Ekonomi Peşinatı 4 bin TL yaptı vadeyi 15 yıla yaydı

Peşinatı 4 bin TL yaptı vadeyi 15 yıla yaydı

02.02.2011 - 00:09 | Son Güncellenme:

TOKİ, ocak ayındaki ilk kampanyasından sonra şubatın ilk günüyle birlikte ikinci kampanyasını açıkladı. 5 bin 834 konutluk kampanyadan faydalanabilmek için başvuranların alt gelir grubunda yer aldıklarını belgelemeleri gerekiyor

Peşinatı 4 bin TL yaptı vadeyi 15 yıla yaydı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yılın ikinci büyük konut satışı kampanyası için düğmeye bastı. Ocak ayında yılın ilk satış kampanyasında piyasaya 6 bin 758 konut arz eden ve bunun üçte birini 10 günde satan TOKİ, 2+1’den oluşan 5 bin 834 konutluk ikinci dilimi de yola çıkardı. Konutları kura yöntemiyle satmayı planlayan TOKİ’de 4 bin TL’den başlayan peşinat ve 15 yıla kadar uzanan vadeli satış imkânı bulunuyor.

Bu sefer şartlar değişti
Aylık taksitleri 225 TL’den başlayan konutların 20 ilde satışa çıkarıldığını belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ilk kampanyada çekilişsiz ve kurasız konut satışı yaparken bu kez bazı şartların olduğunu dile getirdi. Bayraktar, ucuz konut dilimindeki satışlardan faydalanabilmek için başvuranların alt gelir grubunda yer aldıklarını belgelemeleri gerektiğini söyledi.
Konutlardan satın almak isteyenlerin 17 Şubat-4 Mart tarihleri arasında, illerde valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklara başvurabileceğini dile getiren Bayraktar, noter huzurunda yapılacak çekilişlerden sonra satışların başlayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

20 şehirlik kampanya
TOKİ’nin yılın ikinci kampanyası olarak açıkladığı 5 bin 834 konutluk kampanyası, ilk kampanyanın, yani 6 bin 758 konutluk organizasyonun bir devamı olarak nitelendiriliyor. Çekilişsiz ve kurasız satış usulünün izleneceği ve taksitlerin, teslimlerden sonra başlayacağı yeni kampanyaya göre hangi şehirde kaç konut yer aldığının anatomisi ise şöyle:

Peşinatı 4 bin TL yaptı vadeyi 15 yıla yaydı

10 günde 2.312 konut satmıştı
Bu arada, TOKİ’nin 2011 yılındaki ilk kampanyası, 10 Ocak’ta başlatılmıştı. 31 Mart’a kadar sürdürüleceği bildirilen kampanyanın ilk 10 günü ise, açıklamaya göre, talep, beklentinin de üzerinde olmuştu. Ankara, İstanbul ve İzmir’in de aralarında yer aldığı 45 il ve 101 projede yer alan 6 bin 758 konutun 3’te biri, yani 2 bin 312 tanesi 10 günde satılmıştı. Bu, her gün yaklaşık 231 konut satılması anlamına geliyor.
Bu arada, 10 günlük süreçte Osmaniye, Bayburt, Bartın ve Kocaeli’ndeki konutların tümü satılırken, Niğde’de bir, Amasya’da üç ve Diyarbakır’da sadece dört konut kalmıştı.
Bu ilk kampanyada satışa çıkarılan konutlar için çekilişsiz kurasız ve başvuru önceliği esas alınmıştı. Kampanyada 6 bin liradan başlayan peşinat ve 20 yıla kadar vade seçenekleri sunulmuştu.

Haberin Devamı

Aslanlı Köşk’ün tapusu Remzi Gür’de
İşadamı Remzi Gür, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) satışa çıkardığı ihalede 23 milyon 800 bin TL bedelle aldığı Aslanlı Köşk’ün tapusunu mahkeme kararıyla aldı. TMSF, köşkün tahliyesi için Halis Toprak’a tebligatta bulundu.
Toprak Grubu’nun, TMSF’ye olan borçlarının tasfiyesi için 6 Şubat 2008 tarihinde imzaladığı ek protokol hükümlerini yerine getirmemesi nedeniyle, TMSF köşkün satışı için ihale düzenlemişti. Grubun fona olan borçlarının tahsili için imzalanan protokol kapsamında 8 bin 721 ve 1.478 metrekare olmak üzere iki parsel üzerinde yer alan İstinye’deki Arslanlı Köşk’ün ihalesi 15 Nisan 2009’da yapılmıştı. Gerçekleştirilen ihalede en yüksek fiyatı veren Remzi Gür’e 23 milyon 800 bin TL’ye ihale edilmişti.

Üç Toprak dava açmıştı
Yapılan ihalenin iptali talebiyle Halis Toprak, Mehmet Toprak ve Ahmet Toprak’ın Sarıyer İcra Hukuk Mahkemesi’nde açılan ihalenin feshi davası nedeniyle köşk Remzi Gür adına tescil edilememişti. Davanın mahkemece reddedilmesi üzerine Toprak Grubu, konuyu Yargıtay’a taşımış ve Yargıtay’da yerel mahkemenin kararını onamıştı. Kararın kanuni yollardan TMSF lehine kesinleşmesi nedeniyle Aslanlı Köşk, Remzi Gür adına tescil edilerek tapusu kendisine verildi.

Haberin Devamı

Peşinatı 4 bin TL yaptı vadeyi 15 yıla yaydı

19 markanın 15 bin konutluk stokuna göre fiyatlar yükseliyor
Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin 15 bin konut üzerinden yaptığı araştırmaya göre yükseliş oranı yüzde 5.32. Fiyatı en çok artanlar ise yüzde 0.65 ile 2+1’ler

Türkiye’de marka konut üreten 19 firmanın 45 konut projesinde yer alan 15 bin konut stoku üzerinden yapılan araştırmaya göre, konut fiyatları tırmanışa geçmiş durumda.
Garanti Mortgage’nin desteğiyle Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Reidin.com tarafından hazırlanan ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi’ isimli araştırmaya göre, Aralık 2010’da yüzde 0.44’ü bulan yükseliş çizgisi, Ocak 2010’da ciddi bir ivmelenme sürecine girdi. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre, ocak ayındaki artış yüzde 5.32’yi bulmuş durumda.
ABD, Avustralya ve Kanada gibi ülklerdeki ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin esas alındığı araştırmada fiyatların en çok artış gösterdiği konut tipi yüzde 0.65 ile 2+1’ler oldu. Onu, yüzde 0.58 ile 1+1’ler takip etti. 4+1 fiyatlarındaki artış oranı yüzde 0.42 olarak kayıtlara geçerken, 3+1’ler yüzde 0.35 ile fiyatı en az artan konut tipi oldu.
Bilgi kirliliğine son
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, yaptığı açıklamada, “Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin sektörümüzde bilgi kirliliğini yok etme konusunda çok verimli sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Endeksin sonuçları her ayın ortasında yayınlanacaktır” diye konuştu.

Peşinatı 4 bin TL yaptı vadeyi 15 yıla yaydı

Haberin Devamı

Kentin dışında değil içinde dönüşüm
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, çok boyutlu bir hal alan İstanbul’un yenilenmesini, herkesin kurtuluş yolu olarak kullandığını açıklayarak, dönüşümdeki formülü hakkında konuştu. Öncelikle, kentsel dönüşümün yerine yeni bir kavram olarak deprem dönüşümünü öneren Gökçe, olası sorunlara dikkat çekti.
Öncelikle, düşük gelir grubuna sahip kesimlerin yerlerinden edilerek bunların boşalttığı alanlardaki yapılaşmanın sorun yaratacağını belirten Gökçe, kentin dışında kurulması planlanan yeni yerleşim fikirlerine de katılmadığını kaydetti. Gökçe, “Çevre ve altyapı sorunlarıyla boğuşan bir düzenleme yerine kentin bütünlüğünü dikkate alan bir planlamanın yapılması gerekiyor” dedi.

İstihdam da yaratılsın
Kentsel yenilemeyle yeni bir siyasi güç yaratılmaması gerektiğine dikkat çeken Cemal Gökçe, “Çevreyi koruyan, iyileştiren, sosyal katılımı özendiren ve geliştiren bir yapı sağlanmalı. Ekonomik refahı artırmak için istihdam olanakları yaratılmalı, geniş ve paylaşılan bir vizyonun yansıması olmalı” diye konuştu. Gökçe, planlamalarda ise tüm çevrelerden görüş alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dönüşüm reçetesi:

1- Çevre ve altyapı sorunlarıyla boğuşan bir düzenleme yerine kent bütünlüğünü dikkate alan stratejik bir planlama yapılmalı.
2- Toplumsal ve türdeş bireyleri bir araya getiren bir yapı sergilememeli.
3- Yapılacak planlamaya tüm kesimler katılmalı.

Batı Ataşehir Parkı’na 24 teklif
Emlak Konut GYO’nun düzenlediği Ataşehir Batı Bölgesi Bölge Parkı’nın ihalesinde sonuçlar belli oldu. İhaleye 24 firma ve ortaklık teklif sunarken 2 milyon 285 bin TL’lik rakam ile Kotil İnşaat en düşük teklifi veren taraf olarak ön plana çıkan isim oldu.
En düşük ikinci teklif 2 milyon 500 bin TL ile Arıtaş Mühendislik’ten, üçüncü teklif ise 2 milyon 584 bin 900 TL’lik rakam ile Yeditepe Peyzaj’dan geldi. En yüksek teklifin 4 milyon 924 bin 131 TL ile Ora İnşaat’tan geldiği ihalede, kazanan taraf, önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Peşinatı 4 bin TL yaptı vadeyi 15 yıla yaydı

Fazla eşya için Depom çözümü
Evlerde ve işyerlerinde az kullanan, ama elden de çıkarılamayan eşyaların kaplayacağı yerlerin azaltılması için bir çözüm de Depom Depolama Lojistik Hizmetleri’nden geldi. Şirket, tam güvenlikli ve kullanıcıların yerleşim düzenini kendisinin belirleyeceği depolama üniteleri sistemi kurdu.
Depom Depolama’dan yapılan açıklamada, 24 saat boyunca güvenlik tarafından denetlenen depolara güvenlik kartıyla erişim sağlanabildiğinin altı çizildi. Açıklamada, “3 bin 300 TL değerine kadar olan eşyalar, sigortalanıyor. Daha değerli eşyalar için de uygun sigorta seçenekleri var” denildi.