Ekonomi Pandemide büyüdü dünyayı sallayacak

Pandemide büyüdü dünyayı sallayacak

25.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding 2020’de gelirde 66 milyar TL’yi yakaladı, net kârda 4.7 milyarı aştı. Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Çok başarılı bir dönemi geride bıraktık. Hedef öncü olmak” dedi.

Pandemide büyüdü dünyayı sallayacak

Pandemi etkisindeki 2020’de, bir önceki yıla göre net kârını yüzde 26 artıran Sabancı Holding, toplam kârda 4.7 milyar TL’yi aştı. Banka dışı gelirlerde yüzde 17 büyüme görülürken, önceki yıl 56.3 milyar TL olan gelir rakamı, 2020 sonunda 66 milyar TL’ye yükseldi. 2020 yılında grubun kombine satışları, bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 104 milyar TL oldu.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper “Pandeminin ekonomik aktivite üzerindeki kısıtlayıcı koşullarına rağmen; güçlü nakit pozisyonumuz, sağlam mali yapımız ve düşen borçluluk oranlarımız sayesinde finansal açıdan çok başarılı bir dönemi geride bıraktık” dedi.

Üç aşamalı plan

“Elde ettiğimiz finansal sonuçlar, 2020’deki küresel zorluklara rağmen portföyümüzün ne denli dayanıklı ve dengeli olduğunun bir göstergesi” diyen Alper, bu dönemin başarılı yönetilmesi açısından üzerinde konuşulması gereken üç aşama olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı:

“İlk aşama pandemi öncesindeki hazırlık. Tüm Sabancı şirketlerini kapsayan geçmiş dönem dijitalleşme yatırımları bu açıdan çok önemliydi. İkincisi ise; 2020’nin şubat ayından itibaren Acil Durum Komitesi kurarak, ilk günden itibaren pandeminin ekonomik ve sosyal etkilerini çok yakından takip ettik. Daha ilk günden yönetim olarak aldığımız ‘kimseyi geride bırakmama’ kararı, çalışanlarımızın kafasındaki endişeleri ortadan kaldırdı ve herkesin günlük işleyişe odaklanmasını sağladı. Üçüncüsü ise kriz devam ederken ‘pandemi sonrası ne olacak’ sorusunun yanıtları üzerine kafa yorduk. Özetle 2020 yılını, pandeminin tüm kısıtlayıcı etkilerine rağmen, hedeflerimizi gerçekleştirmiş bir topluluk olarak tamamladık.”

‘Hudutsuz koşacağız’

Haberin Devamı


Pandemi sonrası için hazırlıkların en ince ayrıntısına kadar düşünülüp hayata geçirilmeye başlandığını kaydeden Alper, yeni dönemle ilgili şöyle konuştu:
“2021 yılı teknoloji ve inovasyonun gücünü arkamıza aldığımız ve ‘yeni normal’de oyun kuruculuğa odaklandığımız bir yıl olacak. Bu kapsamda vaadimizi, ‘sürdürülebilir bir yaşam için, öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştiririz’ olarak değiştirdik. Bu vaadimizi üç sacayağı üzerine oturtuyoruz. Birincisi, iş süreçlerimizi sürdürülebilir yaşam hedefiyle yöneteceğiz. İkincisi, yaptıklarımız dünyada öncü olacak. Üçüncüsü ise Türkiye ile dünyayı iki yönlü birleştireceğiz.”

3 kıta, 14 ülkede üretimi olan ve 60 bin kişiye istihdam sağladıklarını hatırlatarak, ‘küresel ayak izi’ne vurgu yapan Cenk Alper, “ABD’den Brezilya’ya, İtalya’dan Hollanda’ya, Endonezya’dan Tayland ve Rusya’ya kadar dünyanın 3 kıtasında Türkiye’nin Sabancı’sının sağlam küresel ayak izi var. Rahmetli Sakıp Sabancı’nın çok sevdiğim bir sözü var; ‘Hudutsuz koşacağız’ der... Sabancı Topluluğu için küresel pazarlarda rekabet etmek, fark yaratmak, Türkiye’yi temsil etmek her zaman öncelikli konulardan biri” ifadelerini kullandı.

Uzay yarışında Kordsa imzası!

Cenk Alper, yeni işler ile ilgili olarak şu detayları paylaştı:

“Kordsa ile Amerika’da 4 tane satın alma yaptık. Tüm uzay araçlarında Kordsa’nın ürettiği ürünler kullanılıyor. Uzay yarışında ‘biz de varız’ diyoruz. ABD’deki tesisimizde ürettiğimiz ürünler, yüksek sıcaklığa dayanıklı kompozitler; dünyada sadece bizde olan teknolojiler. Çimsa ile, global beyaz çimento pazarında bizi liderliğe ulaştıracak bir yapılanmaya gidiyoruz. Yeni global şirketimizle birlikte, küresel varlığımızı pekiştireceğiz. TEMSA ile yeni mobilite çözümleriyle akıllı şehirlerin vazgeçilmez parçalarından biri olacağız. ABD’nin teknoloji üssü olan Silikon Vadisi başta olmak üzere 66 ülkede, Adana’da üretilen araçlarımız ulaşım hizmeti sağlıyor.”

Yenilenebilir enerji, dijital ve yeni malzeme teknolojileri alanında iki kat büyüme hedefi olduğunu belirten Cenk Alper, “Halihazırda yeni ekonomiden gelen işlerin, Sabancı Topluluğu gelirlerindeki payı yüzde 6’ya ulaşmış durumda. Bu kapsamda ‘yeni ekonomi’nin Sabancı Topluluğu banka dışı gelirlerindeki payını 2025 sonunda yüzde 13’e yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.