Ekonomi Okul alışverişinde çok dikkatli olun

Okul alışverişinde çok dikkatli olun

07.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Okulların açılma tarihi yaklaşırken, velilerin kırtasiye malzemesi ve giysi alışverişi hız kazandı. Özellikle kanserojen maddelerden uzak durmak için velilerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

Okul alışverişinde çok  dikkatli olun

Okul alışverişi konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı rutin denetimler gerçekleştirirken, meslek ve tüketici örgütleri de piyasadan gelen bilgiler doğrultusunda tüketicileri uyarıyor. Tüketicilerin, kırtasiye ve giysi alırken, bazı ürünlerde tehlike yaratabilecek şu noktalara dikkat etmesi gerekiyor:

Haberin Devamı

Okul çantaları: Azo renklendiriciler kullanılıyor. Bu kimyasal maddeler kanserojen ve alerji yapıcı etkilere sahip. Beslenme çantalarında da kanserojen etkiye sahip fitalatlar da kullanılıyor.

Önlük, çorap, pantolon: Azo boyar maddeler, kadmiyum ve nikel gibi ağır metaller, organostanik bileşikler görülebiliyor. Ağır metaller böbrek, karaciğer ve eklemlerde birikiyor. Böbrek fonksiyonlarının bozulmasına, mide ve karaciğer zedelenmesine, kemik erimesine, hipertansiyona, mide bulantısına, kusma ve ishale neden oluyor. Kadmiyum, ayrıca, bel ve kas ağrılarına, kemik yumuşaması ve zedelenmesine, kemik kırıklarına, kilo kaybı ve görme bozukluğuna neden oluyor. Akciğer ve prostat kanserlerinin oluşumunda da etkisi kesin olarak kanıtlandı. Nikel ise deride kaşıntı, tahriş, egzema, alerji ile boğaz ve akciğer kanserleriine neden oluyor.

Haberin Devamı

Su bazlı ürünler: Kokulu silgi, kokulu kağıt, oyun hamuru, boya kalemi, keçeli kalem gibi uçucu madde içerebilen ürünlerde ‘solvent içermez’ ibaresi olanı tercih edilmeli.

Çocuk iç çamaşırı: Giysi ve iç çamaşırlarda, bağışıklık ve üreme sistemini olumsuz etkileyen alev geciktiriciler kullanılıyor.

Ayakkabı: Kanserojen etkiye sahip azo renklendiricilere rastlanıyor.

Kalem, silgi, boya vb: Kanserojen etkiye sahip azo renklendiriciler kullanılıyor. Yapıştırıcılardaki solvent de uçucu bir madde olarak zararlı etkiye sahip.

Oyuncak standardı: Oyuncakların üzerindeki EN 71 standardı, hem oyuncaklarda, hem boya kalemlerinde güvenlik anlamına geliyor. Ürünün Avrupa Birliği standartlarında olduğunu anlamak için bu marka aranmalı. Ayrıca ISO ve TSE de ürünlerde aranması gereken ibareler.

Gıda konulan ürünler: Beslenme çantası ve su matarası, gıdaların doğrudan temas ettiği ürünler olarak özel önem taşıyor.

İsimsiz ürünlere dikkat: Üzerinde marka ibaresi bulunmayan ürünlerin, çok ucuz fiyatlarla Uzakdoğu’da üretildiği bilindiğinden alınmaması öneriliyor. Ayrıca, ‘bir milyoncu’ olarak tabir edilen çok düşük fiyatlı ürün satan yerler de mümkün olduğunda tercih edilmemeli. Aileler çocuklarını tek başına alışverişe göndermemeli.

Haberin Devamı