Ekonomi OECD: "İspanya ekonomisi resesyondan çıkıyor'

OECD: "İspanya ekonomisi resesyondan çıkıyor'

20.12.2010 - 17:15 | Son Güncellenme:

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), İspanya’nın resesyondan yavaşça çıktığını, ancak harcamaları daha fazla kısması ve istihdam piyasası reformlarını uygulamaya koyması gerektiğini bildirdi.

OECD: İspanya ekonomisi resesyondan çıkıyor

OECD’nin raporunda, İspanya’nın ekonomik büyümesini canlandırmak ve borç yükünü azaltmak için sıkı emeklilik ve istihdam piyasası reformları uygulaması gerektiği belirtildi. İspanya ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,9 ve 2012 yılında yüzde 1,8 büyüyeceği tahmin edilen raporda, yüzde 20’ler seviyesindeki işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 19,1’e ve 2012 yılında yüzde 17,4’e düşmesinin beklendiği kaydedildi.

Hükümetin "önemli mali konsolidasyon" çabalarının yanı sıra "istihdam piyasasında uzun süredir devam eden eksikliklerin giderilmesi" için attığı adımların bilindiği belirtilen raporda, "İspanya, finansmanı düzeltmek ve istihdam yaratmak için şimdi önemli reformları uygulamaya koymalı" denildi.

İspanya’da emeklilik sisteminin, sadece emeklilik yaşını yükselterek değil, aynı zamanda erken emekliliğe teşvike kısıtlamalar getirilerek "reformdan geçirilmesi" gerektiğini vurgulayan OECD, İspanya hükümetinin ayrıca vergi yükünü işgücünden tüketim ve emlak vergilerine yönlendirmesi gerektiğine dikkati çekti.

OECD’ye göre, İspanya’da bütçe açığı bu yıl yüzde 9,2, 2011 yılında yüzde 6,3 ve 2012 yılında yüzde 4,4 olacak.

Çalışma Bakanı Valeriano Gomez yaptığı açıklamada, hükümetin emeklilik reformu üzerinde çalıştığını, emeklilik yaşını aşamalı olarak 65’ten 67’ye çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Avro Bölgesi’nde Yunanistan ve İrlanda’nın AB ile Uluslararası Para Fonundan (IMF) kurtarma desteği almasından sonra yüksek borç seviyesi bulunan Portekiz ve İspanya’nın da yardım istemeye zorlanabileceği yorumları yapılıyor.

İspanya hükümeti bir kurtarma paketine ihtiyacı olmayacağı konusundaki ısrarını sürdürüyor.