Ekonomi Ordu, havaalanını otomotivcilere veriyor

Ordu, havaalanını otomotivcilere veriyor

15.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ordu, havaalanını otomotivcilere veriyor

Ordu, havaalanını otomotivcilere veriyor


       1. Kolordu Komutanlığı Sakarya Pamukova'da bulunan yedek havaalanını ürettikleri araçları test edebilmeleri için otomotiv sanayiinin kullanımına açtı

       Türkiye'de üretim yapan otomotiv firmalarının uzun yıllardır ihtiyaç duyduğu ama bir türlü bulamadığı test pistini Birinci Kolordu Komutanlığı temin etti. Komutanlık, Adapazarı'nın Pamukova bölgesinden bulunan yedek havaalanını, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) ricası üzerine, yerli otomobillerin test işlemlerinin yapılması için kullanıma açtı.
       Askeri yedek havaalanının kullanım hakkı öncelikle Sanayii Bakanlığı'na devredilecek. Otomotiv üreticileri de bakanlıktan alacakları izinle burada seri üretime girmeye hazırlanan araçların test sürüşünü yapabilecek.
       Üreticiler, öncelikle altyapısını hazırlayacakları pisti uluslararası standartlara uygun hale getirecekler. Burada, üretim öncesi otomobillerin (prototip) gürültü, fren, dümenleme ve lastik testleri yapılacak.

Askeri araçlar da test edilecek

       Bu pistte ayrıca Silahlı Kuvvetler'in ihtiyacı olan askeri araçların deneme sürüşleri de gerçekleştirilecek.
       OSD Genel Sekreteri Prof. Ercan Tezer, yerli otomobillerin deneme sürüşlerinin şimdiye kadar gelişigüzel mekanlarda yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Sanayiinin uluslararası normlara uygun bir test pistine büyük ihtiyacı vardı. Türk Silahlı Kuvvetleri bu konuda hassasiyet göstererek, havalimanının kullanım hakkını verdi. Deneme sürüşlerinin uluslararası normlara uygun bir yerde yapılması, Türkiye'de üretilen otomobillerin ihracatını da kolaylaştıracak."

Altı milyara yeni Accent

Hyundai Assan'ın 200 milyon dolarlık bir yatırımla Gebze'deki fabrikasında üretimine başladığı yeni Accent'in fiyatları 6 milyar liradan başlıyor. Yeni Accent'in full donanım seçenekli 1.5 cc motor hacimli en üst versiyonunun fiyatı ise 10 milyar 130 milyon lira.
       Geçen hafta sonu Antalya'da tanıtılan yeni Accent'ler, dünden itibaren Hyundai bayilerinde satışa sunulmaya başlandı. Eskisine oranla çok daha şık ve kalite açısından sınıf atlamış bir model olarak karşımıza çıkan yeni Accent, VW Polo Classic, Fiat Sienna, Toyota Corolla ve Clio Symbol gibi rakip modellerin karşısına güçlü çıkıyor.
       Yeni nesil ABS ve EBD fren sistemleri, immobilizer, sürücü ve yolcu hava yastığı, klima, elektrikli ön ve arka camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, hidrolik direksiyon ve otomatik vites yeni Accent'te bulunan özellikler arasında yer alıyor.
       Tüketicilerin tüm beklentilerine cevap vermek amacıyla 1300 cc 12 valf ve 1500 cc 16 valf motor seçeneklerinin yanı sıra Yeni Accent, beş ayrı model ve 15 farklı donanım paketi ile piyasaya sunulacak. Yeni Accent'in dokuz farklı rengi ise değişik zevk ve gereksinimleri karşılayacak.
       Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yıl sonuna kadar yeni Accent'lerin satış hedefini 25 ile 30 bin adet arasında açıkladı. Kibar, Hyundai'in coupe, hatcback gibi değişik versiyonlarını da Türkiye'de üretmeyi planladıklarını ama bunun için öncelikle bir pazar araştırması yapacaklarını söyledi.

Mercedes - Türk’e Hindistan’dan müdür

       Mercedes Benz Türk'ün Genel Müdürü Axel Arendt görevini Mercedes - Benz Hindistan'da başkanlık görevini yürüten Till Becker'e devretti.
       Mercedes - Benz Türk'ün 1998 yılından bu yana Direktör Kurulu Başkanlığı görevinde olan Axel Arendt, DaimlerChrysler Aerospace (DASA) şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Manfred Bischdff'a bağlı olan Mali İşler Bölümü Başkanlığı'na atandı.
       Mercedes - Benz Türk Pazarlama Direktörlüğü bünyesinde de bir görev değişikliği yaşandı. İki yıldır şirketin Pazarlama Direktörlüğü'nü üstlenen Hubertus Troska, DaimlerChrysler'in Stuttgart'taki merkezinde, otomobil satış bölümünde yeni bir göreve atandı.

Subaru Forester Türkiye’de satışa çıktı
       Subaru, yenilenmiş dış görünümü ve iki ayrı motor alternatifi ile Forester 2.0 EWD modelini önümüzdeki günlerde satışa sunmaya hazırlanıyor. Subaru'nun AWD "sürekli dört tekerlekten çekiş" teknolojisiyle üretilen Forester, yüksek sürüş performansı, her türlü yol ve hava koşulunda kullanıcılarına sunduğu otomobil konforu, pasif güvenlik elemanlarıyla desteklenen aktif güvenlik unsurlarına sahip.
       Yeni Forester modelinde kullanılan, alçak ağırlık merkezli yatay konumlanmış boksör motor, bütün hız aralıklarında üstün performans veren 2.0 turbo DOHC motor, 191 hp güç ve tork kuvveti ile bilezik şeklinde takviye edilmiş gövde yapısı, AWD "sürekli dört tekerlekten çekiş", "aktif güvenlik" unsurlarını destekleyen dört sensör, dört kanallı fren sistemi de Subaru'ya özgü teknolojik özellikler.

200 bin sürücü farını dört açtı

       Brigstone'un, gündüz saatlerinde kısa farların yakılmasıyla kaza oranlarını düşürmeyi hedefleyen kampanyası İstanbul trafiğinde büyük destek gördü. Bir yıldan bu yana süren "Farım da açık yolum da" sloganlı kampanyaya katılma oranı başta yüzde 0.7 iken yüzde 13'e yükseldi. Bu oran, İstanbul trafiğinde yaklaşık 200 bin otomobilin gündüz farlarını açma alışkanlığı kazandığını gösteriyor. Kampanyayla ilgili olarak medyadan ve sanatçılardan büyük destek aldıklarını belirten Bridgestone yetkilileri, kampanyayı TV'ye taşıyacaklarını belirttiler. Bu arada Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda, özellikle tünel çıkışlarında yer alan "Farlarınızı Söndürünüz" tabelalarının da kaldırılma kararı alınması sağlandı.