Ekonomi Otelciler 2019’u dolu dolu geçirecek!

Otelciler 2019’u dolu dolu geçirecek!

10.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Turist sayısında rekorlar kıran turizm sektörü, turizm gelirinde artışa odaklandı. ‘Asıl sıçrama 2020’de’ diyen TÜROB Başkanı Eresin, cruise ve kongre turizminin etkisine dikkat çekiyor

Otelciler 2019’u dolu dolu geçirecek

Turizm sektörü, 2015 sonu itibariyle başlayan ve büyük daralmalar yaşanan iki yılı geride bırakırken hem yaralarını sarmayı başardı, hem de yeni rekorlara kapılarını açtı. 2019 için kişi sayısında minimum yüzde 15 artış beklentilerini hatırlatan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizm geliri konusunda da benzer bir yükseliş öngördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık yarım asırdır görev yapan TÜROB’un ilk kadın başkanı olan Müberra Eresin, geçtiğimiz haftalarda yönetime geldiği ekibiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında turizm ve konaklama sektörüyle ilgili konuştu. 2019’un turizm sektöründe iyi geçeceğini ve 2018 rakamlarının üzerinde gelişeceğini kaydeden Eresin, 2020’nin de Türkiye için çok önemli bir turizm yılı olacağını ifade etti. 2020’de özellikle cruise ve kongre turizmiyle hareketin daha yoğun olacağını vurgulayan Eresin, “2019 yılında oda hem oda fiyatlarında hem doluluk oranlarında minimum yüzde 10-15’lerde artış bekliyoruz. Londra, Utrecht, Madrid, Rimini, Kiev, Berlin, Moskova gibi tüm turizm fuarlarında Türkiye’ye yükselen ilgiyi gözlemledik. Bu yılın ilk 2 ayında Türkiye’ye yüzde 7.4 artışla 3 milyon 209 bin turist geldi. İstanbul Havalimanı’nın tam olarak devreye girmesiyle birlikte turizmde büyük bir potansiyel harekete geçecektir. Aynı zamanda halihazırda sağlanmış olan güvenli ortamının kesintisiz devamı turizm için hayati önemde” diye konuştu.

Haberin Devamı

Limanı bekliyorlar

Müberra Eresin, artan turist sayısı yanı sıra turizm gelirini de artıracak nitelikte turiste cruise ve kongre turizmiyle ulaşılabileceğini kaydederken, cruise için büyük gemilerin yanaşacağı limanlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Eresin, “Galataport’un bitmesini ve Yenikapı’da yapılması planlanan limanı bekliyoruz. Bu limanlar açılır açılmaz gelmeyi bekleyen büyük gemiler var. Kongre turizminde ise asıl artışı 2020’de yaşayacağız” dedi.

Otelciler 2019’u dolu dolu geçirecek
Yılın ilk aylarında tüm Avrupa şehirlerinde gerileme yaşanırken, İstanbul’un sağladığı artışla dünyayı şaşırttığını anlatan Eresin, Paskalya döneminin başlamasıyla ciddi yükselişlerin devam edeceğini dile getirdi. Eresin, “Özellikle Yunanistan, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinden, Latin Amerika’dan önemli bir hareket gözlemliyoruz. Oteller son 5 yılın en dolu Paskalya dönemini geçirecek” diye konuştu.

Eleman aranıyor!

Sektörün istihdam oranları da kriz öncesi dönemlere geliyor. 2016 öncesi turizmin istihdama katkısı yüzde 12 seviyesindeydi. Eresin, istihdamda hızlı bir şekilde 2016’nın öncesine geleceklerini belirtirken, “Aranılan nitelikte eleman bulunamıyor. Mesela 100 kişi çalıştıran bir otelin 20 kişiye ihtiyacı var ama eleman yok. Biz Milli Eğitim Bakanlığı’yla, Turizm Bakanlığı da Milli Eğitim Bakanlığı ile protokoller yaptık” dedi.

Haberin Devamı

TURİZM PAZARLARINA GÖRE ÖNGÖRÜLER

İç pazar: Yabancı tur operatörleri tatili erken alıyor, parasını erken ödüyor. Tesisler kışın böyle bakım ve satın alma yapıyor. Yerli operatör daha geç ödüyor. ‘Türklere daha pahalı’ gibi bir durum yok. Fiyatlar normale geliyor. Erken rezervasyonda önemli avantajlar sağlanıyor.

Almanya: Beklentiler pozitif. Türkiye’ye yoğun seferleri olan iki havayolu şirketi battı. Etkileri takipte.

Çin: Bütün dünya bu pazarın peşinde. Yapılan çalışmalarla iki önemli havayolu şirketi İstanbul’a tekrar sefer başlattı.

Japonya: Beklenti büyük. Kültür turizmi için geliyorlar. Türkiye bunun için vazgeçilmez. Rakamlar yukarı çıkıyor.

Hollanda: Yeniden 1 milyon barajını aştı. Yükseliş sürecek.

Haberin Devamı

İngiltere: Bu pazardaki durgunluk 2018 itibariyle pozitife geçti. 2019’da da aynı trendin devamını bekliyoruz.

Ukrayna: Antalya’nın yanı sıra İstanbul, Kayseri ve Kapadokya’ya başlayan ilgi dikkat çekiyor.

Yunanistan: En fazla gelişme gösteren pazarlarımızın başında geliyor. Yükseliş sürecek.

Rusya: Bu yıl da canlı bir pazar olmaya devam edecektir.

İtalya: Neredeyse sıfırlanan bu pazarda ciddi artışlar var. Öngörü pozitif.

İspanya: Pazar açılıyor.

Güney Amerika: Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerden talep artıyor. THY’nin birçok pazarda olduğu gibi uçuş sayılarını artırmasıyla ivme kazandı.

Ortadoğu-Körfez: Vazgeçilmez pazar. Artış sürüyor.