Ekonomi Reel kesimde güven artıyor

Reel kesimde güven artıyor

27.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından mart ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) açıklandı.

Reel kesimde güven artıyor

RKGE martta bir önceki aya kıyasla 1.5 puan artarak 110.8 oldu. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 1.5 puan artışla 110.2’ye çıktı.

Gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 1.1 puan artarak yüzde 17.5 oldu.
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu da mart ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıkladı. Güven endeksi martta geçen aya göre hizmet sektöründe yüzde 5.1 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 0.2 artarken, inşaat sektöründe yüzde 4 azaldı.