üretimde önemli payı olan mobilya ve beyaz eşyada yeniden KDV indirimi talep ediyor. Bu sayede yıl sonuna kadar ekonominin önemli bir canlılık kazanacağını belirten sektör temsilcileri, vatandaşın da tasarruf yaparak uygun fiyatlarla ihtiyaçlarını alabileceğine dikkat çekiyor.


Geçen yıl şubat-eylül döneminde mobilyada KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düştüğünü hatırlatan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, bu dönemde iç pazara yapılan satışların yüzde 37 arttığını hatırlattı. Güleç, hem sektörün canlanması, hem de ihtiyacı olanların daha uygun fiyatlara alım yapabilmesi için mobilyada KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesini istediklerini vurguladı.

Güleç, “Bu hem tüketiciye, hem de üreticiye yarar. Türkiye’nin her noktasından 40 bine yakın üretici yeni bir KDV indirimiyle 2019 sonuna kadar büyük bir ekonomik hacim oluşturur. Dövizdeki son hareketlerin bir köpük olduğuna inanıyoruz. Ekonomik bir temeli yok. Daha fazla ihracat, daha fazla tasarım yaparak içeride ve dışarıda belirlediğimiz hedeflerimize doğru gitmeye devam ediyoruz. İlk 7 ayda dolar bazında ihracıtımızı yüzde 20 artırdık” dedi.

‘Ek istihdam oluşur’

İç pazarda yüzde 5.8 küçülme yaşadıklarını anlatan Güleç, bu küçülmeyi ihracat rakamlarıyla kapattıklarını ifade etti. Güleç, “KDV indirimleri sektörü canlandırırken, istihdama da destek veriyor. Mobilya ara eleman ihtiyacı yüksek bir sektör. KDV indirimiyle sektörün canlanması eleman ihtiyaçlarımızı artırıyor. Geçen yıl 100 bin ek istihdam oluşması sağlandı” diye konuştu.

Bayramdan sonra sektörün iç pazarda önemli bir canlanma yaşayacağını beklediklerini kaydeden Güleç, döviz kurundaki ani fiyat artışlarıyla mobilya hammaddelerinde sorun yaşanmaması için tedarikçilerle bu durumu konuştuklarını dile getirdi.

‘Borçlanmayı daha azaltacak’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türk üreticinin mobilya ve beyaz eşyada dünya çapında iyi işler yaptığına dikkat çekerken, ihracattaki hareketin iç pazarda da aynı şekilde yaşanmasını istediklerini söyledi. Bu nedenle KDV’nin yeniden düşürülmesini, hatta kalıcı hale gelmesini istediklerini anlatan Palandöken, “Bayramdan sonra düğün telaşı olacak. Bu piyasa hareketini KDV indirimiyle destekleyebiliriz. Yerli üretim ağırlıklı sektörlerimizi de teşvik etmiş oluruz. Ayrıca bu, yeni evlenecek çiftlerin, ailelerinin daha az borçlanmasını sağlayan bir yöntem” dedi.