Ekonomi Patates çuvallamasın!

Patates çuvallamasın!

20.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Depolarda 350 - 400 bin ton patatesin alıcı beklediğini ve filizlenme riski olduğunu belirten TZOB Başkanı, patates tüketimini artırma çağrısı yaptı

Patates çuvallamasın

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Niğde ve Nevşehir’de depolarda 350 - 400 bin ton patatesin alıcı beklediğini bildirerek, “Patates tüketelim” çağrısında bulundu. TZOB patates tüketiminde askeri birlikler, hastaneler ve okulları işaret ederken, tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım ise tüketimden çok üretimi planlamanın gerektiğini belirterek, “Tüketerek bitiremeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar, dün yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, depoda alıcı bekleyen patates için büyük risk teşkil ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Patatesin filizlenmeden, kilo ve kalite kaybı yaşanmadan pazarlanması gerekiyor. Başta askeri birlikler, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, yatılı okul ve yurtlar, yemek firmaları gibi toplu tüketim yerlerinde alımlar yapılmalı, patateste iç tüketim hızlı bir şekilde artırılmalı.”

Patates çuvallamasın
‘Daha çok tüketelim’

Türkiye’de patates üretiminin Niğde, Konya, Afyonkarahisar, İzmir, Kayseri, Nevşehir, Adana’da yoğun olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

“2013’ te 3.95 milyon tonla 4 milyon tonun altına inen üretim, 2017 yılında 4.8 milyon tona çıktı. Yalnız bu üretimin sadece yüzde 5 kadarı ihracata gidiyor. İç piyasada da tüketim yeterli değil. Bazı Avrupa ülkelerinde kişi başına patates tüketimi ülkemizdekinin 3-4 katını buluyor. Daha fazla patates tüketebiliriz. Kişi başına 4-5 kilogram daha patates tüketsek, depolarda patates kalmaz.”

Haberin Devamı

Filizlenme riski...

Patateste yaşanan fiyat istikrarsızlıklarının üreticiyi de tüketiciyi de etkilediğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Halihazırda üreticilerimiz kilogramını ortalama 50 kuruşa mal ettiği patatesi, 30 - 35 kuruşa satmakta zorlanmaktadır. İhracat desteğine rağmen fiyatlar ortadadır. Hava sıcaklıkları bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyretmektedir. Niğde ve Nevşehir’de 350-400 bin ton patates alıcı bekliyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, depoda alıcı bekleyen patates için büyük bir risk oluşturuyor. Ürün depoda kaldığı sürece patateste filizlenme, kilo ve kalite kaybı yaşanabilir.”

Patates çuvallamasın
İHRACATTA ZORLUKLAR VAR

Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım ise tüketimden çok üretimi planlamanın gerektiğini belirterek, “Tüketerek bitiremeyiz. Daha çok tüketmekten ziyade üretimi planlamalıyız” dedi.

Patates ve soğanın fiyatlar iyi olunca çok ekildiğini, bol ekimin ardından arz fazlası nedeniyle fiyatların düştüğünü ve ekimin azaldığını belirten Yıldırım, “Arz fazlasıyla fiyat düşüyor. Yoksa tüketimde artış ya da azalış yok. Bir sene patates el yakıyor diye, sonraki sene patates hayvan yemi oldu diye haber yapıyoruz” diye konuştu. Patateste ihracatın çoğunlukla Irak ve Suriye’ye yapıldığını, son yıllarda yaşanan sorunlar nedeniyle bunun da yapılamadığını kaydeden Yıldırım, “İhracat yapmak lazım. Fiyatının cazip hale gelmesi için destek verilebilir ve ihracatı artırılabilir” ifadesini kullandı.