Ekonomi PepsiCo’nun 6 fabrikasına ‘sıfır atık’ sertifikası

PepsiCo’nun 6 fabrikasına ‘sıfır atık’ sertifikası

19.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

PepsiCo, Türkiye’deki üretim tesislerinde uzun yıllardır sürdürdüğü sıfır atık prensibini belgelendirdi. PepsiCo Türkiye’nin yüzde 100 yenilenebilir elektrikle üretim yapan 6 üretim tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sıfır Atık Sertifikası almaya hak kazandı.

PepsiCo’nun 6 fabrikasına ‘sıfır atık’ sertifikası

 

Şirketten yapılan açıklamaya göre PepsiCo Türkiye içecek alanında İzmir, Çorlu ve Adana’da, yiyecek alanında ise Kocaeli, Mersin ve Manisa olmak üzere 6 fabrikasında ortaya çıkan atıklardan ek değer oluşturarak döngüsel ekonomiye de katkı sağlıyor. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“PepsiCo Türkiye Kocaeli (Suadiye) ve Mersin (Tarsus) fabrikalarında hayata geçirilen biyogaz tesislerinde, patates kabukları, mısır, nişasta ve sebze yağı atıklarının toplanmasıyla fabrikalarda kullanılan enerjinin üretimi gerçekleştiriliyor.

 Sonrasında ise kalan atıklar, patates üreticilerinin bir sonraki ekin döneminde üretimlerinde kullanılmak üzere PepsiCo Türkiye’nin, ‘Naturalis’ adını verdiği özel bir gübreye dönüştürülüyor.

Ambalaja dönüşüm

Bu projeyle, CO2 emisyonları yüzde 11.5 azaltılırken gübre üretimindeki kimyasal kullanımını yüzde 40 azaltan ve toprak üzerindeki negatif etkiyi en aza indiren tarladan fabrikaya döngüsel bir ekonomi modeli oluşturuluyor. PepsiCo 2025 yılına kadar ambalajların tamamının dönüştürülebilir, biyolojik ve bakteriyel olarak çözünebilen malzemelerden oluşmasını amaçlıyor. Bu hedefe %90 oranında ulaşmış durumda olan PepsiCo 2025 yılına kadar, hiçbir plastik ve ambalajın atık olmaması hedefi doğrultusunda; kullandığı geri dönüştürülmemiş plastik oranını yüzde 35 azaltıyor.

Haberin Devamı

Türkiye operasyonunda, bu yıl itibarıyla gazlı içeceklerde yüzde 50 geri dönüştürülmüş PET kullanımına geçen PepsiCo, tüm plastik ambalaj kullanımında yüzde 25 geri dönüştürülmüş plastik kullanımına erişerek, plastik atıkların azaltımı için yaptığı çalışmaları sürdürüyor.”