Ekonomi Önce kredi verdi, daha sonra yanlarında işe girdi

Önce kredi verdi, daha sonra yanlarında işe girdi

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emlakbank eski Genel Müdürü Arı, usulsüz kredi verdiği iddia edilen denizcilik sektöründe kredi danışmanı oldu

Önce kredi verdi, daha sonra yanlarında işe girdi

Önce kredi verdi, daha sonra yanlarında işe girdi

Emlakbank eski Genel Müdürü Arı, usulsüz kredi verdiği iddia edilen denizcilik sektöründe kredi danışmanı oldu

SALİHA ÇOLAK Ankara

Önce kredi verdi, daha sonra yanlarında işe girdi
Emlakbank Genel Müdürlüğü döneminde usulsüz kredi verdiği gerekçesiyle Teftiş Kurulu tarafından yargılanması istenen Erdin Arı, kredi verdiği sektöre transfer oldu.
Emlakbank’ın, kendi kaynaklarından ve yurtdışındaki bankalardan milyonlarca dolar kredi kullandırması olayında, bankayı zor duruma düşürmekle suçlanan Arı, şirketlerine kredi verdiği Cengiz Kaptanoğlu’nun başkanlığını, Erol Yücel’in de Meclis Başkanlığını yaptığı Deniz Ticaret Odası’nın yurtdışı ve yurtiçi kredilerini takip etmek üzere danışmanlık görevini yürütüyor.

Batan şirkete kredi
Egebank olayında yargılanan Hakan Ferhatoğlu’nun şirketi Meksa’da da danışmanlık yapan Arı, Erol Yücel’in şirketi Martı Denizcilik’in büyük bir borç ile battığını bile bile Yücel’in yakınları üzerine kurduğu ileri sürülen Baben Denizcilik’e kredi vermekle de suçlanıyor.
Teftiş Kurulu raporunda, "Baben Taşıma İnşaat Taahhüt Şirketi hakkında düzenlenen mali tahlil ve istihbarat raporundaki firmanın kredibilitesi, mali gücü ve borç ödeyebilmesi hususlarındaki belirgin olumsuzluklara, Kasım 1997’de kurulması ve gemisinin bulunmaması nedeniyle kaydadeğer bir faliyetinin de olmamasına rağmen" kredi verildiği bildiriliyor.

"20 kişinin imzası var"
Arı, olumsuz raporlara rağmen Baben’e niçin kredi verildiği sorusunu şöyle yanıtladı:
"Aradan yıllar geçti. Şimdi tam olarak kime ne verilmiş, nasıl verilmiş hatırlamıyorum. Kredileri ben tek başıma vermedim. 20 kişinin imzası var."
Teftiş Kurulu raporunda Arı’nın hakkında aralarında şu anda danışmanlığını yaptığı Deniz Ticaret Odası Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’nun firmaları, Kaptanoğlu, İleri, Eser, İzmar, Güneş ve Cenk denizcilik firmalarıyla, Oda Meclis Başkanı Erol Yücel’in Baben Denizcilik firmasıyla birlikte sektördeki toplam 21 firmaya usulsüz kredi verdiği gerekçesiyle görevini kötüye kullanma iddiaları bulunuyor.

Armatörler yol gösteriyor
Usulsüz kredi soruşturmaları ile gündeme gelen armatörler, Başbakan Ecevit’e gönderdikleri mektupta denizcilik sektöründeki krizin atlatılabilmesi için kredilerine 10 yıllık vade isterken, Yüksek Planlama Kurulu’ndan çıkarılmasını istedikleri kararları da "yazılı" hale getirip, "imzaya açtılar.
Deniz Ticaret Odası tarafından çıkarılması istenen YPK kararlaıının taslak metninde tarih ve karar numarası ile Başkan olarak Başbakan Bülent Ecevit ve ilgili Bakanların imzası için bile yer açıldı.

İmzaların yeri hazır
Sadece imzaları eksik olan YPK kararları taslağında; denizcilik sektörü firmalarının Emlak Bankası’na olan tüm borçlarının, TL’ye dönüştürülmesi, TL’ye dönüştürülen bu kredilerin iki yılı ödemesiz, sekiz yılı ödemeli olmak üzere 10 yıllık vade tanınması ve kredilere yıllık yüzde 10 basit usulde sabit faiz tatbik edilerek yılda 2 taksit halinde tahsil edilmesi ve bu uygulama sonucunda Emlak Bankası’nda oluşacak zararın da görev zararı sayılması isteniyor.

Aç mı kalsaydım?
Daha önce usulsüz kredi verdiği iddia edilen denizcilik firmalarının meslek örgütünde danışmanlık yapan Arı, kredilerin usulüne uygun verildiğini, hükümetin zorda olan denizcilik sektörünü desteklemek için kredi verilmesine karar verdiğini bildirdi.
Arı, "Genel müdürken binlerce firmaya kredi verdim. Görevden ayrıldıktan sonra kredi verdiğim firmalarda çalışmayacaksam nasıl geçineceğim. Aç mı kalayım? Emlakbank ile kredi ilişkisini yürütsem haklısınız, ama Emlakbank’la bir bağlantım yok" dedi. Arı, Teftiş Kurulu’nun raporunu ise, "Partiler bankaları pasta gibi aralarında paylaşıyor. Sonra gelen önceki partiye karşı soruşturma açıyor. Ben adalete güveniyorum. Raporların birinde bile Bankacılık Yasası’nın bir maddesi sayılmıyor, genel ilkelere aykırı davrandığımız iddia ediliyor" dedi.



EKONOMİ