Ekonomi Piyasalar güne Moody's haberiyle başlıyor

Piyasalar güne Moody's haberiyle başlıyor

26.06.2012 - 09:40 | Son Güncellenme:

.

Piyasalar güne Moodys haberiyle başlıyor

Moody’s’in İspanyol bankalarının notunu düşüreceğine ilişkin dünkü iddialar gerçekleşti ve Moody’s aralarında BBVA ve Banco Santander gibi büyük bankaların da olduğu 28 İspanyol bankasının notunu düşürdü.

Haberin Devamı

Moody’s not indirim gerekçesi olarak ’kötü’ kredileri ve ülkenin bankaları finanse edebilecek kapasiteye sahip olmamasının altını çizdi.

Perşembe günü başlayacak AB liderler zirvesi öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in AB ortak tahvil alım programına yönelik muhalefetini artırması ve Çin’in büyümesine yönelik endişelerin açıklanan veriler ve analist yorumları ile artması nedeniyle piyasaların dün güne yoğun satıcılı başladığı görüldü.

ABD’de açıklanan mayıs ayı 1. el konut satışlarının beklentilerden iyi gelmesinin de (369 bin Beklenti: 346 bin) piyasalardaki olumsuz görüntüyü değiştirmemesi dikkat çekiciydi. Aslında piyasalar güne değer kayıpları ile başladıktan sonra kısa vadeli destek seviyelerinde tutunarak yatay hareket etmesi tekrar pozitife döneceği beklentilerini artırmışken Moody’s’in akşam saatlerinde İspanyol bankalarının notlarını düşüreceği haberlerinin medyaya yansıması ile önce İspanya’da faizler yükselişe geçti ardından borsalarda satış baskısının tekrar arttığı görüldü.

ABD’de Dow Jones endeksi günü yüzde 1 oranında değer kaybıyla kapatırken, Almanya’da DAX endeksinde kayıplar yüzde 2’yi aştı. İspanya’da IBEX yüzde 3,67 değer kaybederken 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 6,36 seviyelerine düştüğü günü 6,6370 seviyesinden kapattı.

İMKB’de de uluslararası piyasalara benzer bir görünüm vardı. İMKB 100 endeksi Suriye ile yaşanan gerginlik nedeniyle diğer borsalara göre daha büyük kayıpla başladığı günde 59.700 desteğinden gelen tepki alımlarıyla gün boyu 59.800 - 60.100 arasında yatay hareket ettikten sonra son yarım saatte satış baskılarının arttı ve endeksin günü yüzde 1,4 oranında düşüşle 59.479’dan kapattığı görüldü.

Bugüne gelindiğinde analist raporlarında İspanya’da yapılacak 3 milyar avroluk tahvil ihracı ve perşembe günü başlayacak AB liderler zirvesi öncesi yetkililer tarafından yapılacak açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Özellikle yüzde 6,60’ı geçen İspanya 10 yıllık tahvil faizlerinin tekrar yüzde 7 kritik seviyesinin üzerine çıkıp çıkmayacağı da takip edilecek.

İMKB 100 endeksinin dünkü düşüşle birlikte 100 günlük hareketli ortalamasının hemen üzerinde kapatmasının teknik görünümün pozitif olarak korunmasını sağladığını belirten analistler, bu seviyenin altında kapanış yapılması durumunda satış baskılarının artabileceğini belirtiyorlar. Raporlarda en çok dile getirilen destek seviyeleri 59.400 ve 58.800 puan olarak öne çıkarken genel beklentinin endeksin yükseliş hareketlerinin AB liderler zirvesine kadar sınırlı kalabileceği yönünde olması dikkati çekiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler ise şöyle: 09:45 Fransa Tüketici Güven Endeksi (Haziran) – Önceki Veri: 90 11:00 İtalya Perakende Satışlar (Nisan) (Aylık) – Önceki Veri: -%0.20 16:00 ABD S&P Case Shiller Konut Fiyat Endeksi (Nisan) – Önceki Veri: 134.1 17:00 ABD Tüketici Güven Endeksi (Haziran) – Önceki Veri: 64.9 17:00 ABD Richmond Fed İmalat Endeksi (Haziran) – Önceki Veri: 4