Ekonomi Nükleer eğitime yeni öğrenciler

Nükleer eğitime yeni öğrenciler

15.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak olan Akkuyu’da görevlendirmek üzere 25 öğrenciyi daha Rusya’ya gönderecek.

Nükleer eğitime yeni öğrenciler

Nükleer eğitimde bir diğer durak da Çin olacak. Nükleerde tecrübeli ülkelerden “know how” transferinin çeşitlilik kazanmasıyla, Türkiye’de kurulacak nükleer santrallerde yerli iş gücü oranının artırılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Çin ve Rusya’ya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu’da yetişmiş insan kaynağını arttırmak üzere 25 öğrenciyi Rusya’ya gönderecek. Rusya’da öğrenim görecek olan öğrenciler, yapacakları stajdan sonra alanlarında çalıştırılmak üzere Türkiye’ye gelerek, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu NGS’de istihdam edilecek. Yine Rusya’da Petersburg Politeknik Üniversitesi ile imzalanan protokol ile ısı enerjisi ve ısı mühendisliği alanında 14, elektrik enerjisi ve elektrik mühendisliği alanında ise 11 öğrenci Rusya’ya gönderilecek. 2 yıl boyunca İngilizce olarak devam edecek programda öğrenciler uzmanlık dersleri alırken Rusça da öğrenecek. Yüksek lisans programından mezun olan öğrenciler Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulamalı eğitimler alarak 1-3 yıl arasında staj yapacak. Türkiye, nükleer eğitimi için 2011’den bu yana toplam 244 öğrenciyi Rusya’ya gönderdi. Bu öğrencilerden 35’i geçen yıl mezun olarak Akkuyu Nükleer AŞ’de işe başladı.

Haberin Devamı

Ayrıca 147 öğrenci daha bu alanda eğitim için yurtdışı lisansüstü eğitime hak kazandı.

Türkiye ayrıca, Çin’in saygın akademik kurumlarından Tsinghua Üniversitesi’nde eğitim almak üzere 7 öğrenciyi enerji mühendisliği yüksek lisansına gönderecek.