Ekonomi Mobius borsada satışın bahanesi, SPK inceleme yapma kararı alabilir

Mobius borsada satışın bahanesi, SPK inceleme yapma kararı alabilir

29.10.2010 - 03:16 | Son Güncellenme:

Bir süredir rekordan rekora koşan İMKB’de önceki gün Mobius depremi yaşandı. Özellikle gelişen piyasalara yatırım yapan Templeton Fonu’nun sahibi Mark Mobius, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada İMKB’de yıl sonuna kadar yüzde 15-20 arası bir düzeltme beklediğini söyleyince endeks aniden düşüşe geçti ve günü yüzde 3’ün üzerinde kayıpla kapattı

Mobius borsada satışın bahanesi,  SPK inceleme yapma kararı alabilir

Mobius’un geçen yıl da kasım ayında benzer bir açıklama sonrası İMKB’de satış dalgasına yol açması yatırım çevrelerinde “spekülasyon mu var” sorusunun gündeme gelmesine neden oldu. Bazı uzman ve işlemciler, İMKB’de düzeltme için zaten bahane arandığı, 29 Ekim tatili öncesinde Mobius’un açıklamalarının da bir anlamda bu fırsatı verdiği görüşünde.
Reuters ile söyleşisinde Mobius, bazı hisselerle ilgili de görüşünü açıklamıştı. Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven, “Bu konuda SPK’nın inceleme yapması gerekebilir çünkü hisse senedi ismi de geçiyor. Kriterlere uygun mudur değil midir bunun araştırılması SPK’ya düşen bir görev. Sonuçta bir yatırım danışmanlığı kapsamında da değerlendirilebilir, ama sektör ve hisse senedine de değiniliyor. Belki haberde endeksle ilgili görüş verilmekle yetinilebilirdi” dedi.

İMKB dün toparlandı
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı ise Mobius’un düzeltmeyi yıl sonunda beklediğini hatırlatarak, “Tam piyasaların satış beklediği bir döneme denk geldi. Piyasa belki bunu kullanmış olabilir. ‘Mobius konuştu, piyasa düştü’ görüşüne katılmıyorum. Son bir haftadır zaten piyasaların yorulduğu gözleniyordu. Bu açıklama tuzu biberi oldu” dedi.
Dün tek seans işlem yapılan İMKB, Mobius şokunu üzerinden attı. İMKB-100 endeksi günü yüzde 0.25 artışla 68.760.46 puandan tamamladı.