Ekonomi Piyasaların gözü Merkez'de

Piyasaların gözü Merkez'de

23.07.2013 - 09:48 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına odaklandı.

Piyasaların gözü Merkezde

TCMB Başkanı Erdem Başçı, 15 Temmuz'da yaptığı yazılı açıklamada finansal istikrarın sağlanması için gerekli adımların atılacağını vurgulayarak, faiz koridorunun ölçülü bir şekilde genişletilmesinin PPK toplantısında gündeme alınabileceğini bildirmişti. Başçı'nın açıklamasının ardından piyasada faiz koridorunun üst bandında 50 ile 100 baz puan arasında bir artırım yapılacağı beklentisi oluştu ve bu başta döviz piyasası olmak üzere fiyatlara yansıtıldı.

Haberin Devamı

AA Finans PPK Beklenti Anketi'ne katılan 15 ekonomistten 7'si TCMB'nin yüzde 6,50 olan borç verme faiz oranında (faiz koridorunun üst bandı) 100 baz puan, 6'sı 50 baz puan ve 2'si 75 baz puan artış olacağını yönünde görüş bildirdi. Ekonomistler faiz koridorunun alt bandında ve politika faizinde ise bir değişiklik beklemiyor.

Analistler, Başçı'nın açıklamalarından sonra gerek ABD'de son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin beklentileri karşılamaması, gerekse 17 Temmuz'da ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin Senato'da yaptığı sunumda parasal genişlemenin verilere bağlı olarak eylül ayında azaltılabileceğini tekrar etmesine rağmen, verilerin tatmin edici olmaktan uzak olduğunun altını çizerek, gerekli görüldüğü taktirde tahvil alımında artırıma dahi gidilebileceğini ifade etmesinin yurt içinde Başçı'nın elini rahatlattığını belirtiyor. Bernanke'nin açıklamalarının ardından ABD 10 yıllık tahvillerin yüzde 2,70'li seviyelerden yüzde 2,50'nin altına gerilediğine dikkati çeken analistler, dolar endeksinin de son bir ayın en düşüğüne gerilediğini kaydediyor.

Haberin Devamı

Analistler, BIST 100 endeksinin PPK'nın kararından sonra iç dinamiklere ve küresel piyasaların seyrine odaklanabileceğini ifade ederek, endeksin kısa vadeli yükseliş eğilimini koruması ihtimalinin daha yüksek olduğunu ve 80.000'li seviyelerin tekrar gündeme gelebileceğini tahmin ediyor. BIST 100 endeksi, en son 17 Haziran'da 80.306 puanı görmüş ve ardından 70.000 puan sınırına kadar gerilemişti.

Bugün yurt dışında veri takviminin zayıf olduğunu dile getiren analistler, yurt içinde ise PPK kararları dışında Hazine'nin düzenleyeceği 12 ay vadeli TL cinsi tahvil ihalesinin de takip edileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı

14.45 İngiltere, haziran ayı konut kredileri

16.00 ABD, mayıs ayı konut fiyat endeksi

17.00 ABD, Richmond Fed haziran ayı imalat sanayi endeksi

17.00 Avro bölgesi, temmuz ayı tüketici güven endeksi